Fredrik Anderssons mördare fritagen i Södertälje TEXTEN UPPDATERAD

Frunze Saghatelyan, 17 år, dömdes nyligen till sluten ungdomsvård i två år och elva månader för mordet på den 54-årige ordningsvakten Fredrik Andersson på Delta Gym i Stockholm i mars förra året.

På torsdagsmorgonen fritogs 17-åringen när han transporterades av kriminalvården till ett tandläkarbesök i Södertälje. Han och minst två maskerade gärningsmän flydde i bil, skriver Expressen.

Fritagningen av Frunze Saghatelyan blottlägger häpnadsväckande och livsfarliga luckor i systemet, till exempel att intagna på SiS-hem tillåts ha mobiltelefoner och surfplattor.

Fredrik Andersson, 54, sköts på Delta Gym i Stockholm den 28 mars 2022 när han försökte övermanna den 16-årige skytten Frunze Saghatelyan.

Det var en klient från SiS-institutionen Tysslinge strax utanför Södertälje som skulle till tandläkaren inne i Södertälje, skriver Expressen.

Klienten bedömdes som rymningsbenägen och var därför bojad med midje- och handlovsfängsel. Utanför entrén till Folktandvården i centrala Södertälje kommer det fram en bil, ett oklart antal personer kommer ut med vapenliknande föremål och säger åt våra transportörer att släppa klienten, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

Klienten heter Frunze Saghatelyan. Han hade klagat på svår tandvärk och beviljades därför tandläkarbesöket. Det är samma person som den maskerade 16-åring som vid lunchtid den 28 mars 2022 springer in med draget, skarpladdat vapen på Delta Gym på Hälsingegatan nära Odenplan i Stockholm. Frunze Saghatelyan kommer från Armenien, och han mördar på uppdrag.

Uppdraget är att mörda Robert Loforsen, 40, som befinner sig i lokalen. Det är Loforsen som är måltavlan. Han har varit medlem i MC-gänget Bandidos och är tidigare dömd för flera brott, bland annat misshandel, olaga hot och narkotikabrott.

Dörrvakten, tränaren och trebarnspappan Fredrik Andersson, 54, uppfattar blixtsnabbt situationen och försöker övermanna den unge skytten för att förhindra ett mord. I tumultet blir han själv skjuten i huvudet. Två dagar senare, den 30 mars 2022, avlider han av sina skador.

Frunze Saghatelyan flyr till Armenien efter mordet och håller sig borta i tre månader men grips av polis när han landar på Arlanda den 9 juli 2022. Tre dagar senare häktas han som misstänkt för mordet på Fredrik Andersson.

Polisens teori är enligt Dagens Nyheter att det planerade mordet på Robert Loforsen beställdes av den uppmärksammade Kurdiska räven, efter att en narkotikaaffär gått snett. Av förundersökningen framgår att två icke identifierade personer diskuterar hur mycket pengar den unge skytten ska få i belöning. Det finns ingenting i förundersökningen som tyder på att han ska ha hotats eller tvingats att utföra det misslyckade morduppdraget.

”Kurdiska räven”, Rawa Majid, 37.

Mannen bakom epitetet ”Kurdiska räven” heter Rawa Majid, är 37 år och internationellt efterlyst av Interpol. Han uppehåller sig i Turkiet men har mutat sig till ett turkiskt medborgarskap som skyddar honom från att bli utlämnad.

Den 10 mars i år döms Frunze Saghatelyan av Stockholms tingsrätt för mordet på Fredrik Andersson till två års och elva månaders sluten ungdomsvård, det vill säga vård på SiS-hem. Han är tvångsomhändertagen enligt LVU, Lag om vård av unga. Det uppseendeväckande låga straffet beror på att han är under 18 år och får straffrabatt. Om han hade varit över 18 år skulle straffet ha blivit 18 års fängelse.

Det var när han lämnade SiS-institutionen Tysslinge strax utanför Södertälje för ett besök på Folktandvården i centrala Södertälje på förmiddagen den 13 april som fritagningen gjordes. Frunze Saghatelyan bedöms som ”rymningsbenägen” och var därför bojad med både hand- och midjefängsel men inte fotfängsel. Kriminalvårdens transporttjänst hade inte kalkylerat med att Saghatelyan kunde bli fritagen och hade därför inte begärt poliseskort.

