Associationens dödliga virus

Vi är inte så primitiva längre. Nej, det är vi inte. Vi bränner inte längre häxor på bål. Vi giljotinerar inte kättare. Inte alls.

Riktigt kultiverade och sofistikerade har vi blivit. Vi har produktutvecklat våra metoder att döda. Förfinat dem. Inget blod får synas. Det blir ingen aska efteråt. 

Lena Kvist, kultur- och nöjeschef på Borås Tidning.

Så sofistikerade har vi blivit att de som håller i och använder de dödande vapnen ledigt och lätt kan bära vita skjortor och blusar. För det syns ingenting efteråt. Associationens dödliga virus är osynligt. 

Vi har slutat bränna häxor på bål.

Det har vi.

”Guilt by association” har blivit den nya metoden att avrätta misshagliga personer – genom att förknippa dem med vad andra har gjort eller vad andra har sagt, eller bara vem någon annan är – inte vad de själva gör. På det sättet kan man svartmåla utan någon som helst verklighetsanknytning. Avrättning via ombud, så att säga.

Demonisera dem. Stigmatisera dem. Lyncha dem psykiskt. Se till att de förlorar sitt jobb, sin försörjning, överges av vänner och anhöriga, isoleras, får sina liv förvandlade till ett helvete.

Sedan kan du nöjd dra dig tillbaka, slå dig för bröstet och känna dig som en god människa. En av dem som för världen framåt! Du får nästan ont i revbenen av alla ryggdunkar. Snart haglar priser och utmärkelser över dig.

Om minsta lilla fläkt av eftertanke händelsevis skulle drabba dig en sömnlös natt andas du bara djupt och tar en sömntablett. Sedan sover du drömlöst ända till morgonen och vaknar till en ny dag i ditt liv som nyttig idiot.

På bilden ovanför ser vi Lena Kvist. Hon är kultur- och nöjeschef på Borås Tidning.

Hon är riktigt nöjd med sig själv. Hon är en av de där människorna som tar sig rätten att bestämma vad andra får tycka. Nu har hon hällt associationsvirus över en person som skriver i ett sammanhang som Lena Kvist kallar ”högerextremistiskt”, och sett till att han fått sparken från det skivbolag där han är delägare.

För kulturjournalister är som bekant allt till höger om vänsterpartiet kommunisterna ”högerextremistiskt”. 82 procent i den här gruppen journalister röstar vänster, den högsta siffran i deras egen yrkeskår.

Klas Qvist, som personen heter, skriver artiklar på en sajt som Lena Kvist inte tycker om. Hon kopplar på guilt by association för fulla segel. Det fungerar alltid. Det är hon som avgör om en person ska få sitt liv förstört eller inte. Den makten har hon. Och hon gillar det. Det ger liksom en så skön känsla att gå med räfsan bland alla åsikter som hon inte delar.

Klas Qvist är musiker från Borås Han har inte skrivit något fel. Det är inte det det handlar om.

Det här är Klas Qvist. Han är blind, och han är musiker. Skivbolaget där han är delägare har brutit samarbetet med honom. Orsak: han skriver på ”fel” sajt.


Klas Qvist, musiker från Borås som nu portas från skivbolaget Paraply Records – för att han har skrivit artiklar på ”fel” nätsajt.

De senaste dagarna har Borås Tidning ägnat åt inkvisition av Klas Qvist. Påpassligt nog har tidningen valt att lägga artiklarna bakom betalvägg så att inte så många ska kunna läsa dem. Men jag har läst dem och lovar – här ligger spanska inkvisitionen i lä. Artiklarna är så fulla av hat och hätskhet, tyckmycken uppbragthet och illa dold skadeglädje att jag blir illamående. De är helt enkelt sjuka, sprungna ur ett sjukt samhällsklimat och lika sjukt medieklimat.

Här sticks det inte under stol med outtalade förhoppningar om att det ska gå riktigt åt helvete för Klas Qvist. Lena Kvist och den andra skribenten, som är anonym, vädrar blod. Svansarna viftar energiskt. De vill ha medaljer.

