Massakern i Texas en repris av Fort Hood?

Den lilla baptistkyrkan i Sutherland Springs, Texas, där 26 personer dödades i en massaker på söndagen

I den värsta masskjutningen hittills i Texas dödade den 26-årige före detta militären Devin Patrick Kelley 26 personer och skadade 20 under söndagsgudstjänsten i en liten baptistkyrka i Sutherland Springs. Han använde ett halvautomatiskt vapen, ett gevär av modellen Ruger AR-556.

Enligt uppgifter från grannar i utkanten av New Braunfels där Kelley bodde, cirka fem mil ifrån Sutherland Springs, har han övningsskjutit mycket den senaste tiden. Hans offer är mellan fem och 72 år gamla. Bland dödsoffren finns baptistpastorn Frank Pomeroys 14-åriga dotter Annabelle. Efter massakern flydde Kelley från platsen i en bil men körde av vägen och hittades sedan död.

Devin Kelley

Kelley var tidigare anställd vid det amerikanska flygvapnet. Han arbetade med logistik på Hollomanbasen i delstaten New Mexico sedan 2010. Två år senare ställdes han inför militärdomstol för misshandel av sin fru och barn. Han avskedades 2014, degraderades och dömdes till tolv månaders fängelse för misshandeln.

Media letar efter motiv till massakern. Motivet är än så länge oklart. Motiv för massmord är alltid i det längsta höljda i dunkel.

Men: Texas. Masskjutning. Misslyckad militär med labilt psyke. Ett terrordåd riktat mot kristna. Ringer det några klockor?

Massakern i den lilla baptistkyrkan i Sutherland Springs i går ägde rum på årsdagen av en annan massaker i Texas, den 39-årige majoren Nidal Malik Hasans massmord på tretton personer plus ett ofött barn på militärbasen Fort Hood den 5 november 2009. Trettiotvå personer skadades.

Det kan vara en slump. Men tidssambandet är uppseendeväckande. Islamistiska terrorister väljer ofta årsdagar för sina terrordåd. Samband och kopplingar finns betydligt oftare än vad journalister i gammelmedia vill se.

Devin Kelleys motiv är alltså oklara när detta skrivs. Valet av tidpunkt är bara en ledtråd. Kelleys motiv kan vara helt andra än islamistiska. Hans psyke verkar vara labilt – han har inte bara misshandlat fru och barn utan också gjort sig skyldig till djurmisshandel.

Men det kan ändå vara intressant att erinra om den massaker som nu hamnat på andra plats i Texas historia, Fort Hood-massakern på dagen för exakt åtta år sedan. Majoren och militärpsykiatern Nidal Malik Hasan, 39, steg in på USA:s största militärbas, Fort Hood i Texas, ropade “Allahu Akhbar” och öppnade eld med två handeldvapen mot sina soldatkolleger. Tretton människor plus ett ofött barn dödades i massakern, och 32 skadades, däribland Nidal Malik Hasan själv.

Major Nidal Malik Hasan mördade 13 personer och skadade 32 vid en massaker på militärbasen Fort Hood i Texas den 5 november 2009

Hasan var född i USA i en palestinsk invandrarfamilj, hade utbildat sig vid Virginia Tech och fått sin medicinska utbildning till psykiater inom försvaret. Han hade nyligen fått veta att han skulle skickas till Afghanistan och strida mot sina muslimska bröder. Det ställde hans identitetskonflikt på dess yttersta spets. Islam innebär en mycket stark identitet, och det var hans identitet som muslim som segrade. Att han var muslim övertrumfade allt annat; hans långa och dyrbara västerländska utbildning, hans psykiatriska erfarenhet och hans militära disciplin. Hans amerikanska identitet var bara en tunn fernissa.

Nidal Malik Hasan hade inte gjort någon hemlighet av sin extrema islamistiska ståndpunkt. Tvärtom. Han hade gett tydliga signaler om att han var islamistisk extremist. På hans visitkort stod det ”SOA” – ”Soldier of Allah”. Redan under den militära medicinutbildningen hade hans studiekamrater klagat hos ledningen över Hasans antiamerikanska propaganda.

