Jan Eliasson och verkligheten

Den politiska debatten i Sverige har nu landat på husdjursnivå. Labradoren Leo, boende i Danderyd, gjorde häromdagen ett skattepolitiskt utspel som har väckt stor och berättigad uppmärksamhet. Leo drar sig inte heller för att göra tvärsäkra politiska uttalanden vad gäller migrationspolitik, kultur och miljö.

Leos husse heter Jan Eliasson, 78, tidigare ordförande i FN:s generalförsamling 2005–2006, FN:s fjärde vice generalsekreterare 2012 – 2016 och svensk utrikesminister under några månader 2006, innan Göran Perssons socialdemokratiska regering förlorade valet samma år. Han är ordförande i Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) sedan juni 2017.

Men framför allt är han socialdemokrat, sektionen för gåsleversossar; de som under röda fanor ser till att skaffa sig själva så många kapitalistiska privilegier som möjligt, men utan att skämmas fortsätter att kalla sig socialister. Det får anses osäkert vilken av Eliassons många roller som Leo agerar alter ego för på Twitter, men jag lutar åt att det är politikern/socialdemokraten Eliasson Leo ger röst åt i den här tweeten.

Tyvärr fick den inte avsedd effekt. Tänk som det kan bli! Om Jan Eliasson hade för avsikt att visa upp sin högtstående moral – avstå från skattesänkningar och slå ett slag för miljö och ”flyktingar” – blev effekten istället den rakt motsatta. När detta skrivs har folkets vrede tagit sig uttryck i närmare 600 rasande kommentarer. Jan Eliasson träder fram ur sin skimrande, guldkantade bubbla och ger, sig själv ovetande, den politiska aningslösheten ett ansikte.

Det är lätt hänt att tappa kontakten med verkligheten när man själv lever ett privilegierat liv. Men en socialdemokrat som lever alltför långt från verkligheten trampar förr eller senare i klaveret, och Jan Eliasson gör det med besked. Minst lika intressant är den politiska trend som går att utläsa ur Eliassons, förlåt Leos utspel. Vi ser här en fallande tendens.

Hur ska man tolka nya politiska fenomen som att Jan Björklunds (L) minderåriga adoptivsöner i princip styr de försök till regeringsbildning som nu har pågått i mer än tre månader? Björklund har ju lovat barnen att aldrig medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt i Sverige.

Jan Björklund (L), makan Anette och sönerna Gustaf och Jesper.

Eller att 15-åriga kändisbarnet och klimataktivisten Greta Thunberg (mamma är operasångerskan och migrationsaktivisten Malena Ernman) utropas till klimatexpert, hyllas i media och inbjuds att tala inför en vördnadsfull publik i FN?

En högst osmaklig exploatering av ett barn.

Greta Thunberg, 15-årig klimatexpert.

Med Leos framträdande i den politiska debatten tar Jan Eliasson ett språng ännu längre ner på den politiska värdenivåskalan. Vi rör oss nu på en animal nivå, och vem vet vilka avgörande uttalanden och politiska utspel som är att vänta från katter, papegojor, kanariefåglar, marsvin och tama sköldpaddor?

Vilken ståndpunkt intar vandrande pinnar i migrationsfrågan?

Kaniner har länge saknat en röst som opinionsbildare, och exempelvis undulater kan komma att göra fullkomligt oväntade inlägg i den politiska debatten. Vilken ståndpunkt intar vandrande pinnar i migrationsfrågan? Vandrande pinnar är onekligen små, men vi får inte diskriminera de allra minsta! Bara fantasin sätter gränser.

Det betyder någonting när ledande politiker låter sina barn, och nu även hundar, tala för sig: en flykt från ansvar, en ovilja och oförmåga att med rak rygg stå för sina egna åsikter. En illustration till den infantilisering av politiken som pågår sedan länge, och där ingen längre orkar anstränga sig och ta ett vuxet ansvar.

Jan Eliasson.

I sin tweet vill Jan Eliasson ådagalägga sitt ädla och socialistiska, solidariska sinnelag. Han och hans hustru Kerstin behöver för egen del inga skattesänkningar (som i den moderat-kristdemokratiska budget som nyligen antagits av riksdagen), och han (eller Leo) vill inte se några nedskärningar på kulturområdet. Eller miljön. Eller migrationspolitiken.

