Tomtemingel i advent

Advent är glädjen i att plocka fram alla de kära gamla sakerna som är förknippade med så många minnen. Att se dem, hålla i dem, glädjas åt dem. Tända ljus, ta en pepparkaka till kaffet och tänka att ljuset vinner över mörkret. Alltid.

Adventsstämning i köket
Tomtemingel med Mozart och Schubert
Lussekattsbak – det doftar saffran i hela huset
Färdskrinet från 1800-talet kommer från Hälsingland. På den broderade jugendduken står det ”Bättre litet med ro än mycket med oro”. Ett budskap som står sig hundra år senare.

3 reaktioner till “Tomtemingel i advent

  1. Så vackert!
    Går själv på ett antal byalagsdrivna julmarknader och handlar lite lokalt producerad mat och någon handgjord sak. Lyssnar på klassiska julvisor framförda av lokala skolbarn och ringdansers melodier framförda av ”di gamle” på dragspel. Tänker att jag minsann ska köpa en gris eller två i marsipan eller halm eller trä, bara för att just detta av våra folkligt förankrade hemdjur förtjänar att hedras innan det försvinner ur det allmänna medvetandet. (N.B.Som djurvän äter jag endast undantagsvis grisar, och enbart dem som haft ett gott liv, och tycker egentligen att de borde ha samma status som våra husdjur hundarna.) Känner att mitt deltagande i dessa ritualer nästan kan betraktas som en subversiv handling – vi har ju fått lära oss av de ”upplysta” att endast barbariet är svenskt, i den mån något alls är det…
    God Jul önskas Julia och alla andra självständigt tänkande och kännande människor!

    Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s