Men av rädsla för att framstå som ”diskriminerande” mot en muslimsk student hade de ansvariga avstått från att gå vidare med klagomålen. Han hade också till sina kolleger och på Internet uttryckt åsikten “Muslimer ska stå upp och strida mot angriparen” (det vill säga hans amerikanska soldatkolleger) och sin beundran för självmordsbombares ”nobla hjältemod”.

Kolleger hade varnat överordnade för att Hasan var ”en tickande bomb”. Men ingen av hans överordnade drog några slutsatser av att major Hasan aktivt tog ställning för motståndaren i ett pågående krig.

Under 2008 hade både företrädare för Walter Reedsjukhuset och försvarsledningen diskuterat huruvida Hasan var psykotisk. Men, som en representant för sjukhuset sa:

“Hur skulle det se ut om vi sparkade ut en av de få muslimska deltagarna?”

Så Nidal Malik Hasan blev istället befordrad och skickades till Fort Hood. Och tog livet av 13 män och kvinnor och en ofödd baby.
Han hade förberett dådet noga, sagt upp den bostad han hyrde, gett bort matvaror ur frysen och klätt sig i vad som för de flesta såg ut som traditionell muslimsk kaftan och mössa.

Det var inte förrän senare som en kunnig person vid namn Tarek Fatah i The Ottawa Citizen påpekade att ingen arabisk man bär sådana kläder – med ett undantag: de som rustar sig för jihad och reser till Afghanistan för att ansluta sig till talibanerna och al-Qaida.

Hasan valde Soldier Readiness Center på basen som brottsplats, den enhet där soldaterna gör sig redo för avfärd till kriget i Afghanistan och just höll på att vaccineras. Morgonen före massakern delade han ut exemplar av koranen till sina grannar. På sin ytterdörr hade han en skylt med “Allah” och ytterligare ett ord på arabiska, enligt en granne.

Efter massakern framkom det att major Hasan hade frekventerat den omstridda Dar al-Hirjah-moskén i Virginia samtidigt som två av de 19 flygplanskapare som utförde terrorattackerna i USA den 11 september 2001. Den som då var imam i moskén var den radikale islamisten Anwar al-Awlaki, född i USA men med jemenitiska rötter.

Två antiterroriststyrkor uppmärksammade mindre än ett år före Fort Hoodmassakern att major Hasan hade regelbunden e-postkontakt med Anwar al-Awlaki. Men expertanalytikerna i Pentagon kom fram till att denna livliga korrespondens var förenlig med major Hasans ”forskningsintresse”, så det fanns ingen anledning till oro. Inga åtgärder vidtogs.

Den amerikanska arméns personalchef, general Casey, sa efter terrordådet 2009:

”Det som hände vid Fort Hood var en tragedi, men jag tror att det vore en ännu större tragedi om mångfalden blir ett offer.”

Efter terrordåden i bland annat New York 2001, Madrid 2004 och London 2005 har terroristerna bytt taktik. De terrordåd vi har sett under senare år har i de flesta fall haft ”ensamma vargar” som förövare. Den så kallade ”Lone-wolf terrorismen” är den form av terrorism som växer snabbast. Nidal Malik Hasan var en typisk ensamvarg, indoktrinerad av den fundamentalistiske imamen Anwar al-Awlaki.

De ensamma gärningsmännen är en mardröm för säkerhetstjänsterna, eftersom de är särskilt svåra att fånga upp. Gång på gång visar det sig att de lyckas operera under radarn.

”De är svåra att upptäcka, även om de ofta ändå lämnar vissa spår av sina åsikter och förberedelser. De har det dock förhållandevis svårt att skaffa förmåga på grund av att de inte stöttas av ett nätverk. När det gäller dessa aktörer är Säkerhetspolisen särskilt beroende av allmänhetens hjälp” skriver Säpo i sin årsrapport 2013.

