Sommararbete pågår!

Om du uppskattar min journalistik och mina poddar får du gärna stödja mig med en gåva.

OBS! NYTT SWISHNUMMER: 123 519 92 86

Bankgiro 111-9072

Varmt tack för din gåva!

Den här tiden varje år de senaste åtta åren har jag lagt allt annat åt sidan för att kunna ägna mig åt det roligaste jag vet: att göra ett Sommarprogram, som motvikt till radions politiskt korrekta program.

År 2024 är inget undantag. Raden av årets Sommarvärdar i den skattefinansierade radions P1 visar tydligt att urvalet har gjorts efter politiskt korrekta kriterier. Producenten Bibi Rödöö har ansvarat för Sommar i P1 sedan 1996. Programmet är hennes egen skattefinansierade, politiskt korrekta lekhage, och själv är hon en garant för att de utvalda programledarna aldrig går över det förutsägbaras gränser.

Bibi Rödöö har svarat för urvalet av Sommarvärdar i radions P1 i 28 år.

Kommentar av Johan Hakelius, chef för tidskriften Fokus:

”Sveriges Radio måste i år ha övervägt att en gång för alla lägga ned Sommar, men jag antar att det stupade på en analys av samhällskonsekvenserna av att släppa Bibi Rödöö fri. Nu är hon åtminstone inhägnad.”

Kommentar på Flashback:

”Att bli utsedd till Sommarpratare kan ses som varje PK-kändis viktigaste kvitto på att man aldrig tagit ett snedsteg i åsiktskorridoren. En kraftfull statusmarkör i hierarkin inom klägget.”

Om man lyssnar på Sommar längre tillbaka i programmets mer än 60-åriga historia (lista finns här) märker man skillnaden mellan det som görs i dag och klassiska program med Sommarpratare som Torsten Ehrenmark (1919-1985) och Lars Ulvenstam (1921-2017). De har båda rekordet med 22 Sommarprogram vardera. Och Barbro Alving, Kjell-Albin Abrahamson, Gerda Antti, Per-Gunnar Evander, Per Ahlmark, Torgny Lindgren, Tom Alandh, Börje Heed, Björn J:son Lindh, Rune Moberg och Anderz Harning – alla har de bjudit på veritabla högtidsstunder.

Bara för att nämna några. Intressanta människor som hade intressanta saker att säga. De flesta går fortfarande att lyssna till på SR:s hemsida.

Lars Ulvenstam, en av forna tiders Sommarvärdar.

”Ulven” gjorde sina 22 Sommarprogram mellan 1978 och 2005 och hade tio gånger hedersuppdraget att avsluta säsongen.

Jag tror att vi är många som vill höra annorlunda program. Sedan några år utmanar alternativkanalen Swebbtv radions Sommar med en lång rad egna Sommarpratare. Så även i år. Jag har gjort Sommarprogram i Swebbtv de tre senaste åren. De ligger i högerkanten här på bloggen, precis som alla övriga poddar jag har gjort.

Om man vill undvika P1:s monopolprogram måste vi göra våra egna program. Jag vill uppmana fler att försöka! Det är inte så svårt som man tror. Som skrivande journalist var jag total nybörjare på ljud när jag gjorde mitt första program 2016 på uppdrag av min journalistkollega Ingrid Carlqvist och hennes samarbetspartner Conrad (Daniel Frändelöv). Ganska snart upptäckte jag hur roligt det var.

Ett manus, en hyfsad mikrofon, ett urval musik och ett ljudprogram i datorn, till exempel Audacity som är gratis att använda – det är ungefär vad man behöver. Jobbet är tidskrävande, ibland tekniskt knepigt, till exempel när man råkar radera en konsonant i slutet av ett ord – men roligt.

Lite fingerfärdighet och extrem noggrannhet när man klipper och mixar är nödvändigt. Det övar man upp med tiden. Total ostördhet och koncentration behövs också. Alltså stänger man av telefonen och sätter upp en lapp på dörren för att förebygga att någon brakar in mitt i en inspelning. Man tvingas helt enkelt vara lite ogästvänlig och omge sig med en bubbla när man jobbar med ljud.

Jag vill rikta ett stort och varmt tack till alla vänliga läsare och lyssnare som uppmuntrar och bidrar till mitt arbete, både för gåvor och uppskattande ord!

En stor bukett prästkragar till er alla!

————————————————————-

Jag bloggar och gör podcasts ideéllt, som ett slags egenterapi, för att om möjligt förstå vår samtid.

Alla kan läsa och lyssna gratis på min blogg och YouTubekanal.

Gåvor ses som just gåvor och är benefika och helt frivilliga. De utgör inte ersättning för utfört arbete.

OBS! NYTT SWISHNUMMER: 123 519 92 86

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 19 6000 0000 0004 8212 9581

Swift-BIC-kod HANDSESS

Varmt tack för din gåva!