”Titta här så duktiga vi är att släpa fram bytet. Nu är det fritt fram att lyncha honom.”

Det här är Peter Holmstedt. Han är liksom Klas Qvist en av fyra delägare i skivbolaget Paraply Records. Han verkar också ganska nöjd med sig själv.

Peter Holmstedt.

Peter Holmstedt har tillsammans de två andra delägarna i Paraply Records brutit allt samarbete med Klas Qvist och sparkat ut honom. Holmstedt ”känner sig grundlurad”. På vad framgår inte.

”Det skulle bli ohållbart att samarbeta efter det här. Det fanns ingen annan utväg” säger Peter Holmstedt.

Tillsammans har de tre delägarna plitat ihop ett uttalande.

”Det är med förskräckelse och stor förvåning vi i dag har tagit del av omskakande nyheter om vår vän och artist Klas Qvist.”

(Det låter mer som ett dödsbud. Min anm.)

”Att Klas Qvist regelbundet skriver och låter sig intervjuas för bloggar och poddar med högerextrema och främlingsfientliga kopplingar kommer som en chock. Det är fullständigt obegripligt för oss, och Paraply Records tar kraftfullt avstånd från varje samröre med dylika åsiktsyttringar.”

”Ingrid Carlqvist är en del av ett sorgligt anhang, riktigt bajsbrun i sina åsikter. Jag blir mörkrädd” säger Peter Holmstedt.

De tre delägarna har meddelat Klas Qvist sitt beslut att bryta samarbetet med honom.

”Det är ju också en vänskap som bryts, vi har känt varandra i 14–15 år. Allt blir dessutom extra sorgligt nu när senaste albumet fått så fint mottagande.”

En femton år gammal vänskap sägs alltså med lätthet upp när en vän och samarbetspartner visar sig ha delvis andra politiska åsikter än man själv. Detta är i mikroformat vad som händer när ett land tillintetgör sig själv, när sammanhållning och relationer bryts och splittras, och allt blir grus och aska.

Det här är artisten Mikael Ramel. Han har spelat in ett skivalbum tillsammans med Klas Qvist. Han kände inte till spelkompisens oerhörda kätteri.

Mikael Ramel, artist.

Nu har Mikael Ramel fått en chock.

”Jag är ledsen, besviken och förbannad. Jag vill försöka förstå hur Klas tänker, men där är jag inte i dag.”

Han ångrar sig till och med bakåt:

”Jag tror knappast att jag hade gått in i samarbetet med vetskapen jag har i dag.”

Det här är Ingrid Carlqvist. Det är hon som är ”högerextrem”. Tillsammans med Maria Celander driver hon nätsajten ingridochmaria.se. Det är där Klas Qvist skriver artiklar ibland.

Ingrid Carlqvist.

Ingrid Carlqvist är Sveriges största projektionshäxa. För sådär 300 år sedan skulle hon utan tvekan ha bränts på bål. Jag gissar att journalisterna på Borås Tidning gnisslar tänder av frustration över att de inte kan stapla upp ett rejält häxbål.

Man vill ju helst undvika askan. Och den mindre tilltalande doften av bränt.

Ingrid Carlqvist är också en av de mest professionella journalister jag känner till. Oerhört kunnig, rakryggad, kompromisslös, sanningssökande i lägen där de flesta kröker rygg och smiter undan. Hon anser att allting ska kunna diskuteras och utredas. Det är vad journalistik går ut på, men en lika sällsynt som farlig hållning i dagens Sverige.

Hon är ihärdig som en moskitsvärm en sommarkväll och kan få vem som helst att falla ihop av utmattning redan före frukost (själv är hon pigg som en lärka i arla morgonstunden).

Undra på att hon är obekväm. Undra på att hon måste tillintetgöras med alla till buds stående medel. Liksom alla som på något sätt kommer i kontakt med henne och smittas av det dödliga associationsviruset måste kastas åt vargarna.

