Sommaren 1955

Sommaren 1955 var sommaren då solen alltid sken. Det vet jag alldeles säkert. Jag var tio år gammal, och det var mitt livs bästa sommar som aldrig fick ta slut.

På LarsHansgården i Hälsingland härskar matriarken Tant Frida med fast hand över djur och människor, jord- och skogsegendomar. På gården bor också hennes vuxna barn och deras familjer, precis som i tv-serien Dallas.

I bryggstugan på gården bor moster och morbror på somrarna. Moster hade inte klarat av det tant Frida och andra ansåg var mosters allra viktigaste uppgift, att föda en son som skulle kunna ta över LarsHansgården när den tiden var kommen. Därför hänger det liksom en sorts outtalad förbannelse över morbror och moster, en bannstråle rakt ur det gamla bondesamhällets regler som man inte ostraffat bröt mot.

Men det vet en tioåring ingenting om. För mig var sommaren fylld av ljuvlighet med roddturer på och bad i sjön, besök i lanthandeln som doftade speciellt av bröd och nymalet kaffe och färd på ett gungande hölass på midsommardagen.

På kvällarna kommer nästan alltid någon eller några av mosters och morbrors vänner på besök, och så knäcker de världsgåtor kring köksbordet. Starka åsikter står som spön i backen, men vännerna blir aldrig osams eller kallar varandra idioter eller fascister.

Musik i programmet

1. Dallas Theme (1981-1993).
https://www.youtube.com/watch?v=8sKX3tWaOew

2. Roy Hamilton.
Sånt är livet.
Anita Lindblom (1937-2020).
https://www.youtube.com/watch?v=A9eAKcE0Mnc

3. Hugo Alfvén (1872-1960).
Midsommarvaka, Swedish Rhapsody No 1, Opus 19.
Helsingborgs symfoniorkester.
Dirigent Okko Kamu.
https://www.youtube.com/watch?v=YK42PQccBD4

4. Stefan Nilsson.
Fäboden.
https://www.youtube.com/watch?v=XWKoH67CNvQ


 

Jag bloggar och gör podcasts ideéllt, som ett slags egenterapi, för att om möjligt förstå vår samtid.

Alla kan läsa och lyssna gratis på min blogg och YouTubekanal.

Om du ändå vill stödja mig med en gåva är jag givetvis mycket tacksam.

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!