De som gick före oss, de som byggde Sverige

I Allhelgonatid tänker vi på våra döda, de som stått oss nära och haft stor betydelse inte bara för oss, utan också för vårt land. Generationerna före oss byggde Sverige med arbete och hederlighet, ibland med omänskligt slit. Utan dem skulle vi inte stå där vi står i dag.

Om de kunde se från sina gravar vad som har hänt med vårt och deras land – vad skulle de tycka? Jag tror att de skulle sörja. Var det detta de slet så hårt för?

Maria Elisabet, född 1902, från Bollnäs i Hälsingland, var en alldeles vanlig svensk kvinna. En sådan som aldrig får några minnesord skrivna över sig. Hon var en av dem som i tysthet byggde Sverige, och hon var min älskade farmor. Den här podden är min hyllning till henne.

I mitt hjärta och mitt minne lever hon starkt och tydligt, och hon förtjänar att bli omskriven och omtalad som den fina människa hon var. En dag i november varje år, hennes födelsedag, tänder jag ett ljus för farmor.

Hon dog 1983. Men för mig är hon inte död. Det märkliga är att ju äldre man blir, desto mer lever man i sina minnen. Där umgås man nästan lika mycket med dom människor som har levt och stått en nära som med dem man har omkring sig i nuet.

 

MUSIK I PROGRAMMET

Sven-Olof Nilsson.
Lyckobringaren.
Sigurd och Magnus Ruotimaa, dragspel.

https://www.youtube.com/watch?v=djoydra4Qxw 


 

Jag bloggar och gör podcasts ideéllt, som ett slags egenterapi, för att om möjligt förstå vår samtid.

Alla kan läsa och lyssna gratis på min blogg och YouTubekanal.

Om du ändå vill stödja mig med en gåva är jag givetvis mycket tacksam.

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!