Musikaliska anteckningar 1. Autumn Leaves. Chet Atkins.

Musik: Autumn Leaves.

Kompositör: Joseph Kosma (1945).

Text: Jaques Prévert.

Artist: Chet Atkins (1924-2001).

Utan musik kan man inte leva.

Under rubriken Musikaliska anteckningar kommer jag med ojämna mellanrum att skriva om musik av alla möjliga slag här på bloggen, musik som av någon anledning berör mig och som jag hoppas kan beröra mina läsare och lyssnare.

Tanken är att det ska bli ett återkommande inslag med reflexioner kring ett musikstycke, kompositören och artisten/artisterna. Idén föddes ur en önskan att knyta ihop två viktiga element och inspirationskällor i mitt liv: orden och musiken. Musiken och orden. De är den grund som bär mig, ständigt korsar varandra och befruktar varandra. Ofta snöar jag in på ett musikstycke i veckor och månader och lyssnar gång på gång. Kosttillskott för själen.

I oktober månad faller löven överallt, i min och andras trädgårdar. Den japanska katsurans stora, nästan cirkelrunda guldgula praktmynt med rosa skiftningar, björkarnas rikliga växelkassa av små guldpengar, körsbärsträdets långsmala, flammande röda löv, silverpäronträdets högar av små grågröna blad som liknar olivträdets.

Det faller sig naturligt att lyssna på ”Autumn Leaves”, en klassiker från 1945, komponerad av den fransk-ungerske kompositören Joseph Kosma. Texten till ursprungsversionen ”Les feuilles mortes” skrevs av Jacques Prévert. Den vemodigt vackra melodin introducerades av den franske sångaren Yves Montand i filmen ”Les portes de la nuit” 1946.

Hans version kan höras här:

Melodin har utövat en oemotståndlig dragningskraft både på renläriga jazzmusiker och sångare som velat krama ut styckets inneboende vemod till sentimentalitetens yttersta och tårdrypande, sliskiga gräns. Den har spelats in av artister som Bill Evans, Bob Dylan, Elvis Presley, Paul McCartney, George Harrison, Mark Knopfler, Miles Davis, Chet Baker, Paul Desmond, Ray Charles, Doris Day, Frank Sinatra och Dolly Parton. Det är faktiskt svårare att hitta artister som inte har spelat eller sjungit in ”Autumn Leaves” än att hitta dem som har gjort det.

Jag väljer Chet Atkins, gitarrvirtuosen från Tennessee som kom att bli en av bärarna av ”the Nashville Sound”, en gren av countrymusiken som kännetecknas av sin markerade, gungande rytm. Atkins var också skivproducent och producerade Elvis Presleys första skiva på RCA 1956, sedan Presley året innan köpts över från Sun Records för 35 000 dollar. Debutskivan innehöll bland annat ”Heartbreak Hotel” som blev en pangsuccé.

I ”Autumn Leaves” hör vi Chet Atkins virtuosa skicklighet som gitarrist, hur han gränslöst och svävande rör sig mellan en klassisk gitarrtradition och sin egen Nashvillestil. Lyssna till exempel på hur han vid 1:07 sömlöst fogar ihop det klassiska introt med Nashvillesoundet utan att för en sekund göra avkall på melodins subtila vemod. Det är starkt!

Publiken är knäpptyst, lyssnar andlöst till en mästare.

En reaktion till “Musikaliska anteckningar 1. Autumn Leaves. Chet Atkins.

  1. Enligt uppgift var Chet Atkins favorit Swedish Rhapsody No,1 Op. 19 Midsommarvaka
    Sök på Youtube!

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s