Det är här ballongen spricker och folkets vrede sköljer över Eliasson i häftiga vågor. Ty så talar en man som har sitt på det torra så att det räcker och blir över. Jan Eliasson har råd, något som många svenskar inte har. Han har inte på mycket länge behövt bekymra sig över pengar. Han är en av dem som rullar sig i miljoner, som inte på många år har behövt betala skatt i Sverige, som bor ståndsmässigt i landets rikaste kommun, Danderyd, och som under många år har vägrat insyn i sin ekonomi.

Jan Eliassons villa på 208 kvm i Stocksund, Sveriges rikaste kommun, Danderyd. Villan är värd cirka 14,5 miljoner kronor.

Vad Eliasson så genant tydligt visar är att han lever i en bubbla, fullständigt avskärmad från vanliga människors levnadsvillkor. Det är det som gör folk så förbannade. I flera av kommentarerna till hans tweet dras paralleller till den franska drottningen Marie Antoinette (1755-1793). Hon betraktades som en symbol för de privilegierade klassernas slöseri på de underprivilegierades bekostnad, dömdes för högförräderi och avrättades med giljotin under franska revolutionen.

Hon har felaktigt tillskrivits citatet ”Om folket inte har bröd får de väl äta kakor”.

Drottning Marie-Antoinette (1755-1793).

Det är klasskillnaderna som provocerar, särskilt när de görs tydliga av någon som kallar sig socialdemokrat. Vi får inblick i den elit som lever avskilt i en värld för sig och på helt andra villkor än oss andra. De behöver aldrig bekymra sig över hur pensionen ska räcka den här månaden eller att en tandläkarräkning, en havererad värmepanna eller ett kapsejsat kylskåp i ett enda slag kan spräcka ekonomin för många månader eller år framåt.

Det är omedvetenheten som provocerar. Aningslösheten. Den här elitklicken har så länge levt på villkor som inte på något sätt liknar Medelsvenssons att de helt har tappat förståelsen och ödmjukheten inför hur vanligt folk har det – samtidigt som de oavbrutet visar en imponerande kreativitet vad gäller att hitta på nya skatter och avgifter för de redan utsugna.

Om folket dignar under massinvandringens kostnader får de väl äta gröt.

Jan Eliasson har själv visat prov på stor ihärdighet när det gäller att undkomma skatt. Toppuppdragen inom FN innebär en årslön omkring 1,7-2 miljoner kronor, men i Sverige är alla svenskar som arbetar i FN-tjänst befriade från skatt, och UD har hemligstämplat lönelistan.

Som en åtgärd mot korruption och bristande transparens i FN-sekretariatet lät organisationens dåvarande högste chef, generalsekreterare Ban Ki-moon, år 2007 upprätta ett system där personer i ledande positioner uppmanades att årligen redovisa sina privatekonomiska intressen. Jan Eliasson har dock under alla sina år i FN vägrat att offentliggöra sin privatekonomi och hållit sina intressen hemliga.

”Såväl Ban Ki-moon själv som Eliassons företrädare på posten som biträdande generalsekreterare, Asha-Rose Migiro, har redovisat sina ekonomiska intressen. Det gäller också Inga-Britt Ahlenius när hon var chef för FN:s internrevision. Faktum är att Eliasson är en av få bland de 149 toppcheferna på listan som valt att hålla sin privatekonomi hemlig” skrev debattören Fredrik Segerfeldt i Svenska Dagbladet 2012.

”Jan Eliasson är en av mycket få höga FN-chefer som länge vägrat offentliggöra sin privatekonomi. Nu när arbetargrabben från Göteborg ska bli biträdande generalsekreterare är det dags även för honom att lägga korten på bordet.”

Det gjorde inte Jan Eliasson.

Inga-Britt Ahlenius, chef för FN:s internrevision 2005-2010.

Ett exempel på vilka förmåner det handlar om är Inga-Britt Ahlenius, före detta chef för FN:s internrevision, som alltså har valt att redovisa sin ekonomi öppet.

Som undergeneralsekreterare i FN 2005-2010 hade Inga-Britt Ahlenius en baslön på 201 351 dollar per år. FN drar av 57 473 dollar till en så kallad skatteutjämningsfond, drygt 28 procent. Men sedan fick hon ett påslag på 63,5 procent för att hon tjänstgjorde i New York, 91 362 dollar. Årslönen landade då på 235 240 skattefria dollar, ungefär 1,7 miljoner kronor med dagens växelkurs. För att få samma nettolön i Sverige skulle hon behöva en bruttolön 3,8 miljoner. Sedan har den FN-anställda 80 procent av hyran betald under fem år.

Allt detta går att utläsa långt ner på FN:s hemsidor, enligt en artikel i Fokus. Men det är uppgifter som enligt utrikesminister Carl Bildt (2010) ”stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser” och därför hemligstämplas i 40 år i Sverige.

