Strömavbrott: Sveriges beredskap är usel

Huset blir långsamt kallare. Belysningen slocknar. Värmen försvinner. Inget vatten. Det går inte att komma ut på Internet eller använda telefonen. Sveriges beredskap för oväder och strömavbrott är usel.

Trafiken på Saltsjöbanan söder om Stockholm fick ställas in på grund av nedblåsta träd på spåren.

Drabbad av strömavbrott på Gotland skrev jag nyligen om konsekvenserna i krönikan ”Strömavbrott – var så god och gå under!”.

Det är så man upplever det nämligen – att bli totalt avskuren från yttervärlden. I synnerhet gamla och sjuka kan gå under i stillhet, utan möjlighet att nå ut och tillkalla hjälp. 

De som bor i Roslagen har drabbats allra hårdast av strömavbrott i samband med stormen Alfrida. Fem dagar efter stormens härjningar saknar fortfarande 9 100 hushåll i Norrtälje kommun ström. Många boende har varit utan el och vatten sedan natten till den andra januari och kommer att få vara det minst till den 10 januari.

Röjnings- och reparationsarbetet av nedfallna träd och trasiga elledningar försvåras av att ett riktigt besvärligt snöoväder väntas i området. SMHI har gått ut med en klass två-varning. Det kan innebära att det tar ännu längre tid innan elen återvänder, och att många drabbade är utan el i mer än en vecka.

Men det är inte bara ljus och värme som försvinner vid strömavbrott. Sedan Telia lagt ner kopparnätet i hela landet är de flesta beroende av mobiltelefon för att komma i kontakt med anhöriga, polis, sjukvård, brandförsvar och räddningstjänst. IP-telefoni fungerar inte utan el.

På grund av Telias snöda vinstintressen har hela landet gjorts oändligt mycket mer sårbart för oväder och elavbrott än tidigare. Det visar följderna av stormen Alfrida med all önskvärd tydlighet. En enda storm under det nya årets första dagar var allt som behövdes för att visa att Sveriges beredskap är usel. Några stormbyar – och hela vår infrastruktur bryter ihop.

Den gamla hederliga telefonen. Den fungerade.

Även mobilmasterna slås ut vid strömavbrott, och konsekvenserna visar sig tydligt i det drabbade Norrtälje och Roslagen. På Vätö slogs mobiltäckningen ut. Kommunen har 500 personer med vårdbehov som har drabbats av elavbrotten. Fyrahundra av 1 700 trygghetslarm slogs ut i samband med stormen.

Fyrahundra trygghetslarm slogs ut i Norrtälje kommun i det strömavbrott som pågår fortfarande på flera håll i kommunen.

Kommunen beslutade då att alla med trygghetslarm skulle få ett personligt besök samma dag. När mobilmasterna slogs ut gick det inte att få tag på hemtjänstpersonal. Åtta personer med trygghetslarm har kommunen fortfarande inte lyckats komma i kontakt med.

Ett 60-tal personer har evakuerats från sina hem, och kommunen har tagit fram ett 50-tal extra omvårdnadsplatser. Brandstationerna håller öppet för att ge boende i Norrtälje kommun chans att fylla vattendunkar och ladda telefonerna. Men det förutsätter tillgång till bil och att man kan köra.

Mikael Willgert på Swebb-tv har gjort ett reportage om stormen Alfridas konsekvenser som jag varmt anbefaller mina läsare att se och reflektera över.

Kanske klarade du dig undan den här gången. Men nästa?

—————————————————————————

Tillförde den här artikeln dig någonting? Gav den dig kunskaper, tankar och insikter som du inte hade tidigare? Jag arbetar med professionell journalistik och skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Jag är tacksam om du vill stödja mitt arbete genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC- kod ELLFFESS

Varmt tack för din gåva!

