Tre SVT-medarbetare dömda för människosmuggling

Fredrik Önnevall

Hut går hem till sist. Och svensk lag gäller även för journalister.
SVT-reportern Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare döms i hovrätten för människosmuggling för att de i samband med inspelningen av tv-serien ”Fosterland” 2014 smugglat med sig en 15-årig syrisk pojke till Sverige.

Brottet anmäldes av en privatperson när programserien visades i SVT i januari 2015. I november 2016 åtalades Fredrik Önnevall och två andra SVT-medarbetare. Önnevall utnyttjade sin ställning som reporter på SVT i Malmö och gick långt över journalistrollens gränser när han smugglade med sig den då 15-årige Abed från Grekland, där pojken enligt Dublinförordningen skulle ha sökt asyl.

Önnevall var inte ensam om att bryta mot lagen. En känd radikal palestinsk asylrättsaktivist, Hanin Shakrah, deltog aktivt i smugglingen av Abed och döms också i hovrätten, liksom en tredje SVT-anställd. Hanin Shakrah har hyllat våldsamma aktioner mot migrationsverket och menar att ”det var det enda sättet för flyktingarna att få stanna i Sverige”.

I maj 2014 organiserade hon finansiering av migrantsmuggling från Syrien till Europa, något som hon själv skrev om i den vänsterextrema tidskriften Bang. Trots sin extrema bakgrund anlitades Hanin Shakrah av SVT som tolk och researcher.

Hanin Shakrah

I serien visar hon sig ha en större roll än enbart som researcher. Hon nickar instämmande när Fredrik Önnevall rådgör med henne hur han ska hantera smugglingen av Abed till Sverige. Pojken föreslår att de ska låtsas att hon är hans mamma. Tillsammans smugglar Önnevall och Shakrah med sig pojken via båt från Grekland och tåg från Italien. De går genom passkontroller med hans falska pass, samtidigt som en fotograf filmar resan.

Den asylrättsaktivist som SVT anlitade som researcher hade alltså en annan och betydligt mer aktiv roll än vad SVT uppgav när serien sändes. Hans Karlsson, projektledare för Fosterland, bemötte kritiken i en artikel i Dagens Opinion.  Han säger att han kände till Hanin Shakrahs bakgrund och att det var just för hennes erfarenheter som hon anlitades.

”Vi behövde någon som hade språkkunskaper och erfarenhet av asyl- och flyktingfrågor. Hon har sådan kompetens. Hon har också en bakgrund som asylrättsaktivist, och det visste vi. Men det är lite speciellt när man försöker spegla flyktingars väg genom Europa. Det är ju människor som man måste komma i kontakt med och kunna prata med dem. Det är där en researcher med sådana kunskaper kommer in.”

Hans Karlsson, SVT Malmö, före detta ordförande i KPML (r).

Vem är då projektledaren för serien, Hans Karlsson? Hur kan det komma sig att han tyckte att just asylrättsaktivisten Hanin Shakrah var lämplig att anlita i ett sammanhang som avser att ge en opartisk bild av nationalismen i Europa? Hans Karlsson har ett extremt vänsterförflutet och är före detta ordförande i KPML (r) – (Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna, Revolutionärerna) i Malmö och har varit anställd som journalist på tidningen Proletären.

Han ansvarade även för deras närradiosändningar men blev avskedad efter att ha ifrågasatt kommunismen efter Berlinmurens fall. Han hade en mycket hårdför antidemokratisk attityd innan muren föll och inledde alltid radiosändningarna med en jingel:

”Välkommen till Radio R , det är vi som piskar borgarbrackor med röda rapp.”

Efter avskedandet från Proletären fick han snabbt nytt jobb på Sveriges Radio och sedan SVT.

När SVT ska göra en serie om nationalismen i Europa görs den alltså av en mångkulturkramande vänsterreporter tillsammans med en extrem palestinsk asylrättsaktivist som gör sig skyldiga till människosmuggling, och serien produceras av en före detta ordförande i KPLM (r). Strålande opartiskt, SVT!

En svensk journalist kan som bekant bli hur god som helst. Godhet kan inte utövas osynligt i enskildhet. Godhet kräver publik. Först när någon ser hur god den gode är får godheten betydelse. Önnevall exponerade smugglingen i tv-serien och förklarade sitt handlande så här:

”Det var ingen annan som kunde hjälpa honom, och då slutade det vara ett journalistiskt beslut. Då blev det till vad jag var beredd att göra för ett barn.”

