Sveriges största alternativmedia i gemensam aktion mot stängningen av Swebb-tv

Dagen före julafton stängde Google den oppositionella svenska
Youtube-kanalen SwebbTV med 60 000 följare. Kanalen har
utgivningsbevis, ansvarig utgivare och omfattas av
yttrandefrihetsgrundlagen.

Stängningen föregicks av en serie åtgärder från Sveriges regering.
För det första har regeringen drivit igenom en sänkning av elskatten för Google och Facebook till 0,5 öre/kWh, från 41,38 öre, som vanliga hushåll betalar. Google har å sin sida fått ytterligare ekonomiskt stöd genom regeringens elcertifikatssystem, och tillsammans uppgår Löfven-regeringens subventioner till de båda bolagen till miljardbelopp.

Justitieminister Morgan Johansson (S).

För det andra kallade justitieminister Morgan Johansson (S) till sig Google och Facebook under valrörelsen 2018 och uppmanade dem att bedriva ”frivillig” censur på internet å statens vägnar.

Expressens före detta chefredaktör Thomas Mattsson – i åsiktsrenhållningens tjänst.

Med på mötet var även Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson, som lovade att förse IT-jättarna med information om ”vilka mörkerkrafter som finns här och som hotar demokratin”. I klartext: vilka alternativmedier som ska motarbetas.

Efter raderingen av SwebbTV har Morgan Johansson svurit sig fri från eget ansvar men samtidigt gett sitt fulla stöd åt Googles åtgärd.

”Det är upp till Youtube att bestämma vad de låter ligga uppe på sin plattform”, säger han till DN.

Med andra ord: Om Google vill sabotera för oppositionella medier i ett land där regeringen ger dem subventioner i miljardklassen, så är det inget vi tänker lägga oss i.

Attityden är inte acceptabel i ett demokratiskt land.

Inom USA:s justitiedepartement förbereds just nu lagstiftning som ska förhindra att Google och andra IT-jättar ”censurerar lagliga yttranden i ond tro, med förklaringen att de strider mot deras egna användarvillkor”.

Även i den fria företagsamhetens högborg erkänner alltså makthavarna det faktum som Morgan Johansson vägrar erkänna: att dagens opinionsbildning sker digitalt, och att IT-jättarna kontrollerar den infrastruktur som varje individ behöver för att kunna tillvarata sin yttrandefrihet.

Inför valrörelsen finns nu för första gången tecken på att regeringen helt kommer att försöka stänga flera alternativmedier. Risken består inte i ny lagstiftning som förbjuder oss, utan att regeringen använder statsunderstödda företag såsom IT-jättar och banker för att stänga av oss från tjänster som är nödvändiga för att bedriva vår verksamhet.

Vi som representerar de största alternativmedierna i Sverige stänger idag våra webbplatser i protest mot regeringens hantering av SwebbTV. Vi gör samtidigt följande gemensamma uttalande:

Vi kräver att regeringen genast vidtar åtgärder för att säkra den
grundlagsskyddade yttrandefriheten på nätet, i synnerhet på de
offentligt finansierade plattformarna Google, Youtube och Facebook.

Vi ger vårt fulla stöd till Sverigedemokraternas beslut att driva
frågan i Sveriges riksdag och uppmanar alla ledamöter, oavsett
partifärg, att självständigt arbeta för yttrandefrihet också i en
digital tid.

Vi vädjar till allmänheten att delta i kampen för yttrandefrihet genom personvalskryss till ledamöter som driver yttrandefrihetsfrågor och genom att hålla ögonen öppna för demonstrationer, namninsamlingar och andra åtgärder för yttrandefrihet som kan komma framöver.

Mats Dagerlind, chefredaktör Samhällsnytt

Widar Nord, chefredaktör Fria Tider

Vavra Suk, chefredaktör Nya Tider

Erik Almqvist, chefredaktör Exakt24

Chang Frick, chefredaktör Nyheter Idag

 

————————————————————————–

Även Radio Svegot har stängts ner av YouTube

Radio Svegots YouTube-kanal, inklusive över 200 videoklipp, har raderats efter påstådda men ospecificerade brott mot sajtens riktlinjer.

Dagen innan nyårsafton dök det upp två mejl i Radio Svegots e-postkonto. Det första berättade att ett klipp med ordet “zigenare” i rubriken bryter mot YouTubes regler och därför raderats. YouTube lät också hälsa att eftersom detta var första gången kanalen brutit mot reglerna, så var detta bara en varning och påverkade inte kanalen i sin helhet.

Det andra mejlet, som kom i exakt samma sekund som det första, berättade dock en annan historia. Här lät meddelas att kanalen tagits bort i sin helhet eftersom den bryter mot riktlinjerna för webbplatsen. Det specificeras inte mer, men den som försöker besöka kanalen får veta att kontot “har avslutats på grund av upprepade eller allvarliga brott mot YouTubes policy som förbjuder hets mot folkgrupp”.

Hets mot folkgrupp är ett brott enligt svensk lag, men Radio Svegot eller dess ansvariga utgivare har aldrig dömts för något sådant.

Detta är inte första gången som vare sig föreningen Det fria Sverige, som äger och driver Radio Svegot, eller andra nationalister drabbas av YouTubes godtyckliga raderande av kanaler och videoklipp. Just nu pågår en diskussion med anledning av YouTubes nedstängning av SwebbTV:s kanal.

I måndagens program från Radio Svegot, som sändes på YouTube men fortfarande kan höras som podcast här, diskuterades YouTubes censur och varför argumenten “det är ett privat företag som får göra hur de vill” eller “skapa er egen plattform” är ohållbara. 

Mindre än två dygn senare stängs kanalen ned och över 200 videoklipp raderas.

Dan Eriksson, ordförande för Det fria Sverige och en av programledarna på Radio Svegot, kommenterar avstängningen:

“Detta kommer tyvärr inte som någon överraskning. YouTubes modus operandi har varit känt länge, vilket visserligen inte gör det mindre problematiskt. Det finns så klart gott om andra alternativ för att oss att lägga upp videoklipp på, vilket vi kommer att göra, men det är på YouTube den stora publiken finns, och det är den man vill förvägra oss.”

En viktig insikt med de ständigt pågående utrensningarna av antiglobalistiska röster i sociala medier är vikten av en egen infrastruktur. Se till att prenumerera på Det fria Sveriges nyhetsbrev, följa våra kanaler på Telegram och teckna en fysisk prenumeration på Nationalisten så att du alltid kan nås av den viktigaste informationen.

GE YOUTUBES CENSUR ETT LÅNGFINGER!

Radio Svegot måste nu bygga om sin infrastruktur, vilket kräver tid och resurser. Vill du ge YouTubes censur ett långfinger? Skänk en gåva till Radio Svegots verksamhet eller teckna en prenumeration på Svegot Plus.

Swisha till 123 510 57 62 och märk med “Gåva Svegot”. Du kan också donera med kort, banköverföring eller kryptovaluta via den här länken.

SPRID DETTA VIDARE!