Vid den tidpunkten underskattade Säpo förekomsten av nätverk som backar upp de ensamma vargarna så till den grad att de förnekade att de fanns. De senaste årens terrordåd visar en annan bild.

Taimour Abdulwahab, självmordsbombare på Bryggargatan i Stockholm den 11 december 2010

Den svensk-irakiske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab är ett typexempel på en ”ensam varg” som passerade under säkerhetspolisens radar. Han var inte känd av Säpo när han utlöste sina bomber i julhandeln i Stockholms city den 11 december 2010. Han planerade att döda mängder av människor men lyckades bara spränga sig själv i luften.

Den illegale invandraren Rahmat Akilov dödade fem personer och skadade femton i ett islamistiskt terrordåd på Drottninggatan i Stockholm den 7 april i år

Det senaste svenska exemplet är den uzbekiske illegale invandraren och jihadisten Rahmat Akilov som med en stor lastbil mejade ner och dödade fem personer och skadade femton på Drottninggatan i centrala Stockholm den 7 april i år.

I naturen jagar vargar inte ensamma, utan i flock. Och den ensamme terroristen agerar sällan i ett vacuum, han har ofta uppbackning av andra. De rekryteras, radikaliseras, lärs, tränas och styrs av andra jihadister. Taimour Abdulwahab radikaliserades i brittiska Luton och tränades i jihad i sitt gamla hemland, Irak. En tid efter självmordsattentatet i Stockholm stod det klart att han fått hjälp med finansieringen av algeriern Nasserdine Menni, boende i Glasgow – pengar som Menni kommit över med hjälp av bidragsbedrägerier i olika identiteter. De båda männen planerade dådet tillsammans i nästan åtta år. Menni dömdes i Glasgow High Court i slutet av augusti 2012 till sju års fängelse för terrorbrott.

Anwar al-Awlaki (1971 – 2011)

Den jämte Usama Bin Laden största och skadligaste inspirationskällan till islamistiska terrordåd och som fortsätter att sprida död och förintelse även efter sin död är den amerikansk-jemenitiske imamen och predikanten Anwar al-Awlaki, (1971 – 2011). I påfallande många fruktansvärda terrordåd i Allahs namn, bland annat det Nidal Malik Hasan begick på Fort Hood, har han kunnat spåras som den gemensamma bakgrundsfaktorn.

Johan Lundberg

”Man får lätt intryck av att Anwar al-Awlaki (1971–2011) har åberopats som inspiratör av varenda islamistisk terrorist i västvärlden på senare år” skriver Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap och författare bland annat till boken ”Ljusets fiender. Västvärldens självkritik och den svenska idédebatten” (Timbro förlag 2013) i en Under strecket-artikel i Svenska Dagbladet den 7 maj 2013.

Artikeln publicerades några veckor efter Bostonbombarnas, de båda bröderna Dzhokhar, 19, och Tamerlan Tsarnajev, 26, terrordåd i samband med målgången i Boston Marathon den 15 april 2013. Tre personer dödades och fler än 260 skadades. Tamerlan Tsarnajev dödades i samband med terrordådet.

Bostonbombarna, bröderna Tamerlan och Dzhokhar Tsarnajev

En av bröderna uppgav på en handskriven lapp motivet för dådet som ”vedergällning för amerikanska militära insatser i Afghanistan och Irak” som hade drabbat oskyldiga muslimer.

Det kom knappast som en överraskning när den överlevande av de två Bostonbombarna, Dzhokhar Tsarnajev, berättade för FBI att han och hans äldre bror brukade ta del av Anwar al-Awlakis predikningar på internet, konstaterar Johan Lundberg.

Anwar al-Awlaki är den gemensamma inspirationskällan för en rad av gärningsmännen bakom de allra värsta islamistiska terrordåden de senaste decennierna.

  • De två 11 september-terroristerna 2001 Nawaf al-Hazmi och Khalid al-Midhar hade bevistat hans predikningar.
  • ”Kalsongbombaren” Umar Farouk Abdulmutallab stod i nära förbindelse med al-Awlaki.
  • Faisal Shahzad som försökte spränga en bilbomb på Times Square 2010 sade sig vara inspirerad av honom.
  • Även i Sverige boende terrorister har låtit sig inspireras av Anwar al-Awlaki.

