Äntligen en salt ledarskribent

Ann Charlott Altstadt

Som efterträdare till den förträfflige Håkan Boström plockar Göteborgs-Posten in Ann Charlott Altstadt, 54, som gästkrönikör på ledarplats.

Äntligen en salt ledarskribent! Altstadt har bland annat arbetat på Aftonbladet och Fokus. Hon anses kontroversiell i vissa kretsar. Desto bättre! I mellanmjölkens medielandskap behövs någon som går in för full fat opastöriserat.

Därmed inte sagt att jag sympatiserar eller behöver sympatisera med allt som Ann Charlott Altstadt tycker eller skriver. Däremot tycker jag att yttrandefrihet är en oerhört sympatisk idé, och jag gillar det friska humöret, det raka tonfallet, oräddheten.

Hennes första ledarkrönika i G-P har rubriken ”Slaget om Sverigebilden sker nu”. Jag saxar några utdrag ur den, men läs hela!

”Dagens nyvänster hyllar de liberala mänskliga rättigheterna som om de var Maos lilla röda. De förespråkar inte längre att det är rätt att göra uppror för tredjevärldens bondemassor utan istället rättigheten att ansluta sig till det svenska socialförsäkrings- och bidragssystemen.

Nyvänstern bildar så en ohelig allians med fienden nyliberalerna för en i praktiken oreglerad invandring. För finns det någon som egentligen saknar skäl att få bo i Sverige?

(…)

Den nya vänsterns fotfolk är däremot via dagens postkolonialism tillbaka i en mer romantisk 70-tals idé om tredje världens heroiska bondemassor. De ska inte längre bygga upp sina egna länder utan det nya Sverige.

Vår tids FNL finns idag på hemmaplan. Islamisterna har förfört de rödgrönas mer teoretiskt bevandrade ledare till en politisk allians via postkolonial mumbo jumbo som efterträtt den klassiska kommunistiska retoriken.

Så det koloniala förtrycket anses fortsätta men idag mot de rasifierade kropparna utan subjektsposition i det svenska samhället. Arbetslösheten, bidragsberoendet liksom våld och kriminalitet är antingen uttryck för rasistisk och islamofobisk propaganda mot den levande dynamiska orten eller en konsekvens av den vita kolonialismen i förortens reservat.

Striden om Sverigebilden påminner om debatten kring 70-talsvänsterns vurm för de brutala diktaturer som utropats till idealstater. In i det längsta förnekades förtryck, utrensningar och massmord som illvillig propaganda som tjänade fienden eller förklarades med ländernas koloniala förflutna.

Idag när utopin placerats i Sverige har vi dock full kunskap om de sociala och ekonomiska problemen. Men bristen på opposition och öppen diskussion och vägran att ta debatt har lett till att förespråkarna för mångkulturens överideologi aldrig behövt utveckla argument.

Med tidsvinden i ryggen har så förmågan till sakdiskussion avlövats ner till tom retorik. När skymforden sedan inte räckt för att mota verkligheten tycks fienderna växa till ett större och mer akut hot än samhällets verkliga missförhållanden.

Staten gav nyligen ekonomiska bidrag till mainstreammedier för att bekämpa falska nyheter och till en kampanj mot den fobi som väl anses göra oss mottagliga för sådant. Så oavsett om den enda bildens politik förs i den lilla hårdföra sekten eller i det stora demokratiska samhället så leder vägen mot åsiktsstyrning, censur, förbud och inskränkt yttrandefrihet. Det bör skrämma oss alla för idag finns instrumenten på plats liksom tidsandans acceptans oavsett vilken Sverigebild som vinner 2018.”

8 reaktioner till “Äntligen en salt ledarskribent

 1. Känner inte till denna skribent men med en bakgrund på Aftonbladet mer än anar jag prasslet från ännu en kappa som vänds i vinden.
  Men hellre det än de som sveper den tätare om sig och biter sig kvar vid lögner och förnekelse i snålblåsten.

  Gilla

 2. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Behöver Sverige ett försvar mot främmande makt när vi redan har subversiva krafter inom landet som är en fara för demokratin och som polarisera olika inhemska folkgrupper mot varann.

  Gillad av 1 person

 3. En frisk fläkt – men inte salt nog. Hade hon skrivit följande hade jag kunnat hålla med om sältan, för det är detta som behöver lyftas fram och medvetandegöras hos en ömsom förvirrad, ömsom fördummad menighet:

  ”Jag har i olika sammanhang sammanfattat utvecklingen som att ”Sverige blir farligt och fattigt”. Farligheten är här. Den fördjupas och den sprider sig. I många förorter har det svenska rättssystemet abdikerat. En halvmiljon medborgare lever i så kallade utanförskapsområden. I Stockholms innerstad drar det runt gäng med marockanska unga män, som ägnar sig både åt sexuella övergrepp och rån. I Uppsala är det ”ensamkommande” afghaner som gör att många undviker att gå ut på stan när det är mörkt.

  Regeringen har själv prognosticerat att om två år har Sverige försörjningsbördan för en miljon människor som inte kan försörja sig på eget arbete, merparten unga manliga invandrare från muslimska länder. Den som inte förstår att detta är skitfarligt har inte förstått mycket av det som händer. För att hålla sig till ekonomin, ska många miljarder av skatterna ska gå till deras försörjning. En trovärdig nationalekonom har räknat ut att med nuvarande utveckling så går Sverige i konkurs 2024, oavsett om det råder hög- eller lågkonjunktur i världen.

  Som sagt, redan nu är Sverige ett farligt land men vänta bara hur det blir när skatterna inte räcker till för att försörja alla oanställningsbara människor. Det kommer att bli ett helvete, och det kommer både att förvärras och skyndas på av att många skattebetalare helt enkelt lämnar landet.

  Observera att det här inte är en dystopi eller några ”fake news”, utan en prognos med ett mycket solitt underlag. När jag skriver detta kommer ett mail, där skribenten är inne på samma spår, med det tillägget att hon tror att haveriet ändå på sikt leder till en folkresning. Ett annat namn är inbördeskrig:”

  Läs hela här:

  https://morklaggning.wordpress.com/2018/02/05/farligt-och-fattigt/

  Gillad av 2 personer

 4. Tack Julia. Håller det på att vända Reinfeldt kraftigt kritiserad på osignerad ledarsida i Expressen om vad han har för ansvar.

  Gillad av 3 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s