”När man är utanför entrén till tandläkaren så kommer det fram en bil, ett oklart antal personer kommer ut med vapenliknande föremål och säger åt våra transportörer att släppa klienten” säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

På torsdagen pågick en stor polisinsats i området med bland annat polishelikopter. Polispatruller syns bland annat bevaka Essingeleden i Stockholm, och polisen har inlett förundersökning om grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Poliskällor säger till Dagens Nyheter att man lyckats säkra DNA från de masker som gärningsmännen bar under fritagningen och kastat ur bilen i flykten. DNA-fynden visar att det är personer i 17-åringens närmaste krets som är inblandade.

Enligt Aftonbladet är flyktbilen en svart Mercedes som är stulen. En nationell efterlysning på Frunze Saghatelyan har gått ut. Ett flertal länder i Europa har också informerats om fritagningen.

Den mördade Fredrik Anderssons bäste vän, skådespelaren och författaren Rasmus Dahlstedt, säger i ett ljudinslag i Aftonbladet:

”Det är ännu ett slag i ansiktet, ännu en spottloska utöver dem som redan har utdelats på offret och hans anhöriga. Hur kommer det sig att han får kontakt med yttervärlden? Hur kan vi leva i ett land som värdesätter sina medborgares liv så lågt?” 

Den mördade Fredrik Andersson och hans gode vän Rasmus Dahlstedt. Foto: Aftonbladet.

Rasmus Dahlstedt vill se förändring:

”Knivskärningar och mord, det bara pågår och pågår och pågår. Det finns ett pris för vår naivitet, för våra politikers naivitet, och det priset betalades av Fredrik. Nu kommer nya notor till hans anhöriga.”

Det här är den andra fritagningen från Kriminalvården sedan i februari. Då fritogs den 20-årige Milad Safi vid ett besök vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Han hade dömts till tio års fängelse för mordförsök och är fortfarande på fri fot.

Frågor som väcks av fritagningen av Frunze Saghatelyan är om, och i så fall vilken utsträckning, han har haft restriktioner för kontakt med yttervärlden på SiS-hemmet. På vilket sätt har han kunnat kommunicera med de maskerade män som genomförde fritagningen?

Finns det läckor i vårdkedjan mellan SiS-hemmet, Kriminalvården, Kriminalvårdens transporttjänst och Folktandvården i det invandrartäta Södertälje? Mer än 70 procent av männen i den mest brottsbelastade gruppen, män mellan 15 och 44 år, har i Södertälje utländsk bakgrund.

Varken SiS eller Kriminalvården vill uttala sig om hur 17-åringen – trots att han bedömts som rymningsbenägen – kunnat fritas. De vill inte svara på ifall man kunnat agera på något annat sätt för att hindra fritagningen och säger att man ska utreda händelsen, skriver Aftonbladet.

Här kommer det värsta i hela den här historien. Det klart anstötliga: den otroliga, sanslösa naivitet som präglar svensk kriminalvård eller svenskt rättsväsen över huvud taget.

Handlingar från Kriminalvården visar att Frunze Saghatelyan på förhand har fått besked om att tandläkarbesöket ska ske. Enligt uppgifter till Aftonbladet har 17-åringen dessutom av allt att döma obehindrat kunnat kommunicera med sina kontakter utanför SiS-hemmet.

Intagna har tillgång till mobiltelefon eller surfplatta inifrån SiS-hemmet.

”Vi misstänker att detta har varit en bidragande faktor för fritagningen, men vi får se vad internutredningen visar” säger Frida Strandberg Landin som är ordförande för Seko inom SiS till Sekotidningen. Tidningen skriver:

”Fritagningen av en morddömd 17-åring i Södertälje kan ha planerats inifrån ett slutet ungdomshem. Nu larmar personal inom SiS om att mobiler och surfplattor används för att planera fritagningar, föra in droger, sälja sex och hota personal.”