För er som vill bilda er en egen uppfattning om vem Ingrid Carlqvist är och inte bara vill sjunga i papegojkören rekommenderar jag en färsk intervju med henne i Navid Modiris podd ”Hur kan vi”.

Det här hör till historien om Klas Qvist:

Ingrid Carlqvist, Maria Celander och jag representerar det i särklass mest hatframkallande bland journalister och den övriga PK-eliten. Vi är nämligen journalisterna som har bytt sida. Efter att ha arbetat i många år i gammelmedia står vi inte ut med lögnerna längre.

Vi har gått över till alternativmedia och försörjer oss som det som hånfullt kallas ”swish-journalister”, det vill säga genom frivilliga donationer från våra läsare, i mitt fall också ålderspension. Joakim Lamotte är ytterligare en av de förhatliga.

Våra före detta kolleger ser oss som förrädare och hatar oss rödglödgat. Vi har svikit skråandan och grupplojaliteten. Vi har övergivit dem, vi har lämnat dem kvar i den täta gemenskapsväven av lögner och samförstånd. Vi är hotfulla och farliga, för vi vet hur det går till på redaktionerna, och vi har lagt allt det där bakom oss.

Ett tips bara i förbifarten: vad mig anbelangar kan ni stoppa ner krutet i soptunnan. Jag är redan så karaktärsmördad, uthängd och genomdrevad att jag varken räds fan eller trollen. Jag har blivit kallad allt mellan himmel och helvete, med en kraftig överrepresentation för helvetet.

Lugna ner er. Lägg av bara.

Det finns ingenting kvar att dreva om. Alla invektiv är förbrukade och blir bara tröttsamma, patetiska repriser.

När Klas Qvist pressas mot väggen av Borås Tidnings inkvisition säger han om Ingrid Carlqvist:

”Jag tycker att hon är väldigt modig och vågar säga saker som andra inte vågar.”

Ve och fasa. Där beseglades hans öde.

”Jag fattade direkt att jaha, nu är det kört. Det kvittar vad jag säger för nu kommer de att göra allt för att sänka mig och förstöra mitt liv” säger Klas Qvist.

”Jag är så fruktansvärt arg” säger han.

”Men de ska få en match som de aldrig räknat med. De har sparkat på fel person. Jag är verkligen stridslysten.”

Han har ett annat jobb vid sidan av musiken, och där har han stöd och uppbackning. En gammal kompis har erbjudit honom att låna hans musikstudio vid behov.

Illustration: Ointressanta statusuppdateringar/Twitter.

När åsiktsinkvisitionen i Borås Tidning fortsatte för tredje dagen krävde kulturchefen Lena Kvist att Paraply Records ska skänka intäkterna från albumet ”I huvet på varann”, som Klas Qvist gjort tillsammans med Mikael Ramel, till ”arbete mot rasism”.

Givetvis föll skivbolaget omedelbart till föga och aviserade att alla intäkter från skivan från och med nu går till stiftelsen Expo.

Paraply Records.

Hur är det nu det brukar bli med paraplyer? Brukar de inte vända sig ut och in och haverera vid minsta vindpust?

Och allsmäktiga kulturdiktatorer?

De faller förr eller senare.


PS

ARTIKELN STOPPAD PÅ FACEBOOK

Som min läsare Björn Wiklund har uppmärksammat i en kommentar har Facebook stoppat FB-medlemmar från att dela den här krönikan.

Motiveringen lyder:

”Warning: This Message Contains Blocked Content
Your message couldn’t be sent because it includes content that other people on Facebook have reported as abusive.”

Att som Borås Tidning skymfa en blind musiker och se till att göra honom arbetslös är alltså inte ”abusive”.

Men att skriva om skymfen är ”abusive”.

Jag är inte medlem på Facebook, har aldrig varit, kommer aldrig att bli. Det är bra när makten avslöjar sig i all sin nakna arrogans.

Facebook är inkarnationen av ”abusive” – yttrandefrihetens fiende.

——————————————————————————————-

Tillförde den här artikeln dig någonting? Gav den dig kunskaper, tankar och insikter som du inte hade tidigare? Jag arbetar med professionell journalistik och skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Jag är tacksam om du vill stödja mitt arbete genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!