Det här är exempel på förmåner för FN-anställda:

•Skattefri lön.

•Ersättning till medföljande make/maka.

•Hyresersättning upp till 80 procent av hyran i fem år. Därefter  sjunker ersättningen successivt.

•Utbildningsstöd till barnen upp till 25 års ålder och med 75 procent av kostnaden.

•Barnbidrag.

•Pension som baseras på genomsnittsersättningen under de tre bäst betalda åren.

•Medicinsk försäkring och tandvårdsförsäkring.

•Fria hemresor.

•Livförsäkring.

•Betald sjukledighet.

•Betald familjesemester.

•Betalda besök från familjen.

•Betald ledighet vid adoption.

•Betalda speciella ledigheter.

Mot bakgrund av Jan Eliassons exklusiva förflutna i FN är den absoluta tondövhet han uppvisar förklarlig men inte ursäktad. Det finns verkligen gränser för hur långt från verkligheten man får befinna sig när man gör anspråk på att vara socialdemokrat och företräda folket.

Störtfloden av arga kommentarer tycks ha överraskat Jan Eliasson, och han tar tillfället i akt att i en ny tweet åberopa sin proletära bakgrund.

Men det var länge sedan han upplevde umbäranden. Åren går så fort nuförtiden.


Tillförde den här artikeln dig någonting? Gav den dig kunskaper, tankar och insikter som du inte hade tidigare? Jag arbetar med professionell journalistik och skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Jag är tacksam om du vill stödja mitt arbete genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC- kod ELLFFESS

Varmt tack för din gåva!

22 reaktioner till “Jan Eliasson och verkligheten

 1. Den här kommentaren är inskickad av en läsare som inte har Facebook, vilket WordPress ställer som krav för att man ska kunna kommentera.

  Jag har därför kopierat in hans kommentar här.

  ”Det spelar ingen roll om dessa maktspelare redovisar sina ersättningar, eller inte, de är helt åt skogen för stora ändå. Jag minns på min egen arbetsplats hur vissa personer tillskansade sig enorma löner och förmåner; det konstiga var bara att ingen saknade dem när de var borta ett år för arbete i USA (påminner ju onekligen om det pågående svenska regerings-debaclet). Men när städerskan var sjuk en dag, ja jäklars vilket kaos det blev då! Och inte hade hon ”skattefri lön, ersättning till medföljande make/maka, hyresersättning upp till 80 procent av hyran i fem år, osv.”!

  Det behövs ett uppror à la #metoo för att få stopp på dessa fruktansvärda fasoner. Vi får inte längre sitta vid TVn och bara utgå från att sakernas tillstånd är en universell lag. Julia Caesar har många gånger visat att man kan peta hål på dessa varbölder. Låt oss alla försöka att göra detsamma, i varje läge.”

  Olle Johansson

  Gillad av 1 person

 2. Det är Jan Eliasson som är upphovsman till Migration compact när han var andreman i FN 2015. Enligt der Spiegel var han initiativtagare till den konferens som ledde till genomförandet. Tycks vara helt okänt i svenska media. Idag godkändes migrationspakten i New York.

  Gillad av 1 person

 3. Tyvärr, är det systemet WordPress som självständigt lägger ut texten ”Rebloggar det här på xxxx blogg”. Det innebär egentligen att vi på Ulsans tycker att denna text är läsvärd och delar länken till den på vår blogg (kanske tillsammans med en kortare kommentar). De som vill läsa hela texten måste klicka in sig på ursprungstexten. Varje bloggare på WordPress kan välja om de vill ha funktionen Reblogga eller ej. Men de flesta inser värdet av att sprida sina texter till så många läsare som möjligt. Egentligen är det samma funktion som att dela på Facebook men här delar vi på en annan blogg istället.
  Är det så att skribenten (eller i detta fall Julia Caesar) inte vill att vi ska reblogga eller dela så kan denne tala om det för oss så upphör vi med detta. Men jag tror faktiskt att alla skribenter vinner på detta system (den dag som vi rebloggade artikeln ifråga gick 20 personer till Julia Caesars blogg från vår blogg och vi fick in 16 läsare från hennes blogg, enligt vår statistik). Det blir alltså ett utbyte för alla.

  Gillad av 1 person

 4. Jag gillar din blogg. Men på väldigt många sajter kommer det upp kommentarer. Rebloggar det här på xxxx blogg. Så jag förstår Peerpedes kommentar. Vissa sidor blir det här bara irriterande. Blir det bara reklam för din blogg eller gilla som Peerpede kallar det. Absolut inget elakt utan bara en förklaring varför. Jag köper det som reklam för din blogg.