9 reaktioner till “Strömavbrott: Sveriges beredskap är usel

 1. Vi är mer beroende av ”el” än någon kan drömma om! Mycket mycket mer!
  ALLT behöver ”el”.
  Hårddraget behöver vi faktiskt inget annat än värme och mat.
  Bostäder idag (i städer) värms med fjärrvärme eller för villor värmepumpar. (I mindre grad direktel eller olja)
  Fjärrvärmeverket behöver el, (har de reservkraft? Vet inte) villornas v-pumpar likaså..oljepannan stannar utan el..
  Matbutikerna har i stort sett inget lager alls, dvs man behöver regelbunden tillförsel av varor. Oftast lastbil som ska tankas… via eldrivna pumpar..Kyl/frysar slutar fungera..
  Vid ett tredagars strömavbrott i en sthlmsförort för rätt längesen, stod privatbutikerna (inte Konsum..) utanför centrum och skänkte bort glass och mat..
  En och annan minns kanske transportsstrejken på 70-talet? Efter tre dagar var det slut i matbutikerna.
  Sen ”i andra ändan”, utan el fylls inte vattentornen..vattnet tar slut, både för hushåll och för toaletter. Knepigt…
  Tillkommer det riktigt allvarliga, mobilen funkar inte!
  På fasttelefonitiden var det 24h backup som gällde, nu tycks det var 4h…
  Efter att ha lyssnat på de löjligt naiva i Ring P1 just nu, de som anser att vi inte behöver militär, ”de kan ju hjälpa till på dagis eller i skolor” (hört idag!) kommer spetznaz som sannolikt redan finns boende i landet att få ett enkelt jobb.
  ”Slå av strömmen – och Sverige dör…”

  Brandbekämpning, översvämningar, stormar etc, törs man knappast nämna..
  Som det heter ”vad i h-e får jag för pengarna??”
  (lätt iriiterad idag efter att lyssnat på tramset Ring P1)

  Gilla

 2. Tack Julia. Framför allt att du tar upp det här. Samhället är oerhört sårbart på många sätt uppvärmningen i städer med värmeverk. Jag har kopplat upp mig hemma med lösenord och kört pannor hemifrån. Man jagar kostnader pannan i Nynäshamn kördes från Värmland utanför kontorstid. Kan man hacka sig in i militära system i andra länder så måste det vara en struntsak att hacka sig in svenska anläggningar som producerar värme o el. Varför gå in i Ett land med flyg o stridsvagnar när man kan sänka banksystemet och värme o el. Man ser ju hur snyggt moder natur sköter det här med en storm. Skulle jag bo på landet så skulle jag ett elverk i någon form som man kan få ström av under kortare stunder. Sen gäller ju vedspisen som staten vill förbjuda hur vansinnigt som helst. På landet har vi fortfarande vanlig hederlig telefon och ADSL. Fungerade klockrent under stormen men Telia vill ju ta bort dom i Nyköpingslän på grund av kostnader. Man undrar ju i ett land med världens högsta skatter gör av pengarna. Sen dessutom Vattenfall betalar till vinstutdelning till staten. Telge energi betalar till kommunen tror det var över 100 miljoner i vinst. Vart fan tar pengarna vägen.

  Gillad av 1 person

 3. Träffsäkert som vanligt.
  Problemen blir inte mindre då färdtjänsten är utlagd på entreprenad med lägsta möjliga kostnad som ledstjärna.
  Någon sa att den även i icke kristid skulle fungera avsiktligt dåligt, för då kunde kommunen säga att färdtjänsten fanns och att den var så dålig så att ingen ville eller vågade använda den var en besparing för kommunen.
  Många missar tider vid fotvård och annat, tråkigt tycker jag.

  Gilla

 4. Angående elavbrott. Synd att du ger dig på att skriva om elteknik som du inte behärskar. Det är varken kablar till ön eller att det inte finns kärnkraftverk på Gotland som är problemet. Det är energibolagen vinstjakt som gör att de drar ner på underhållet av elnätet och inte rensar upp i kabelgatorna i skogen. PS. Man knipsar inte av dessa undervattenskablar hur lätt som helst, de är cirka 15 cm i diameter och är stålarmerade. 😎
  Vi hade avbrott vid minsta vindpust i uppland förut. Nu har de grävt ner kablarna, avbrotten borta!
  Med vänlig hälsning,
  Lars

  Gilla

 5. För sådär 15 år sedan diskuterade en väninna och jag vad som kunde hända vid strömavbrott i ett större område, ett land, under kort och lång tid. Vi ägnade timmar åt det och detaljer. Katastrof!

  Och nu finns det öht ingen som har ansvar alls i denna mindre katastrof med Alfrida!

  Det är endast i Sverige som man resonerar som så att det nog fixar sig och detta är ändå inte mitt bord. Så låter det inte i söderut i mindre bemedlade EU-länder. Där verkar det gälla att även frivilligkrafter har ansvar och ställer upp i alla väder och situationer. Stormar, översvämningar, eldsvådor …

  Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s