 

30 reaktioner till “Associationens dödliga virus

 1. Läste på Fria Tider att Quist stämt Paraply Records och vunnit. De får betala skadestånd. Än är inte undrens tid förbi.

  Gilla

 2. Man undrar kanske om Lena Kvist i förväg känt till opinionen hos de övriga delägarna i Paraply Records för att våga gå ut på detta sätt? Och förutsett deras reaktion?

  Det kunde ju tänkas att de de delar Qvists opinion och är immuna mot Kvist och Borås Tidning.

  Man måste då fråga sig hur en lokal tidning som Borås tidning kan ha en sådan makt.

  – Pengarna ska sedan gå till Expo, d.v.s. Qvist ska inte bara förlora jobbet utan dessutom ytterligare förödmjukas.

  Ingen musiker stöttar Qvist?

  Man tänker på Owe Thörnqvists Sverigebesöket från år 1982, hur mycket värre är det inte nu, 37 år senare?

  Gillad av 1 person

 3. Jag har skrivit om Bernt Herlitz bl a här:

  https://juliacaesar.blog/2017/10/22/visselblasaren-och-bedrageriet/

  https://juliacaesar.blog/2017/10/24/84-procent-av-barnen-ar-vuxna/

  Här är ytterligare ett fall:

  Gilla

 4. Ytterligare ett sorgligt exempel på yttrandeofrihet. Kommer osökt att dra parallellen till Bengt Herlitz på Gotland som fråntogs all heder och ära och även sin utkomst som tandhygienist. Allt detta p.g.a. att han påpekat att afghanska barn inte alltid var just barn.

  Damerna inom kommunen bestämde sig för att han skulle löpa gatlopp och helst, naturligtvis, svälta ihjäl med familj och allt. Som tur var kom detta till alternativmedias kännedom och en insamling startades och därmed kunde han betala den halva miljon som den förlorade rättstvisten kostat honom.

  Detta visar tydligt att vi som inte går i PK-maffians ledband måste stå upp för varandra.

  Gilla

 5. Kina utan att använda gammal Europeisk eröverarmetodik, köper sig in i hela världen. Muslimerna tar sig in på nyckelområden, att sedan ta över. Skickligt. Under tiden naiva, mest kvinnor, går på denna ‘lätte’ och sedan kollektivt får sitt straff. Allah är Stor.

  Gilla

 6. Förr minns jag och boende mitt i stan med innegårdar, tanterna skvallrade via direktkontakt eller från fönstren med varandra. På den tiden fanns den nu utrotade sorten av homo sapien som kallades Hemmafruar.
  Nu är dessa i produktionsapparaten men har ersatts med importerade kvinnor vilka måste enligt deras religion vara Hemmafru. De förstnämnda fick verktyget Facebook att kunna globalt utöka sitt skvaller. Facebook är väl mest en kvinnokanal? De importerade kvinnorna träffas väl som förr kan gissas?

  Gilla

 7. Förmodligen pga ”Ingrid Carlqvist” som ständigt blir avstängd från FB….
  Nåja än så länge kan det tyckas märlligt men inom kort kommer den censur som vår vänsterorienterade ”deep state” att ge sig på fler… som du vet kallas det bl.a. deplatforming….
  ..
  Risken är om man tar den bekväma vägen till inloggning på olika ställen via FB . .
  finns den möjligheten på många ställen men jag har efter en släckning av mitt FB-konto insett att direktkontakt är iaf lite bättre då man vill synas…

  Gilla

 8. Musikerkåren och journalistkåren befolkas väl huvudsakligen av NPC utan egen intellektuell aktivitet. Vad gäller musiker kan man tänka sig att de är så koncentrerade på sin musik att hjärnan inte räcker till för något annat.

  Till och med C.H. Hermansson medgav att hans mest hängivna kommunistsupporter, musikern och poeten Cornelius Vreeswijk, var en politisk idiot.

