Sommararbete pågår

Den här tiden varje år de senaste fem åren har jag lagt allt annat åt sidan för att kunna ägna mig åt det roligaste jag vet: att göra ett Sommarprogram, som motvikt till radions politiskt korrekta program.

År 2020 är inget undantag. Greta Thunberg, Anders Tegnell, Micael Bydén, Mona Sahlin, Gry Forssell och en rad ointressanta artister och ”influencers” är vad radions P1 bjuder på. Gäsp! Producenten Bibi Rödöö har ansvarat för Sommar i P1 sedan 1996. Hon har sin egen politiskt korrekta lekhage och är en garant för att de utvalda programledarna aldrig går över det förutsägbaras gränser.

Om man lyssnar på Sommar längre tillbaka i programmets 60-åriga historia (lista finns här) märker man skillnaden mellan det som görs i dag och klassiska inspelningar med Sommarpratare som Torsten Ehrenmark (han har rekordet med 22 Sommarprogram), Lars Ulvenstam, Barbro Alving, Kjell-Albin Abrahamson, Gerda Antti, Per-Gunnar Evander, Per Ahlmark, Torgny Lindgren, Tom Alandh, Börje Heed, Björn J:son Lindh, Rune Moberg och Anderz Harning. Bara för att nämna några. Intressanta människor som hade intressanta saker att säga. De flesta går fortfarande att lyssna till på SR:s hemsida.

Jag tror att vi är många som vill höra annorlunda program. Men om man vill undvika P1:s monopolprogram måste vi göra dem själva. Jag vill uppmana fler att försöka! Det är inte så svårt som man tror. Ett manus, en hyfsad mikrofon, ett urval musik och ett ljudprogram, till exempel Audacity som är gratis att använda – det är ungefär vad man behöver. Jobbet är tidskrävande, ibland knepigt, till exempel när man råkar radera en konsonant i slutet av ett ord – men roligt.

Lite fingerfärdighet och extrem noggrannhet när man klipper och mixar är nödvändigt. Det övar man upp med tiden. Total ostördhet och koncentration behövs också. Alltså stänger man av telefonen och sätter upp en lapp på dörren för att förebygga att någon brakar in mitt i en inspelning. Man tvingas helt enkelt vara lite ogästvänlig och omge sig med en bubbla när man jobbar med ljud.

Just nu arbetar jag intensivt med Sommar 2020. Resultatet kommer -om inget oförutsett inträffar – att inom kort läggas ut här på bloggen och på YouTube.

Om du vill bidra till mitt arbete med en gåva är jag tacksam. Du hittar anvisningar lite längre ner. Jag vill rikta ett stort och varmt tack till alla som bidrar, både för gåvor och uppmuntrande ord! En stor bukett prästkragar till er!


Uppskattade du den här artikeln? Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Jag skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Ditt stöd behövs för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete. Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!