Musikaliska anteckningar 9. Der Klang der Offenbarung des Göttlichen. Kjartan Sveinsson.

Musik: Der Klang der Offenbarung des Göttlichen.
Kompositör: Kjartan Sveinsson. 2014.

Det här är musik som låter oss färdas över vidder inom och utanför oss själva. När vi lyssnar kan vi se allt vi rymmer som människor, det gudomliga och vackra som finns i våra väsen, få kontakt med de oändliga möjligheter vi bär inom oss. Det är högstämt, vackert, det är musik som tar både sig själv och sina lyssnare på allvar.

Kjartan Sveinsson

Islänningen Kjartan Sveinssons (född 1978) ”Der Klang der Offenbarung des Göttlichen” är storslagen och mäktig musik, en majestätisk hymn till livet. Det är musik som rör sig mellan liv och död, Sveinsson tar oss med på en resa mellan ögonblicken av skapelse och utplåning via stationerna Skönhet, Betagenhet, Förundran, Styrka, Kärlek, Visshet, Mod, Rädsla, Sorg, Insikt, Försoning och Glädje.

Det är andlig musik i betydelsen att den rör vid vårt innersta. Musik för trötta öron som redan har hört allting, för trötta ögon som har sett för mycket, musik för sargade själar som just i detta ögonblick inte förmår urskilja ett ljus i mörkret.”Der Klang der Offenbarung des Göttlichen” är läkande musik, musik som, uttryckt med ett gammalt vackert ord, hugsvalar.

När vi lyssnar rör vi oss i det vackra yttre landskap som Kjartan Sveinsson leder oss in i – men gör samtidigt en resa i vårt eget inre landskap, förs med till okända trakter som vi kanske inte ens visste fanns där. Det är musik som transformerar. Gränsöverskridande musik som låter oss komma i kontakt inte bara med andra dimensioner av våra liv än de vanliga, utan också med vår egen förunderlighet och storhet som människor.

Åtminstone i nordisk musik är vi inte bortskämda med musik som transformerar. En av vår tids stora tonsättare som rör sig utanför de förutsägbara musikgenrerna och skriver tidlös musik med grund i sakral rysk-ortodox tradition är estländaren Arvo Pärt,  som jag ska återkomma till senare i den här serien.

Det är precis ett år sedan”Der Klang der Offenbarung des Göttlichen” nådde världens öron på en CD-utgåva. Musiken uruppfördes i februari 2014 på Berlins Volksbühne-teater, där Sveinsson samarbetade med den tyska filmorkestern Babelsberg och Filmchor Berlin. Det är Kjartan Sveinssons första soloprojekt efter 15 år i det isländska rockbandet Sigur Rós, där han var keyboardist mellan 1998 och 2013. Han är multi-instrumentalist och spelar gitarr och bas men också flöjt, oboe och banjo.

Han kallar sin musik ”opera i fyra akter”, men det är ingen opera i traditionell mening. Den har ingen yttre handling, inget libretto och inga skådespelare. Snarare är det symfonisk musik med den första satsen rent instrumental och kör i de tre sista satserna.

De associationer och föreställningar som musiken väcker överlämnar Kjartan Sveinsson till lyssnarna själva. Sin egen inspiration har han hämtat i den isländske författaren och Nobelpristagaren Halldór Laxness (1902-1998) roman ”World Light” (Heimsljós) och den längtan efter skönhet som Laxness uttrycker. Plus förstås Islands vackra och säregna natur.

I “Teil I”, den enda rent instrumentala, skissar Kjartan Sveinsson en bakgrund med en stenig havsstrand en grå natt när havets andetag – rytmiska vågor in mot stranden – är det enda som rör sig i en evigt upprepad rytm. Det är inte meloditemat som är det väsentliga här, Sveinsson håller sig minimalistiskt inom några få toner. Ändå är det episk musik, och han arbetar med en styrka som hela tiden växer tills den blir en mäktig och ohejdbar framvällande kraft.

Teil IV är den i mitt tycke vackraste, mest pastorala och den som kommer livets gåta allra närmast. ”Tacksägelse” är det ord som kommer för mig när jag lyssnar.

”Det är vackert, reflekterande, sorgset. Men att sätta den vanliga etiketten ”eteriskt” på den här musiken är att göra den en otjänst. Sveinsson har ett lätt anslag, men hans verk når en djupare känslomässig nivå, bryter igenom alla filter och dröjer sig kvar långt efter att musiken har tonat ut” skrev Ben Scheim i en hänförd recension på musiksajten Pitchfork  när ”Der Klang der Offenbarung des Göttlichen” gavs ut på CD i december förra året.

Nyskriven musik som bryter ny mark och känns evig är vi heller inte bortskämda med. Den här gången är det en ung isländsk före detta rockmusiker som gör det. Vi kan bara tacka och ta emot.

En reaktion till “Musikaliska anteckningar 9. Der Klang der Offenbarung des Göttlichen. Kjartan Sveinsson.

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s