Enligt al-Awlaki är det varje rättrogen muslims plikt att göra jihad och slåss för det som är det underliggande budskapet i islam: ett återinförande av det islamistiska kalifatet.

Han har gott om anhängare i Sverige, även efter sin död. En av de två män som misstänktes för att ha planerat ett attentat mot konstnären Lars Vilks på Röda Sten i Göteborg 2011 bar samma kväll som han greps en i-Pod med 200 av al-Awlakis föreläsningar.

Munir Awad, dömd till tolv års fängelse för planerat terrorattentat mot Jyllands-Posten

När Munir Awad, sedermera dömd till tolv års fängelse i Danmark för planering av ett terrorattentat mot Jyllands-Posten i Köpenhamn, greps i ett av Pakistans fundamentalistområden den 28 augusti 2009 tillsammans med fästmön Safia Benaouda, parets tvåårige son samt den tidigare Guantánamofången (”Kubasvensken”) Mehdi Ghezali, hade sällskapet med sig falska resehandlingar och 10 940 dollar i kontanter.

Enligt den pakistanska polisens beslagsprotokoll hade de dessutom med sig två knivar, en strypsnara av vajer och 16 CD-inspelningar ”Hereafter” med predikningar av Anwar al-Awlaki.

I juni 2012 dömdes Munir Awad tillsammans med tre andra i Sverige bosatta terrorister av tingsrätten i Glostrup i Danmark till tolv års fängelse vardera för planerat terrorattentat mot Jyllands-Posten i Köpenhamn: Omar Aboelazm, Mounir Dharhri och Sahbi Zalouti.

Deras plan var att bakbinda, skjuta och halshugga journalisterna på Jyllands-Posten. Sedan skulle deras avhuggna huvuden rullas nedför Vester Voldgade, alternativt kastas ut genom fönstren. Tre av de dömda terroristerna hade rest och tränats i jihad i krigszoner i Afghanistan, Pakistan och Somalia.

Anwar al-Awlaki var al-Qaidas chefsideolog fram till september 2011. Då dödades han av amerikanska drönare i Jemen.

”Till skillnad från de tidigare al-Qaida-ledarnas grynigt VHS-filmade uppläsningar på tafflig engelska av illa skrivna kommunikéer, tog al-Awlaki terror-propagandan till nya höjder.
Redan på 1990-talet hade han insett att hans kvalitet låg i att på sin välsvarvade engelska och utan allt för många tröttsamma Koran-citat snickra ihop en amerikansk snabb-matsversion av islam. Som den amerikanska entreprenör han innerst inne var, började han massproducera cd-skivor med sina predikningar” skriver Johan Lundberg.

Anwar al-Awlaki sade sig vilja göra ”jihad lika amerikansk som äppelpaj och lika engelsk som afternoon tea”.

Efter att han suttit fängslad i Jemen 2006-2007 förvandlades han till en fullfjädrad hatpredikant med en konspiratorisk världsbild som skulle visa sig vara precis vad unga västerländska islamister ville höra.

Samtidigt levde han ett dubbelliv. Nätterna tillbringade han inte sällan med prostituerade. Han greps tre gånger av polisen, vid ett tillfälle (i Washington, dit han flyttade efter 11 september-attentaten) med en minderårig flicka, och dömdes till böter och samhällstjänst. På dagtid, i moskén, spelade han däremot rollen som den högstående moralisten som inte tog kvinnor i hand.

Ett av de testamenten han har lämnat efter sig är ”Constants on the Path of Jihad”, kallad ”The Virtual Bible for Lone Wolf Muslim Extremists” som finns på youtube. Alltså en manual för den ”ensamme vargen”, terroristen som vill skada det västerländska samhället och oskyldiga civila så mycket som möjligt.