  Gillad av 1 person

 5. Eliassons tweet illustrerar ju många saker. Kanske hade man dock förväntat sej nånting sånt här från någon annan i den månghövdade eliten av betong-sosseriet. Leos husse har ju en lång och framgångsrik karriär bakom sej inom diplomatin (vad nu det i sej innebär…) och förefaller ju i motsats till resten av partigräddan vara normalbegåvad.

  Här framgår nu solklart det fullständigt astronomiska avståndet mellan Öfverheten och oss undersåtar!

  Även gamla tiders kungar med makten tilldelad av Guds Nåde själv gjorde Eriksgator, deras hov flyttade runt i landet mellan olika slott och fick alltså nån slags kontakt med menigheten. Ett par av dom mest framgångsrika gamla rävarna i vår historia, Gustav Vasa och Karl XI, visste noga vad som begicks i snart sagt varje byhåla…

  Till och med i Hitlers Tredje Rike höll propagandaministeriet god kontroll på åsikter och stämningar ute bland folket och undvek nogsamt att i onödan stöta sig med medborgarna!

  Men det är alltså så här dagens svenska elit ser på oss medborgare:

  Vi är en skock barn som måste tilltalas på ett infantilt sätt, genom barn, eller i det här fallet, oskyldiga husdjur. Vi är helt enkelt för korkade för att adresseras på något annat sätt.

  Politikerna behandlar oss utifrån en föräldraroll.
  När vi opponerar oss beror det inte på att vi har en annorlunda åsikt som vi argumenterar för.

  Det beror på att vi “inte förstår”.

  När folket med världens högsta skattetryck konstrar så är det bara för att vi inte förstår att politikerna vet så mycket bättre hur mina införtjänade pengar ska användas än jag själv.

  När hundratusentals människor från dom mest gudsförgätna och dysfunktionella länder som finns tillåts välla in varje år och snabbt undantränger den egna befolkningen, då är det bara för att vi inte förstår att det är ett offer vi i den internationella solidaritetens namn måste göra.

  När medborgare med ens de mest grundläggande högstadiekunskaper i fysik och logik ställer sig tvivlande till att det är nödvändigt att ställa våra bilar och stänga ned flyg- och båttrafik och allt annat som använder olja, därför att jordklotets medeltemperatur, om 100 år, kanske, eventuellt, möjligen, (fast förmodligen inte), kan ha ökat en grad eller två…..

  För jordklotsuppvärmningen (den så kallade klimatkrisen), handlar ju om våra BARN.
  Och då kan man ju inte argumentera emot! Trots att det inte varit nån uppvärmning alls de senaste tjugo åren. Och trots att vi geologiskt går rätt in i en ny istid.

  Och när nu det eländiga, barnsliga och dumma folket går till val och röstar SÅ FEL att etablissemanget inte kan få ihop ens ett bandylag att ockupera Rosenbad, ja då har folket VERKLIGEN inte FÖRSTÅTT!

  Många sansade ekonomiska bedömare är ganska ense om att världsekonomin nu går mot en kraftig konjunkturnedgång. Ett extremt export-importberoende land som Sverige riskerar att drabbas särskilt hårt. Lägg till det den grovt överbelånade och övervärderade bostadsmarknaden och att det ekonomiska tåget sosseriet skrutit om kan bli lika stående som kombinationen SJ och Banverket ofta lyckas åstadkomma.

  Så kommer svenskarna att ta på sej sina gula västar och gå man ur huse?
  Nej.
  100 år av socialism har genetiskt permanentat en paranoid konflikt-fobi i dom före detta vikingarna.

  Några sådana hämningar finns inte bland dom 2-3 miljoner icke svenskar som lever bland (och av) oss.
  När det kravlösa bidragsflödet ebbar kommer dom att ta till gatorna och det hänsynslösa och brutala mobbvåld som är vardag på deras länders gator, kommer att bli vårt.

  Och då bryts Sverige till sluts totalt sönder.

  Inte ens ambassadör Eliassons och hans gelikar kommer att gå skadefria.
  Förhoppningsvis har han den trogne Leo till sitt försvar.

  Nån annan lär han inte ha.

  Kapten Bo

  Gillad av 1 person

 6. Det är inte fråga om att jaga ”KLICK”. ULSANS är en seriös blogg och anser att samförstånd är en bra lösning på samhällets problem. Vi ha inga intäkter på vår blogg och vilka intentioner har du själv med ditt påstående ??