Brottsdömda intagna på SiS har nämligen tillgång till mobiler. Personalen får inte se vad de gör eller vilka kontakter de har. 

Sedan en lagändring 2018, signerad Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har mobiltelefoner och surfplattor kunnat användas för att planera fritagningar, föra in droger på institutionerna och sälja sexuella tjänster.

Tillgången till mobiltelefon och surfplattor har blivit ett stort problem inom SiS.

SiS kan begränsa användningen av mobiltelefoner och surfplattor om ”vården kan påverkas negativt”, och det kan man ju definitivt säga i fallet Frunze Saghatelyan, som efter fritagningen antagligen befinner sig långt från sitt straff för mordet på Fredrik Andersson. Bedömningen görs individuellt, men den ser också olika ut på institutionerna.

”Vi har inte rätten att begränsa det generellt utan det är ett individuellt beslut. Så en intagen kan ha begränsningar men de andra på samma avdelning har inte det. Då är det väldigt svårt att hålla en ungdom från det i alla fall. Så mycket personal kan man inte ha” säger Stefan Hell Fröding, pressekreterare på SiS till Aftonbladet.

Det obotligt naiva Sverige.

Feg-Sverige.

Dalt-Sverige.

Det är alltså viktigare att måna om mördares trivsel på den anstalt där de avtjänar straff för grova brott än att värna oskyldiga människors liv. På annat sätt kan man inte tolka den S-MP-märkta lagändringen från 2018.

Regeringen utreder hur man kan förändra rätten att begränsa ungdomarnas tillgång till elektronisk kommunikation.

Claes Murray var polisens utredningsledare efter mordet på Delta gym:

”Det har hänt att ungdomar fritagits och i princip hämtats ut från hemmen för att utföra nya grova brott. Vi får hoppas att det inte händer igen nu” säger han i Dagens Nyheter.

Läs citatet igen.

”Vi får hoppas att det inte händer nu igen.”

Hopp och hållna tummar är alltså vad vi är hänvisade till när gangsterväldet tar över Sverige.

Vilken handlingsplan har regeringen och justitieminister Gunnar Strömmer (M) för att förebygga den här sortens fritagningar av grova brottslingar? Min uppfattning är att det är mycket svårt, närmast omöjligt, att eliminera eventuella läckor i intagnas kontakt med yttervärlden eller hitta infiltratörer som får betalt för att läcka information som möjliggör fritagning. I synnerhet om det är fritt fram för dömda mördare att hålla kontakt med gangsterkompisarna utanför stängslet med mobil eller surfplatta.

Den skandal som fritagningen av Frunze Saghatelyan blottlägger är så stor att man baxnar

Svensk lagstiftning, svenskt rättsväsen och svensk kriminalvård är utformade för svenskar. De är dessutom till stor del präglade av 1960- och 70-talens vänstervåg med vänsterliberalt flum under parollen ”Släpp fångarna loss”.

Enligt den här ideologin är brottslingarna alltid offer, och de verkliga brottsoffren ägnas ett förstrött intresse.

Jerzy Sarnecki.

Kriminologin, sprungen ur sociologin, med förgrundsgestalter som professor Jerzy Sarnecki, har i ett halvt sekel gjort allt för att relativisera brott och skylla dem på ”socioekonomiska faktorer”. Det vill säga: människor begår brott för att de är fattiga och har haft en olycklig barndom.

Det finns ingen – eller mycket liten – mental och fysisk beredskap för grov kriminalitet med rötter i helt andra länder och våldsamma kulturer som överskrider alla i Sverige hittills kända gränser.

Uppvaknandet och anpassningen till dagens verklighet kommer att ta lång tid och vara mycket smärtsam.

Här kan du lyssna på min podd om mordet på Fredrik Andersson.

————————————————————-

Jag bloggar och gör podcasts ideéllt, som ett slags egenterapi, för att om möjligt förstå vår samtid.

Alla kan läsa och lyssna gratis på min blogg och YouTubekanal.

Om du ändå vill stödja mig med en gåva är jag givetvis mycket tacksam.

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!