  Vad gäller journalister är problemet kanske att de (nästan) alla är kvinnor, och kvinnor har en tendens att ordna in sig i gruppen (”en fisk i fiskstimmet”) för att därigenom bli älskad av gruppen. Att ha egna tankar och därigenom bli impopulär är inget alternativ. Man skall vara ”compassionate”och inte störas av verkligheten, fakta och konsekvenser för att känna sig väl som kvinna. Där kommer ett enkelt slagord som ”rasism” väl till pass!

  För båda kategorierna gäller naturligtvis den absolut rationella principen att man skall ordna in sig i ledet! Den som avviker råkar illa ut. Det händer också med fisken som lämnar stimmet, den blir uppäten!

  Gillad av 2 personer

 9. Försökte dela via FB MEN:

  ”Warning: This Message Contains Blocked Content
  Your message couldn’t be sent because it includes content that other people on Facebook have reported as abusive.”

  Gillad av 1 person

 10. ”Ingrid Carlqvist är också en av de mest professionella journalister jag känner till. Oerhört kunnig, rakryggad, kompromisslös, sanningssökande i lägen där de flesta kröker rygg och smiter undan. Hon anser att allting ska kunna diskuteras och utredas. Det är vad journalistik går ut på, men en lika sällsynt som farlig hållning i dagens Sverige.”

  Ja, och en av det få som kan göra en recension av journalister är faktisk JC, som också tillhör eliten av riktiga journalister, båda proffs och ack så duktiga samt vågar skriva fakta kort och gott.

  Gillad av 1 person

 11. Man ryser av obehag inför vår tids bödlar – de politiska aktivisterna i msm.
  Desto mer glädjande och hoppfullt då att ta del av Klas Qvists reaktion på denna vidriga form av våldtäkt på hans person och tillvaro:

  ”Men de ska få en match som de aldrig räknat med. De har sparkat på fel person. Jag är verkligen stridslysten.”

  Vi är många nu (långt över miljonen) mer eller mindre misshandlade med liknande inställning. En vacker dag har motståndet mot demokraturen och dess kreatur växt till en rekyl av sällan skådat slag mot dagens ordning och herrefolk. Inte minst mot de särklassiga värstingarna, folkförrädarna i media.

  Totalitära helveten har aldrig gått segrande ur striden i det långa loppet. Måtte jag få uppleva revanschens och upprättelsens dag.

  Gillad av 1 person

 12. Om du någonsin stöter på person som säger ”Jag står upp för yttrandefrihet, men…” Då vet du att vederbörande hatar yttrandefrihet och önskar kyskhetsbälta demokratins själva fundament tills återstår den förmenta godhetens tyranni.

  Ingen nationsbildning i världen har någonsin lyckats skapa en sådan utbredd självcensur och ett sådant formidabelt självhat riktad kulturen och det egna folket som Sverige har gjort.
  Vi som dagligen och stundligen ser med bägge ögonen och åtminstone försöker ta in perceptuellt vad som sker i det lilla och i det stora i vårt samhälle är förundrade.

  SR’s Cilla Benkö kan stå på något propagandaprepforum och asfräckt hävda hur allt man i företaget gör går ut på att neutralt bevaka samt objektivt återge händelser i världen och här hemma, och samtidigt vet hon hur alla hennes ”journalister” kallar: Statens kritiker för extremister och populister –
  Ekonomiska migranter för flyktingar –
  Klimathotskritiker för dementa och mentalsjuka –
  Värdegrundskritiker är rent onda –
  Mångkulturskeptiker för fascister och nazister.

  Etnicitet kan endast åkallas och uppmärksammas där minoriteten ställs i positivt ljus eller där majoritetssvensken framträder i all sin strukturella rasism.

  Detta röstar vi fram, detta betalar vi för.
  Självföraktet kommer uppenbarligen inifrån, visst staten och dess vasaller groomar oss duktigt, men…

  Gillad av 1 person

 13. Finns det inte oortodoxa metoder att hantera denna käring i Borås? Eller är kulturfolket fega?

  Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s