  Gilla

 7. Den goda socialdemokraten Jan Eliasson har, trots sin pauvre uppväxt, uppnått sina mål.

  Trebent piano, flygel kallas det visst, fotpedaler, en Bachspelande fru och en telepatisk Golden Container som, hänförd av toneringen, skickar budskap till husse kring världens stora frågor.

  Det var visst någon som föreslog fenomenet som kommande statsminister!

  Arma Land.

  Gilla

 8. Helt underbart inlägg, synd att den breda allmänheten inte får läsa detta. Jag sprider för mina vänner men de sover tyvärr.

  Gillad av 5 personer

 9. Få kan sätta ord på detta episka magplask med sådan precision och elegans som du Julia.
  Raka motsatsen således till de osmakligheter som sossepampen Eliasson presenterar under det omisskännliga ruset av maktens arrogans.
  Vidrigheterna har inga gränser när man som han dessutom försöker använda sig av sin klasshistoria som en form av bakvänt alibi för sitt blinda frosseri och maktmissbruk.
  Jag har inga problem med att Eliasson spottar många av sina egna fortsatt troende i det f d folkrörelsepartiet i ansiktet. Tvärtom, kanske får det någon vilsen själ där att kvickna till. Att han framför allt pissar på en stor majoritet av svenska folket kommer inte bara att skvätta tillbaka på honom själv utan sannolikt också bilda bränsle till den tilltagande vrede som växer hos massorna mot den demokratur han är en av regimmedia så ofta framlyft och hyllad representant för.

  Gillad av 3 personer

 10. Tack Julia lika bra som alltid. Lyssnade på en politiker på SVT forum som intervjuades, har glömt namnet, kvinna. Hon hade varit på studiebesök hos tullen. Hon berättade helt fascinerat vilket bra jobb tullen gör.

  Eller journalisten som varit på besök i ett flyktingläger, helt maniskt, tycker sen att just det flyktinglägret måste hjälpas och vädjar till svenskarna. Nu är det miljön – lyssna på journalisterna som predikar från ett brandområde att det är så hemskt och världen går under. Lägg er ner svenskar och helst dö känner man efter ett sånt reportage.

  Rent ut sagt är jag så jävla trött på att leva med dåligt samvete i Sverige. Medan vi har en överhet som har flera månaders semester, fri sjukvård och tandvård. Medan jag ska betala 20 000 för att ha tänder att kunna tugga med, och det med en lön som är en femtedel av deras lön.

  Men jag är ju bara en sketen slav åt staten, en skattebetalare i ett land med arbetsplikt för alla som kan. Sluta föda barn svenskar, det är bara dyrt och tar bort arbetstid. Vi sköter befolkningstillväxten med invandring enligt eliten. Våldtäkter och mord ökar. Då skickar man fram Margot Wallström i rutan, som talar om hur synd det är om kvinnor i Afrika. Sen är det lugnt i debatten igen. Sverige är splittrat mellan en överhet och vanligt folk.

  Gillad av 3 personer

 11. Hörde den här suprematen valtala i Malmö några decennier tillbaka och det var helt fascinerande:
  Inga papper framme, inga stödord behövdes.
  I stället drog karln floskel efter floskel, solidaritet hit, jämställdhet dit, feminism skulle stärkas och omsorgen, skolan, vården skulle också stärkas, medkänsla upp, hat och falskhet ner.
  Det var som att kika ner i Bommersviks retoriska tombola som snurrade i maklig takt samtidigt som en av rörelsens kasperdockor gjorde sin tröttsamma plikt.
  Tänkte i mitt stilla sinne att för en av det pol. etablissemangets upphöjda veteraner själva framträdandet var att likna vid ett toalettbesök, en nödvändighet att avklara så fort och paradoxalt nog förglömligt som möjligt, men när han spolat blev det applåder och när han tvättat händerna tittade vissa av åhörarna på’n som vore han jesus.

  Gillad av 3 personer

 12. Visst tillförde artikeln någonting, den gav en ny dimension på begreppet alla människors lika värde. Något som FN jobbar hårt för, och även föregår med gott exempel. Ganska fina förmåner.

  Gillad av 1 person

 13. Nu sade även Jan Scherman fd Tv4 att politikerna är på sandlådenivå och inte tog sitt ansvar. Tisdag 18/12 på morgonen P1 mellan 06.00 och 07.00 programmet handlade om Kalla Faktas granskning av Drottningens far, då Jan var chef . Det togs också upp önskan om att det skulle tonas ner .

  Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s