Att få Svenska Journalistpriset – vilken ära!

Den svenska bok- och mediemässan i Stockholm den 30 oktober blev av allt att döma en stor succé. Omkring 500 personer samlades för debatter, föredrag och tankeutbyte, befriat från politisk korrekthet.

På YouTube finns mängder av inslag bevarade för alla som inte kunde delta utan vill se och lyssna i efterhand. Lyssna till exempel på Mikael Willgerts korta anförande om situationen i dagens Sverige. Willgert är upphovsman och chef för alternativkanalen Swebb-tv, som växer snabbt och under det senaste året har haft mer än en miljon unika tittare.

Jag vill gärna påminna om varför det har blivit nödvändigt för den alternativa rörelsen att skapa sin egen bokmässa, där yttrandefrihet råder. Så här såg det ut när Sveriges Författarförbund gjorde sig till åtlöje på den ordinarie bokmässan 2016:

Sveriges Författarförbunds löjeväckande demonstration på bokmässan 2016. Med dåvarande ordföranden Gunnar Ardelius i spetsen och blå tejpremsor för munnen uttrycker de sitt missnöje med att yttrandefriheten även omfattar tidningen Nya Tider.

Vid årets bok- och mediemässa delades det ut nyinstiftade författar- och journalistpriser. Bakgrunden är att de vanliga priserna har blivit alltmer nedsolkade av korruption och ges till en liten krets journalister som har försvurit sig till den gängse politiska agendan och för maktens talan, inte folkets.

Niklas Orrenius.

Ett exempel är husreportern Niklas Orrenius, chefredaktör Peter Wolodarskis handgångne man på Dagens Nyheter. Jag vill minnas att han belönades med omkring sju olika journalistpriser för att han förföljt och hängt ut mig och tillsammans med kompisen Annika Hamrud i Expressen gick i spetsen för mediedrevet mot mig 2015 med upprepade repriser under följande år.

Annika Hamrud – sålde min identitet till Expressen.

Under mer än ett halvsekel som journalist har det aldrig någonsin föresvävat mig att jag skulle få någon form av utmärkelse. Därför var min överraskning total när jag i samband med bok- och mediemässan tilldelades det nyinstiftade Svenska Journalistpriset. Vilken ära! Prisutdelningen kan ses här.

Det svenska Författarpriset gick välförtjänt till Katerina Janouch, och det andra Journalistpriset tilldelades den unge Christian Peterson på sajten Exakt24. Priset består – förutom äran – av en vacker medalj och en likaledes vacker stjärnformad plakett i tung kristall.

På medaljen står: ”Svenska Journalistpriset. För de mest framstående gärningarna inom journalistik”.

Medaljen är kanske inte någonting som jag kommer att hänga på mig när jag åker och handlar i den lilla Konsumbutiken, men den kan definitivt vara något att visa upp för barnbarnen.

En stjärnformad plakett i tung kristall med inskriften: ”Svenska Journalistpriset 2021. Julia Caesar. För att med personligt mod ha blottlagt etablissemangets förtryck av oliktänkande”.

Tyvärr kunde jag av hälsoskäl inte närvara vid prisutdelningen, men jag spelade in ett litet tacktal som kan höras i den filmade prisceremonin ovan. Det kan också läsas här.

Tacktal för Svenska Journalistpriset,
Svenska Bokmässan den 30 oktober 2021

Kära mässbesökare, kära prisjury, kära alternativmänniskor!
Tack för att ni finns! Vi börjar bli många, och det ger mig hopp.

Tack ur djupet av mitt hjärta för den stora äran att få motta Svenska Journalistpriset! Jag känner mig enormt hedrad, och uppriktigt sagt grät jag stora tårar när jag fick beskedet.

Att bli prisbelönad efter mer än 50 års arbete som journalist är ingenting som någonsin har föresvävat mig. Jag skriver bara för att jag måste, för att försöka förstå en samtid som blir alltmer förvirrad.

Det är oss alternativmänniskor allting hänger på, men det har ni förstås redan insett.

Ni har valt den obekväma vägen. Vill du ha ett lugnt och behagligt liv på god fot med ditt samvete? Då ska du inte bli journalist, i varje fall inte PK-journalist.

Risken finns att du så småningom upptäcker att status och pengar inte får tyst på den där gnagande känslan som ibland håller dig vaken på nätterna och som du så småningom kan identifiera som ditt samvete.

Hur mycket är du beredd att offra för att stå på lögnernas och den politiska korrekthetens sida? Hur mycket får de censurerande krafterna styra våra livsvillkor innan vi står upp för yttrandefriheten?

Som journalist vet man aldrig hur det ska sluta när man sitter där med det vita papperet och de slitna bokstäverna. Det är en kamp varenda gång. Men har vi något annat val än att ta den där kampen?

För en tid sen blev jag kontaktad av en ung arkitekturstuderande vid Kungliga Tekniska Högskolan. Vi diskuterade arkitektur lite fram och tillbaka, ett av de ämnen som jag har skrivit en del om.

Den här unge mannen gav mig hopp om att det till och med finns alternativa arkitekter. Förhoppningsvis kommer han att rita vackra hus som människor gärna vill bo i.

Så frågade han i ett mail om de bästa tipsen för att förbättra sitt skrivande? Jag insåg att jag nog aldrig har formulerat det för mig i ord. Men till slut skrev jag:

Var autentisk. Var äkta. Lyssna till din egen röst. Den finns inuti dig, och den är sann.

Känn att ditt språk är en del av dig själv.
Försök inte vara någon annan än den du är.

Fråga dig ständigt: ”Vad är det jag ser? Är det sant? Är det sant för mig? Är det sant för andra? Hur ska jag berätta det för andra människor?”

Om du skriver ärligt måste du räkna med att bli överöst av tillmälen.
Du blir uthängd och karaktärsmördad. Det startas drev mot dig.

Du kan få leva med polislarm ett tag och byta bostad varje natt. Det är bara ett tecken på att du har nått fram.

Du har nått PK-människorna i deras bekvämlighetszon, och när lögnerna brister gör det ont.

Det ska göra ont.

Men det går över.


Jag bloggar och gör podcasts ideéllt, som ett slags egenterapi, för att om möjligt förstå vår samtid.

Alla kan läsa och lyssna gratis på min blogg och YouTubekanal.

Om du ändå vill stödja mig med en gåva är jag givetvis mycket tacksam.

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!