Det svenska hemmet och konsten att förstöra en tv-serie

Den kunde ha blivit så bra, SVT:s påkostade satsning på tre program om konstnärsparet Carl (1853-1919) och Karin Larsson (1859-1928) och deras hem Lilla Hyttnäs i Sundborn, Dalarna.

Carl och Karin Larsson skapade tillsammans gården Lilla Hyttnäs i Sundborn, Dalarna, till ett för tiden ovanligt hem för den stora familjen.

Istället  trillar SVT i sin vanliga fälla och gör pannkaka av alltihop genom att rada upp den ena ”rätta kulturexperten” efter den andra, som var och en sitter på en stol och håller låda och breder ut sig med pretentiösa plattityder och outhärdlig förnumstighet.

Hela det inavlade gänget tv-kändisar är där, inklusive konst-, antik- och arkitekteliten. Den enda som möjligen saknas är Anne Lundberg.

Lilla Hyttnäs så som det målades av Carl Larsson själv.

Och visst, Carl Larssongården ÄR ett fantastiskt hus, vars betydelse för svensk stil och nyskapande heminredning inte kan överskattas.

Jag har varit där många gånger och såg också den fina utställningen ”The Swedish Style” på Victoria & Albert Museum i London 1997, som blev ett verkligt genombrott för intresset för paret Larssons hem i Sundborn.

Men varför inte bara låta tv-tittarna se de vackra bilderna från Lilla Hyttnäs och bilda sig en egen uppfattning med en lågmäld ciceron i bakgrunden? Varför kalla in en hel bataljon ”experter” som sitter och mässar vad vi ska tycka?

Förmaket på Lilla Hyttnäs användes av hela familjen.

Här härjar tyvärr inte bara en okänslig och halsbrytande musiksättning med modern popmusik till bilder från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal utan också den vanliga expertsjukan och en alltför tydlig strävan att skapa en arena för så kallade ”experter” och ”influencers” som utnyttjar programtiden och paret Larsson för att positionera sig själva.

Det är babbel, babbel, babbel. Med uppskruvad frenesi, som om de hade en skruvnyckel i ryggen, pratar de sönder och begår våld på de sedan länge döda huvudpersonerna som inte längre kan försvara sig.

”Experterna” heter bland annat Per Gedin, Lars Lerin, Lotta Lundgren, Andreas Rydén, Ami Bergöö, Curt Fröberg, Elsa Billgren, Johan Knutsson, Karin Sidén, Eva Sundström, Carl-Johan Olsson, Beata Heuman och Knut Knutson.

Producenten heter Pernilla Gamryd.

Alla ska de säga sitt. I den talrika skara på 15 – 20 personer som uttalar sig i vart och ett av de tre programmen är endast den prisbelönade Per Gedin, 95, som har skrivit en biografi om Carl Larsson, autentisk och därmed uthärdlig. Han talar utifrån kunskap och verkar inte i första hand inrikta sig på att marknadsföra sitt eget varumärke.

Per Gedin, 95, författare och förläggare.

Elsa Billgren, 37, som medverkar flitigt i serien, är känd som bland annat vintagemodebloggare och personal shopper, vilket betyder att hon hjälper människor som inte vet vad de ska sprätta iväg sina pengar på med tips om vad de kan sprätta iväg sina pengar på. Hon kallas också ”influencer”.

Hon har nyligen gett ut en bok om Carl och Karin Larsson, sponsrad av Larssons släktförening. Kan det ha med tv-serien att göra? Läs vidare!

Birgitta Sparf skriver på Det goda samhället:

”Elsa Billgren, dotter till Ernst och Helene Billgren, antar en glättig, närmast överlycklig attityd när hon ska kommentera det Larssonska hemmet. Man blir nästan lite orolig att hon kommer att dö av euforisk chock inför kamerorna, så uppspelt är hon:

– Karin och Carl Larsson har ju gett oss ett sätt att visa hur det har kunnat se ut i ett hem! Det är som Pettson och Findus, fast för vuxna! På Lilla Hyttnäs fanns det ingen rädsla för förändring. Man öppnade sina armar för rörelse, liksom. Framåtrörelse!! Det byggdes på, gjordes om, togs in, accepterades. Det är ju själva beskrivningen av NYFIKENHET!! Och det tror jag att både Karin och Carl hade inom sig, en STOR känsla av nyfikenhet!!!”

Knut Knutson.

