Ingen har fångat den svenska folksjälen som Dan Andersson

Dan Anderssons poesi har alltid stått mig nära. Ingen har fångat den svenska folksjälen som han. Han var vildmarkspoeten som gav röst åt människorna i de stora skogarna, åt de fattiga och det enkla livets människor.

Men samtidigt som han var en gudabenådad poet var han en komplicerad människa. Han kunde vara svår att ha att göra med och ”överjävligt elak” enligt Göran Greider, som har skrivit en bok om Dan Anderssons okända kärlekshistoria med studentskan Märta Larsson från Östermalm i Stockholm.

Jag har gjort en musikdokumentär om Dan Andersson och Märta Larsson. Programmet finns också på Swebb-tv och har hittills haft mer än 6 000 visningar.

OBS! Om videon nedan inte fungerar – gå direkt till Swebb-tv! Då kommer du rakt på mitt program.

Dan Andersson var verksam som författare i bara sju år – från 1913 till sin död 1920. Ändå är han en av Sveriges mest kända och omtyckta författare.

Trots att han dog för 101 år sedan lever hans poesi fortfarande i det svenska folkdjupet och inbjuder till ständigt nya tolkningar. Tyvärr kom hundraårsminnet av hans död i skymundan för coronahysterin 2020.

I det här programmet tecknar jag en bild av vem Dan Andersson var och hans hittills i stort sett okända kärlekshistoria med studentskan Märta Larsson. De möttes på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna hösten 1914. Hon hade kommit dit för att hon var samhällsintresserad, han för att slippa kroppsarbete och i lugn och ro få ägna sig åt sitt författarskap.

Göran Greiders bok ”Hon vars hjärta var som mitt” kom ut till 100-årsminnet av Dan Anderssons död i september 2020.

Författaren Göran Greider har grävt fram närmare 100 brev från Dan Andersson på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala, brev som avslöjar den passionerade och uppslitande kärlekssagan mellan en fattig skogsarbetare med författardrömmar och en ung studentska från Östermalm i Stockholm.

Från hennes hemhörighet i den övre medelklassen till Dan Anderssons fattigdom i en liten stuga i Grangärde finnmark var det sociala och ekonomiska avståndet stort. Klassklyftan var omöjlig för dem att överbrygga. Märta Larssons far, baptistpastorn Gustaf Larsson, förbjöd henne att gifta sig med Dan Andersson eftersom han inte hade några ekonomiska framtidsutsikter, och själv vägrade han att göra avkall på sin önskan att bli författare och söka ett arbete för att kunna försörja sig och Märta.

I början av maj 1915 skriver han ett brev till Märta som snarast är ett raseriutbrott:

”Din pappa önskar att jag vore knodd och finge egen affär att göra strutar i. Mycket förbindlig! Men jag har aldrig kunnat göra ordentliga strutar.

Om jag ändå hade studentexamen? Ack ja, om jag ändå vore nånting, för fan!

Dina parents har behandlat mig godtyckligt. Nu är mitt tålamod slut. Nu kommer jag att kallgrina och vara jävlig. När min diktbok kommer ut blir det ändå värre. Men jag skriver inte, gudskelov, för att slå an på köpmän.

Affär– strutar – biträde – å, gå åt helvete! Ha ha ha!

Men om han vill sätta opp en första klassens konst- och bokhandel ska jag åta mig att se upp med biträdena. Det är det enda slag av krämarliv som jag inte är generad för. Sillstrypare kan jag inte bli.”

Här har du som lyssnare möjlighet att höra en unik inspelning av ”Jag väntar vid min mila” med Gösta ”Snoddas” Nordgren (1926-1981) från Arbrå, mannen som slog igenom med ”Flottarkärlek” i Lennart Hylands legendariska radioprogram Karusellen den 26 januari 1952 och utlöste Snoddasfeber i hela landet.

Dessutom en likaledes unik inspelning av den nyligen bortgångne Ewert Ljusberg (1945-2021) från Hede i Härjedalen, en av mina skolkamrater i Svegs samrealskola 1960-62, känd musiker och sångare och från 1989 president i Republiken Jämtland.

Uppläsning av Dan Anderssons brev: Rasmus Dahlstedt.

Litteratur:

Nils Holmdahl: Dan Andersson, myt och sanning. En biografi. 2021.

Göran Greider: Hon vars hjärta var som mitt. Dan Andersson och Märta Larsson. En kärlekshistoria. 2020.

Musik och ljudklipp i programmet

1. Stora stolta kärlek.
Misterioso II. 2021.
Ur Efterskörd.
Bengt Tedeborg, Per Karlsson, Katja Kott Gustafsson.
https://www.youtube.com/watch?v=etysVQuRqyE

2. Helgdagskväll i timmerkojan.
Musik Sven Scholander (1860-1936). Text Dan Andersson (1888-1920).
Thorstein Bergman, sång. 1967.
https://www.youtube.com/watch?v=jzGDnTlFZSM

3. Gässen flytta. Ur Kolvaktarens visor. 1915.
Text Dan Andersson (1888-1920).
Thorstein Bergman, sång. 1967.
https://www.youtube.com/watch?v=VKfw6-77TXE

4. Klipp ur Spelmannen.
Text Dan Andersson (1888-1920).
Ur Svarta ballader. 1917.
Ortens patrask (Bernt Selberg och Jörgen Wennström).
https://www.youtube.com/watch?v=ASzwP4LIAuI

5. Till min syster. 1917.
Text och musik Dan Andersson (1888-1920).
Sofia Karlsson, sång. 2005.
https://www.youtube.com/watch?v=hYQ2mB4vdaw

6. Jag väntar vid min mila.
Text Dan Andersson (1888-1920).
Ur Kolvaktarens visor. 1915.
Gösta ”Snoddas” Nordgren, (1926-1981), sång.
https://www.youtube.com/watch?v=9ySmRznLU08

7. Klipp ur Omkring tiggarn från Luossa.
Text Dan Andersson (1888-1920).
Tonsättning Gunde Johansson 1952.
Ewert Ljusberg (1945-2021), sång.
https://www.youtube.com/watch?v=mu_umY19My0

8. Klipp Göran Greider.
Om boken ”Hon vars hjärta var som mitt”.

9. Minnet.
Text Dan Andersson. Musik Thorstein Bergman.
Thorstein Bergman, sång. 1967.
https://www.youtube.com/watch?v=FtUVz_QEIkI

10. Klipp Göran Greider.
Om boken ”Hon vars hjärta var som mitt”.

11. Jag har drömt. Ur Svarta ballader. 1917.
Text Dan Andersson. Musik Bo Stefansson.
Sofia Karlsson, sång. 2005.
https://www.youtube.com/watch?v=qjXv4Jbm684

12. Bakgrundsmusik:
Arvo Pärt.
Psalom.
https://www.youtube.com/watch?v=m-Ssbik_dmY

13. En spelmans jordafärd.
Ur Svarta ballader. 1917.
Joakim Thåström, sång. 2009.
https://www.youtube.com/watch?v=zJrxb31nDj0

 


Jag bloggar och gör podcasts ideéllt, som ett slags egenterapi, för att om möjligt förstå vår samtid.

Alla kan läsa och lyssna gratis på min blogg och YouTubekanal.

Om du ändå vill stödja mig med en gåva är jag givetvis mycket tacksam.

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!