Ett citat:

“Jihad tar inte slut för att en person försvinner. Jihad måste oåterkalleligt fortsätta eftersom det inte är beroende av någon särskild ledare eller individ…Jihad är världsomspännande. Inga gränser eller hinder kan stoppa det. Budskapet kan inte spridas utan jihad. Om ett särskilt folk eller nation är klassat som fiender i sharia följer klassificeringen dem över hela jorden. Islam kan inte anpassas för att passa villkoren där du befinner dig, till exempel i Europa.”

Tillsammans med Samir Khan var han den drivande kraften bakom Inspire Magazine fram till sin död. I tidskriften, som framstår som ett huvudorgan för AQAP (Al-Qaeda in the Arabian Peninsula), har det förekommit flera dödshot mot konstnären Lars Vilks, bland annat 2008, då man drev kampanjen ”The dust will never settle down campaign”, namngiven efter en föreläsning som al-Awlaki höll samma år, där han uppmanade till mord på dem som avbildar Muhammed.

Det är den uppmaningen som de fyra Jyllands-Postenterroristerna åtlydde, liksom alla de som har försökt mörda Lars Vilks, senast den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, som låg bakom terrorattackerna i Köpenhamn den 14 februari 2015.

Efter massakern i Fort Hood utropar Anwar al-Awlaki mördaren Nidal Malik Hasan till hjälte på sin blogg:

“Nidal Hsan är en hjälte. Han är en man med samvete som inte kunde leva med motsägelsen mellan att vara muslim och att tjäna i den armé som krigar mot hans eget folk. Det är en motsägelse som många muslimer skjuter åt sidan och låtsas att den inte existerar. Ingen anständig muslim kan leva och ordentligt förstå sina plikter mot sin Skapare och sina muslimska bröder och samtidigt tjäna som amerikansk soldat. Det krig som USA bedriver mot terrorism är i själva verket ett krig mot islam. Deras arméer invaderar två muslimska länder och ockuperar indirekt de övriga genom sina underhuggare.

Nidal öppnade eld mot soldater som var på väg att sändas till Irak och Afghanistan. Hur kan det finnas någon oenighet om det förtjänstfulla i det han gjorde? I själva verket är det enda sätt som en muslim på ett islamistiskt sätt kan rättfärdiga att tjänstgöra som soldat i USA:s armé att följa i fotspåren på män som Nidal.

Broder Nidals hjältehandling visar också det muslimska amerikanska samfundets dilemma. I ökande utsträckning pressas de att ta ställning på ett sätt som tvingar dem att antingen förråda islam eller förråda sitt land. Många av dem väljer det första. USA:s muslimska organisationer har stämt in i en beklagande kör och fördömt Nidals handling.

Det faktum att det är en muslimsk skyldighet att slåss mot USA:s armé kan inte ifrågasättas. Ingen med en gnutta islamsk kunskap kan trotsa klara bevis för att muslimer i dag har rätt – snarare än skyldighet – att slåss mot amerikansk tyranni. Nidal har dödat soldater som skulle sändas till Irak och Afghanistan för att döda muslimer. De amerikanska muslimer som har fördömt hans handlingar har begått högförräderi mot den muslimska ummahn och gjort sig skyldiga till hyckleri. Må Allah ge vår broder Nidal tålamod, uthållighet och ståndaktighet och vi ber Allah att ta emot hans stora hjältedåd.
Amen.”

Två år senare är Anwar al-Awlaki oskadliggjord av amerikanska drönare uppe i bergen i Jemen.

Både Nidal Malik Hasan och Dzjochar Tsarnajev har dömts till döden, men dödsstraffet har ännu inte verkställts för någon av dem.

Oavsett om Devin Kelley hade islamistiska eller andra motiv är massakern i Sutherland Springs en tragedi. Automatvapen och män med labila psyken är en mycket farlig kombination.

En reaktion till “Massakern i Texas en repris av Fort Hood?

  1. Varför sitter hela Europa gnällandes och med nävar i rövaren? Vem, tror ni, kommer rädda er krakar?

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s