Magdalena Andersson – ett (S)nedsteg för mycket

Om du uppskattar min journalistik och mina poddar får du gärna stödja mig med en gåva.

OBS! NYTT SWISHNUMMER: 123 519 92 86

Bankgiro 111-9072

Varmt tack för din gåva!

 

Socialdemokraternas partiledare och före detta statsministern Magdalena Andersson har tappat koncepterna och passerat en gräns som aldrig får överskridas. Det är en allvarlig överträdelse i sig, och de fördömanden som haglar är välmotiverade.

Men ännu allvarligare är att Magdalena Andersson inte verkar förstå vad hon har gjort. Hon ger det maktdrivna socialdemokratiska ångvältsmaskineriet ett ansikte.

Magdalena Andersson (S). Foto: Sveriges radio.

Det var i torsdags, den 15 februari, som Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, assisterad av sin pressekreterare Mirjam Kontio, lät sig intervjuas av Lina Lund i Dagens Nyheter.

Under intervjun tar Magdalena Andersson själv opåkallat upp frågan vem som finansierar den högersinnade debattören och youtubern Henrik Jönssons verksamhet.

Hon vet inte vem Henrik Jönsson är

Hon ser själv inte på Henrik Jönssons välresearchade program med 137 000 prenumeranter som han sedan flera år lägger ut på YouTube varje lördagsmorgon klockan 08:00. Hon vet inte vem Henrik Jönsson är. I Magdalena Anderssons värld är debatten i sociala medier ingenting som man intresserar sig för.

”Låtsas som om de inte finns!”

I attityden ”låtsas som om de inte finns” ryms ett högst avsevärt förakt för vanliga människors rätt att komma till tals på andra kanaler än de etablissemangskanaler som vi utestängs ifrån.

Det är värt att notera att det parti som säger sig företräda arbetarklassens intressen ser det som självklart att samhällsdebatten helst bara ska föras av en elit av godkända debattörer i de kanaler som är godkända av dem själva, och i media som befolkas av det politiska etablissemangets lydiga lakejer. Jag syftar givetvis på public service.

Men någon i Anderssons omgivning tycks ha tipsat henne om det här programmet av Henrik Jönsson där han granskar Socialdemokraternas migrationspolitiska historia på ett mycket avslöjande sätt. Granskningen visar med all önskvärd tydlighet att kejsaren är naken och vad alla redan vet, att Socialdemokraterna gärna tummar på sanningen för att nå sina politiska mål.

Turerna kring den socialdemokratiske riksdagsledamoten, numera politiske vilden Jamal El-Haj, borde vara tillräckliga för att Socialdemokraterna och deras partiledare Magdalena Andersson ska ägna sig åt självrannsakan för avsevärd tid framåt.

Men knappt hade skandalkrutet kring El-Haj kallnat förrän Andersson frivilligt hoppade i nästa tjärtunna. I intervjun med Dagens Nyheter ifrågasätter hon aningslöst vem som finansierar Henrik Jönssons verksamhet. I samma intervju anklagar Anderssons pressekreterare Mirjam Kontio Henrik Jönsson för att sprida ”hatpropaganda”. Det hör till saken att Henrik Jönsson använder en mycket sober och vårdad ton i sina videos.

I Magdalena Anderssons föreställningsvärld existerar alltså inte tanken att människor av egen fri vilja kan vilja betala för information som de själva väljer, i motsats till det tvångsskattefinansierade public service. Här kolliderar två skilda världar med en rejäl smäll. Henrik Jönsson finansierar, som de flesta av oss andra i fria media, sin verksamhet med till stora delar ideéllt arbete och genom frivilliga gåvor och donationer från sina följare och tittare.

Hur finansieras Magdalena Andersson?

Frågans absurditet blir tydlig om man vänder på den. Vem finansierar Magdalena Andersson?

Och vilken rätt har en högt uppsatt politiker, eller för den delen vem som helst, att ifrågasätta hur en enskild, laglydig medborgare förtjänar sitt uppehälle? Du frågar inte din vän eller granne vem som betalar hans lön.

