”Sverige är som George Orwells 1984”

Vilket utrymme har yttrandefriheten i dag när den kläms åt från alla håll, och privata plattformar som YouTube och Facebook håller debatten i ett järngrepp?

Lyssna på den här intressanta diskussionen, ledd av Navid Modiri, mannen bakom podden ”Hur kan vi?”.

Övriga deltagare är författaren och journalisten/aktivisten Jens Ganman (han kallar både sig själv och andra journalister för aktivister). Har startat en namninsamling för att han själv ska få sparken från SVT. YouTubern/entreprenören Henrik Jönsson och juristen Ilan Sadé, partiledare i Medborgerlig samling.

Ett litet axplock ur diskussionen:

Henrik Jönsson:

”Det är uppenbart att hela det västerländska samhället just nu genomgår en identititetskris som handlar om hur vi kommunicerar. Ska vi acceptera att stora privatägda plattformar bestämmer vem som får yttra vad?

Tendenser till det som kallas deplattformering i dag i en digital kontext är samma sak som historiskt har förekommit konsekvent varje gång en ny kommunikationsteknologi har lanserats som har utmanat de bekväma privilegieklasserna och det har visat sig att nu kommer helt okreddiga människor plötsligt till tals.

Samma sak hände när tryckpressen dök upp. Den förklarades olaglig ganska hastigt. Radio och tv-medierna monopoliserades direkt. Men försöken att tysta ner människor har inte fungerat bra. Samhällen som har gjort det har sackat efter.”

Ilan Sadé:

”Nu jagas ”elaka tanter” som skriver på Facebook när de är lite arga. Det finns ett klassperspektiv på HMF (Lagen om hets mot folkgrupp). Människor som inte kan uttrycka sig akademiskt, det är de som åker dit för att de kanske uttrycker sig plumpt, medan de som uttrycker sig fint och akademiskt klarar sig.”

Jens Ganman:

”SVT klipper och klistrar, precis som huvudpersonen Winston Smith i George Orwells ”1984.” Jag läste den första gången när jag var i 20-årsåldern. Nu läser jag den under stigande avsmak och rädsla, för det är Sverige han beskriver.”

Annie Lööf (c) håller presskonferens iförd vad Jens Ganman kallar badrock.

”När Annie Lööf går på presskonferens iförd badrock och Sara Danius uppträder i en tokig fittkreation på Nobelfesten och Alice Bah Kuhnke har helt tokiga kläder frågar jag mig ”Var har jag sett det  här förut?”:  att människor med makt klär upp sig som påfåglar, och deras assistenter vågar inte säga ifrån.

Ingen säger ”Du kan inte hålla presskonferens i en badrock!” De är omgivna av rädda människor, rädda om sin karriär och sina pengar. Var hade jag sett det här exemplet? Jo, i ”The Hunger Games”.  Det är exakt samma sak! Samma världsfrånvändhet. De lever i en egen dimension.”

Svenska Akademiens avgångna ständiga sekreterare Sara Danius uppträdde på Nobelfesten i en klänning som Jens Ganman kallar fittkreation.

Henrik Jönsson:

”Använd de kanaler som finns! Det är alldeles utmärkta förutsättningar för var och en av oss att axla det kommunikativa uppdraget och utmana, i kraft av kompetens, den etablerade medieordningen. Då kommer vi också att kunna framdriva nya kommunikativa former på grund av att det finns en innovationsbenägenhet där människor befinner sig. Vi är inne i ett paradigmskifte, men jag är full av tillförsikt.”

Jens Ganman:

”Vi måste bli bättre på att ta debatten med våra kompisar, våra syskon – de som vi blir ovänner med dagligen. Vi måste stå upp i debatten, vi får inte låta oss skrämmas av angiveri och socialt tryck. Alla har ett ansvar, om man är trygg och har kollat upp fakta så kan man på arbetsplatsen säga till sin chef att vi kan inte hålla på med det här värdegrundstramset längre.”

Den som säger att det inte finns en åsiktskorridor i Sverige har aldrig hyst en obekväm åsikt.”

Mer Henrik Jönsson

Om du inte har fått nog av att lyssna på Henrik Jönsson i diskussionen ovan kommer här en ny chans i hans senaste video. De intressanta ämnena är pengar, moral och media.

Och glöm inte att swisha en slant till Henrik Jönsson för hans kloka videos!

📞 Stöd honom via Swish: 1234 12 75 02.

 

9 reaktioner till “”Sverige är som George Orwells 1984”

 1. Stackars svenskar, hur orkar ni?

  Är hemma och hälsar på några dar, gamla Mamma har dumburken gående på kvällarna.
  Tvångs-TV eller TV4, allt är detsamma….

  Ändlös propaganda.

  Väderprognos eller nåt fjolligt kaffe-pratprogram, in sticks “nu när jordklotet blir varmare“ eller “eftersom havsnivån stiger“ eller “med ökad solstrålning“…

  Lokalprogrammet förtäljer att ännu en natt har bilar bränts ned i den lilla grannstaden.

  Detta nämns i två meningar över cirka 10 sekunder. Man kan ju kanske undra vad de drabbade bilägarna har att säga. Eller brandmännen som rycker ut varje natt. Eller kanske leta reda på en ansvarig politiker.

  Men icke. Inte intressant för Tvångs-TV.

  Och i varje program, varje minut av sändningstid, skall en färgad människa tryckas in.
  Och inte vilken som helst heller! Dom är utan undantag vackra, välskräddade och vältaliga. På PERFEKT svenska! Utbildade, framgångsrika och sofistikerade.

  Detta görs naturligtvis så att svensken, vars egna erfarenheter i mötet med de “nyanlända“ är lite annorlunda, minst sagt, ska känna sej extra rasistisk, nazistisk, islamofobisk och som en allmänt föraktlig och eländig människotyp…

  Och i USA har ännu en demokratisk politiker slängt sin hatt i ringen som presidentkandidat.
  En person jag trots 22 år där borta och som politiskt intresserad aldrig hört talas om.

  På denna vänsterfigur, en bland troligen snart ett tjugotal hoppfulla, anser Stasi-Televisionen att det är värt att bränna över fem minuters prime-time nyhetstid!

  Som den andlösa reportern i Washington avslutar ungefär med att “det är en mycket stor chans att hon blir USA:s nästa president efter den impopuläre Donald Trump!“ (som har den högsta approval-ratingen hittills!)

  Och så vidare och så vidare. In absurdum.

  Stackars svenskar, hur orkar ni……

  Kapten Bo

  Gillad av 1 person

 2. Så underbart uppfriskande med dessa röster och fria radikaler fjärran från allt vad pk-fascism och åsiktskorridorer heter.
  Att jämföra med ett uppvaknande till statsradions P1 Morgon och de feministiska horderna där som tror sig kunna dölja sitt torftiga utbud av vänsterpropaganda förklädd till nyheter, med ett tonläge mer lämpat för glasskärning än mänskligt öra.

  Ännu ett av de tilltagande tecknen på desperationen och rädslan hos gammelmedia för den framväxande yttrandefriheten på riktigt.

  Tack Julia och alla ni andra inom fri media. Ni är själva livsluften. Och livslusten också för den delen.

  Gillad av 2 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s