Sommararbete pågår!

Den här tiden varje år de senaste sex åren har jag lagt allt annat åt sidan för att kunna ägna mig åt det roligaste jag vet: att göra ett Sommarprogram, som motvikt till radions politiskt korrekta program.

År 2021 är inget undantag. Raden av årets Sommarvärdar visar tydligt att urvalet har gjorts efter identitetspolitiska kriterier. Gäsp! Producenten Bibi Rödöö har ansvarat för Sommar i P1 sedan 1996. Programmet är hennes egen skattefinansierade, politiskt korrekta lekhage, och själv är hon en garant för att de utvalda programledarna aldrig går över det förutsägbaras gränser.

Bibi Rödöö har Sommar i P1 som sin egen politiskt korrekta lekhage sedan 25 år.

Om man lyssnar på Sommar längre tillbaka i programmets 60-åriga historia (lista finns här) märker man skillnaden mellan det som görs i dag och klassiska inspelningar med Sommarpratare som Torsten Ehrenmark (han har liksom Lars Ulvenstam rekordet med 22 Sommarprogram),  Barbro Alving, Kjell-Albin Abrahamson, Gerda Antti, Per-Gunnar Evander, Per Ahlmark, Torgny Lindgren, Tom Alandh, Börje Heed, Björn J:son Lindh, Rune Moberg och Anderz Harning. Bara för att nämna några. Intressanta människor som hade intressanta saker att säga. De flesta går fortfarande att lyssna till på SR:s hemsida.

Lars Ulvenstam (1921-2017), en av forna tiders fantastiska Sommarvärdar. Han gjorde 22 Sommarprogram mellan 1978 och 2005.

Jag tror att vi är många som vill höra annorlunda program. Men om man vill undvika P1:s monopolprogram måste vi göra dem själva. Jag vill uppmana fler att försöka! Det är inte så svårt som man tror.

Ett manus, en hyfsad mikrofon, ett urval musik och ett ljudprogram i datorn, till exempel Audacity som är gratis att använda – det är ungefär vad man behöver. Jobbet är tidskrävande, ibland knepigt, till exempel när man råkar radera en konsonant i slutet av ett ord – men roligt.

Lite fingerfärdighet och extrem noggrannhet när man klipper och mixar är nödvändigt. Det övar man upp med tiden. Total ostördhet och koncentration behövs också. Alltså stänger man av telefonen och sätter upp en lapp på dörren för att förebygga att någon brakar in mitt i en inspelning. Man tvingas helt enkelt vara lite ogästvänlig och omge sig med en bubbla när man jobbar med ljud.

Just nu arbetar jag intensivt med Sommar 2021. Den här gången gör jag programmet för Swebb-tv.

Här ser du listan över Swebb-tv:s alla Sommarpratare, varje dag i juli.

Mitt program sänds onsdag den 21 juli kl 13.00.

Jag vill rikta ett stort och varmt tack till alla som bidrar till mitt arbete, både för gåvor och uppmuntrande ord!

En stor bukett prästkragar till er alla!