När de här båda världarna kolliderar hörs smällen minst lika långt som detonationen av 15 kilo sprängladdningar i ett radhusområde i Hässelby.

Sprängningen i ett radhusområde i Hässelby drabbade omkring 250 målsägande.

Bulletin skriver Mats Skogkär:

”Det är två och ett halvt år kvar till nästa riksdagsval, men Socialdemokraternas ordförande Magdalena Andersson har redan tappat vett och sans. Hon har blivit en belastning för sitt parti. Det socialdemokratiska proppskåpet står i ljusan låga.”

Mats Knutson, politisk kommentator på SVT.

SVT:s vanligtvis måttfulle politiske kommentator Mats Knutson skriver:

”S-ledaren Magdalena Andersson har fått hård kritik för att hon som toppolitiker hoppat på en enskild högerdebattör med en stor följarskara på Youtube.
Det här är uppseendeväckande uttalanden av en före detta statsminister.”

”Omdömeslöst och uppseendeväckande”

”Omdömeslöst och uppseendeväckande.”

Innebörden i orden är egentligen mycket starkare, men detta är det gängse sättet att uttrycka sig i den offentliga världen. Det finns nämligen mycket strikta regler för vad politiker får säga och göra gentemot privatpersoner och media. Det finns gränser man absolut inte får överskrida. Reglerna är inte alltid nedskrivna på papper men är sedan urminnes tider hävdvunna och självklara för alla berörda. Eller borde vara.

En politiker ifrågasätter inte en privatpersons eller journalists arbete, ekonomi eller levnadssätt. Det är journalisterna som ska granska makten, inte tvärtom. Hur Henrik Jönsson eller andra förtjänar sitt uppehälle är inte en fråga som den politiska makten ska lägga sig i.

Om det skulle finnas några oegentligheter i en persons ekonomi är det en fråga för Skatteverket, kronofogden eller rättsväsendet.

Det är högst anmärkningsvärt att Magdalena Andersson är okunnig om de här reglerna. Det är också anmärkningsvärt att en människa som har låtit sig finansieras av skattepengar, partistöd och lotteripengar från Socialdemokraterna större delen av sitt liv har mage att – som själv försörjd av andras arbete – ifrågasätta hur privatpersonen Henrik Jönsson har råd med ”en påkostad studio”. Här passerar hon alla lågvattenmärken.

Har Magdalena Andersson något omdöme att tappa?

Men ännu allvarligare är att Magdalena Andersson inte verkar förstå vad hon har gjort. Hon ger det maktdrivna socialdemokratiska ångvältsmaskineriet ett ansikte. Det allra allvarligaste är inte att hon har tappat omdömet – utan att hon uppenbarligen inte har något omdöme att tappa. Hennes uppträdande vittnar inte bara om hennes egen personliga kris, utan om djupgående kris och panik i det socialdemokratiska partiet.

Reaktionerna på Magdalena Anderssons utspel är, inte förvånande, mycket kraftiga. På Twitter vräker folk hat över henne i ogenomtänkta termer, men det tänker jag inte göra. Okvädingsord leder sällan framåt. Låt oss istället konstatera att Magdalena Andersson helt enkelt är en människa som har nått gränsen för sin förmåga. Sådant händer med människor varenda dag.

Men med detta följer också insikten att när denna människa är ledare för Sveriges största parti blir följderna fatala.

Och någon måste ta konsekvenserna.


 

Jag bloggar och gör podcasts ideéllt, som ett slags egenterapi, för att om möjligt förstå vår samtid.

Alla kan läsa och lyssna gratis på min blogg och YouTubekanal.

Gåvor ses som just gåvor och är benefika och helt frivilliga. De utgör inte ersättning för utfört arbete.

OBS! NYTT SWISHNUMMER: 123 519 92 86

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 19 6000 0000 0004 8212 9581

Swift-BIC-kod HANDSESS

Varmt tack för din gåva!