Han föredrog att se människosmuggling som ”ett medmänskligt agerande” istället för ett brott. I krönikan ”Resande i godhet”  skrev jag den 18 januari 2015 om tv-teamets resa med den syriske pojken genom en rad säkra länder upp till Sverige.

De tre SVT-medarbetarna döms av hovrätten till 75 timmars samhällstjänst vardera för människosmuggling. Varken tingsrätt eller hovrätt ser något utrymme för ett humanitärt undantag, eftersom den syriske pojken kunde ha sökt asyl i något av de många säkra länder som tv-teamet passerade tillsammans med honom på vägen till Sverige från Grekland.

”Det håller inte att enskilda personer tycker att asyllagarna är fel och bryter mot dem. När det gäller EU-reglerna så ska asyl sökas i det första land som man kommer till inom EU. I detta fall var det Grekland, men där fungerade inte asylprocessen. Däremot passerade man Italien, Österrike, Tyskland och Danmark. Där fungerar reglerna” säger hovrättspresident Lennart Svensäter till TT.

Åklagaren hade yrkat på fängelse, som är normalstraffet för människosmuggling. Men de tre SVT-medarbetarna slipper undan med villkorliga domar och samhällstjänst.

Hovrätten anser att straffvärdet motsvarar två månaders fängelse och att det inte finns några hinder för att omvandla det till villkorlig dom, förenat med samhällstjänst.

Varför får Fredrik Önnevall jobba kvar på SVT när han dömts för människosmuggling? Helena Olsson, programbeställare på SVT, får frågan på SVT:s egen nyhetssajt. Hon svarar:

”Det är en samlad bedömning. Vi förstår att han hamnade i den här svåra situationen och agerade inte för egen vinnings skull utan på humanitära grunder. Och det har gjort att vårt beslut är att han har vårt förtroende fortfarande för att jobba kvar i företaget.”

 

6 reaktioner till “Tre SVT-medarbetare dömda för människosmuggling

 1. Men vilket mes-straff! -Borde inte Önnevall & Co få betala vad tilltaget kostat och kommer att kosta skattebetalarna i Sverige?

  Gilla

 2. Tack för denna klargörande text. Rebecca Weidmo Uvell redogör på sin blogg om scenariot i senaste Opinion Live – ett litet tecken på hur sjukt SVT fungerar. Man tar in EN person, dessutom från Moderaterna, som ska stå och försvara den förda mer åtstramade migrationspolitiken mot en Miljöpartist, som står och gapar om humanitet. Lägg märke till att det är just Miljöpartiet som sitter i regeringsställning och bedriver just denna politik!!

  https://uvell.se/2017/10/27/ett-haveri-svt-opinion-live/

  Man kan baxna för mindre. Dessutom släpps aktivister in som hon som företräder afghanerna som får orera fritt utan att bli avbruten.

  En intressant sak jag la märke till var att när Hanif Bali precis skulle säga siffran/kostnaden för dessa ljugande ensamkommande barn höjde Belinda rösten och så att säga tystade ned beloppet. Skrämmande!

  Gillad av 1 person

 3. Tack Julia Caesar.
  Utan dina krönikor är det många sanningar som inte skulle komma till vår kännedom som älskar allt som är sant och rätt.
  Tycker att din krönika är ett bra skolexempel på vilka det är som mörkar och vill undanhålla sanningar för att det skulle kunna påverka personer som inte tidigare röstat på SD.
  Kan inte göra något annat än att berätta och dela din krönika.

  Gillad av 2 personer

 4. Vi har ett Raoul Wallenberg komplex. Det är jag säker på dethar predikats i skolan hur god han var vilka risker han tog med sina bussar med kors på. Nazismen är farlig det är motläran. Det säger jag inte emot utan vi har en vinklad o skev bild av godheten. Judarna som kom då dom trängs undan nu deras barn o barnbarn. Av andra invandrare. Sen som jag har skrivit tidigare jag är uppväxt bland krigsskadade ungkarlar med spritproblem det var både nazister och dom som hade suttit som krigsfångar hos ryssarna. Och dom hade sytts ihop med ståltråd i fält man såg var kulorna hade gått in. Det jag kommer ihåg attdom flesta var väldigt snälla. Men nu senaste fyrtio åren har vi bara skapat ondhet och vansinne där vi går i döden för vårat godhetskomplex.

  Gilla

 5. I ett rättslöst samhälle, som det svenska nu ‘utvecklats’ till, är det – för ‘vissa’ – en skrattmatch att bryta mot lag och förordning. Detta har blivit något av ett modus operandi och sprids i alltmer raffinerade former till allt fler samhällsomstörtande apologeter.
  Arma Land ! 😦

  Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s