”Knut Knutsson, antikexperten känd från Antikrundan, gör en brutalt träffsäker parodi på sig själv. Han gestikulerar vilt, pauserar, spänner ögonen i tittaren, gapar och hojtar:

– Sen så är det ju så ROLIGT!! VARFÖR är fönstret… ÖPPET!!??! Den FRISKA luften, dom NYA IDEERNA!!! HÄR, hos Carl Larsson, öppnar man fönstret! Häftigt! RADIKALT!!”

Och hur i allsin dar skulle SVT kunna avhålla sig från att bjuda in arkitekt Gert Wingårdh, utrustad med klippkort till SVT? Känd för att rita outhärdligt fula betonglådor, känd för att SVT inte på tio år har lyckats hitta en enda annan arkitekt som kan medverka i serien ”Husdrömmar”, känd för sina bylsiga halsdukar som ska signalera att han är radikal. Samt för att ha låtit sig intervjuas av Anna Hedenmo i SVT ”Min sanning” om sitt behov av att vara barfota.

Gert Wingårdh.

Birgitta Sparf skriver:

”Även pösmunken och stjärnarkitekten Gert Wingårdh uttalar sig och sprider sin visdom:

– Alltså, jag tror ju att det är där liksom vår Sverigebild finns idag. Nånstans är det ju i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som idén om vad Sverige är för nånting byggs!”

Ja, så där låter det när luftmarängmakarna öppnar munnen, olyckligtvis i vårt påtvingat gemensamma betalningsprojekt SVT.

Värst är en inredningsarkitekt som heter Beata Heuman. Hon har så egendomlig artikulation att jag tog för givet att hon är invandrare. Men nej då, hon är hur svensk som helst, uppvuxen på en gård i Skåne men bor numera i London och har lagt sig till med ett artificiellt sätt att tala för att visa hur inne hon är. Hon har fullt upp med att positionera sig i tidskrifter och glassiga internationella inredningsmagasin, men nu är turen kommen till SVT att tillhandahålla annonsplats för Heumans varumärke.

Det är inte första gången. Hon har redan vikt ut sig själv och sitt Londonhem i bland annat frilansproducenten Ann Victorins fjäskbugande serie ”Hemma hos inredningsarkitekten”, sänd i SVT och bekostad av skattebetalarna. Beata Heuman har därmed en säkrad plats i SVT:s egen adelskalender.

Inredningsdesignern Beata Heuman i sitt färgstarka hem i London. Ja, ni förstår.

Vad hon har i programserien att göra, utöver att marknadsföra sig själv, förstår jag inte.

Birgitta Sparf igen:

”Sitter dessa förståsigpåare inte i Carl Larssongården och uttalar sina visheter så sitter de hemma hos sig själva, i utsökta, spatiösa sekelskiftesvåningar med designermöbler strategiskt i blickfånget i bakgrunden i jättelika rum.

Jag blir helt utmattad av att se och lyssna på dem. Inte visste jag att det var så förbaskat komplicerat att bo och att sätta sin egen prägel på sitt hem.

Som av en händelse har Elsa Billgren 2023 kommit ut med den påkostade boken ”Ett hem. Carl och Karin Larssons värld” på Bookmark förlag.

Det är ingen slump. Billgren har trummat på influencertrumman och kallat in sina kompisar i inrednings- och designervärlden. SVT har inte varit sena att både lätta på den skattefinansierade plånboken och rulla ut röda mattan för Billgrens kompisar och för marknadsföringen av boken. 

Lukten blir lite unken, som den lätt blir när människor av en särskild typ i namn av åsiktsguerilla tränger ihop sig på ett förment fritt område, blir för tighta med varandra och syrebrist uppstår.

Du, kära tv-tittare, betalar, vare sig du vill eller inte. Och kom inte och säg att Sverige ur kultursynpunkt inte är ett klansamhälle som ser till de sina. 

Vänskapskorruptionen luktar lång väg från tv-huset.


 

Jag bloggar och gör podcasts ideéllt, som ett slags egenterapi, för att om möjligt förstå vår samtid.

Alla kan läsa och lyssna gratis på min blogg och YouTubekanal.

Gåvor ses som just gåvor och är benefika och helt frivilliga. De utgör inte ersättning för utfört arbete.

OBS! NYTT SWISHNUMMER: 123 519 92 86

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 19 6000 0000 0004 8212 9581

Swift-BIC-kod HANDSESS

Varmt tack för din gåva!