Podd: Femtio år med 68-vänstern

Inget årtal är så höljt i revolutionärt rosenskimmer som 1968. I demonstrationståg med röda fanor och med slagkraftiga kampsånger protesterade vänstern mot makten. Sverige hade haft socialistiskt styre sedan 1932, men 68-vänstern ville ha ännu mer socialism. De häcklade kapitalets ”feta nackar”, hyllade kommunistiska diktaturer och tillbad massmördare som Josef Stalin, Mao Zedong och Ernesto ”Che” Guevara.

Från demonstrationståg och uppror gick 68-revolutionärerna via universiteten raka vägen in på inflytelserika positioner i myndigheter och departement, lärosäten och medieredaktioner. De som hade bekämpat makten blev själva makten.

68-vänsterns åsikter och värderingar har under det gångna halvseklet haft ett avgörande, på många sätt förödande inflytande över Sverige, bland annat genom att de har öppnat gränserna för storskalig invasion från jordens mest våldsamma och dysfunktionella länder och kulturer, och för deras ansträngningar att utplåna kärnfamiljen.

Den ödmjukhet, empati och vilja att ge röst åt samhällets mindre privilegierade som fanns hos många av 1968-rörelsens intellektuella har bytts mot ohöljt klassförakt och hat mot de mindre gynnade, de som inte har tillgång till medias plattformar. De hånas av kultur- och medieeliten för bristfällig utbildning och språkbehandling, kallas för ”troll”, ”näthatare” och ”foliehattar” och ses som ondskefulla, särskrivande trollarméer.

Programmet är en tillbakablick på femtio år med 68-vänstern. Generationen som förändrade Sverige, och musiken de lyssnade på.

Musik och ljudklipp i programmet

1. Fria Proteatern.
Vilken sida står du på?
Elisabet Nordkvist, sång.

2. Norrbottens Järn.
Jag och du.
Maria Rosén, sång.

3. Tusen systrar kan ställa krav.
Ur Jösses flickor – Befrielsen är nära.
Musik Gunnar Edander, text Suzanne Osten och Margareta Garpe.
Stockholms stadsteater 1974.

4. Blå Tåget.
Den ena handen vet vad den andra gör.
Leif Nylén (1939-2016), text.
Torkel Rasmusson, sång.

5. Röda Bönor.
Sången om sexualmyterna.

6. Intervju med Alva Myrdal (s) 1935.

7. Klipp ur reportage om Warszawapaktens invasion av Tjeckoslovakien den 21 augusti 1968.

8. Knutna nävar.
Sången om Stalin.

9. Carlos Puebla (1917-1989).
Comandante Che Guevara.

10. Fria Proteatern.
Förfalskare finns.
Stefan Ringbom, sång.

11. Fria Proteatern.
Med vilken rätt.
Mia Benson, sång.

12. FNL-grupperna.
Vietnam är nära.

13. Vi bygger landet.
Musik: Samuil Jakovlevitj (Lakovlevich) Pokrass (1894-1939).
Rysk originaltext: P Grigoriev (1920).
Norsk text: Arne Paasche Aasen, 1934, översatt till svenska av Karl Fredriksson.
Finn Zetterholm m fl., sång. 1975.

14. Fria Proteatern.
Det nya livet.

15. Vilhelm Moberg (1898-1973) berättar om soldattorp m m.

16. Dan Andersson (1888-1920).
Gässen flytta.
Thorstein Bergman, sång.

17. Lena Nyman intervjuar vanligt folk i Vilgot Sjömans film ”Jag är nyfiken – gul”. 1967.

18. W A Mozart (1756-1791).
Violinkonsert No 3, K 216. Adagio.
Henryk Szeryng, violin.
New Philharmonia Orchestra.
Dirigent Sir Alexander Gibson.

19. Jóhann Jóhannsson.
A Song For Europa.
Air Lyndhurst String Orchestra, Jóhann Jóhannsson, Anthony Weeden.

6 reaktioner till “Podd: Femtio år med 68-vänstern

 1. 1968-rörelsen omfattade hela Västvärlden, men jag valde av naturliga skäl att fokusera min bild på Sverige.

  Du har helt rätt i att vi är utsatta för samma utveckling som andra länder i Väst och att socialism är den globala elitens övergripande mål – trots att socialism och kommunism är de politiska system som har misslyckats mest av alla och skördat det överlägset största antalet dödsoffer.

  Socialism kommer i många förklädnader. Inom miljörörelsen som du nämner, feminism, antirasism, poststrukturalism, postmodernism, identitetspolitik, mångkulturalism är andra beteckningar. Socialism är som en månghövdad hydra. Hugger du av ett huvud så växer det ut flera nya.

  Jordan Peterson, professor i psykologi vid universitetet i Toronto, Kanada, talar om att det pågår ett ”krig om idéer”. Samma gamla marxism som har övervintrat i 150 år lever kvar i sin gamla scenografi med roller som offer och förövare. Men eftersom arbetarklassen delvis har rationaliserats bort, dels inte köper marxismens stereotypa förklaringsmodeller börjar det bli brist på offer.

  Därför axlar feministerna villigt rollen som offer, trots att de är i majoritet och har samma rättigheter som män. När arbetarklassen tröt blev det dessutom nödvändigt att importera offer i form av invandrare. Sexuella minoriteter är en annan självutropad offerkategori.

  Den senaste offerkategorin är transpersoner som plötsligt tycks översvämma världen och kräver rätt att omnämnas med rätt pronomen, av de minst 71 olika som finns att välja på.

  Gillad av 1 person

 2. Mycket intressant reportage du gjort JC om 68-vänstern! En sak jag funderade på dock var detta ur ett internationellt perspektiv. Lätt att tro att Sverige är helt unikt, låt vara att vi kanske är mest extrema, men detta är ju ändå nåt som vi delar med andra länder i västvärlden. Det följer bl.a. i globaliseringens spår. Tanken på en planet vi alla delar på. Sen är det uppenbart för mig att 68-vänsterns ideologi letar sig in i andra rörelser. Exempelvis idag är ju miljö aktuellt och då verkar det bli så att socialismen använder sig av miljöargument eller jämställdhetsargument för att flytta fram sina positioner. Men det är ändå socialismen som är prio 1 och det ser man tydligen när lösningsförslagen kommer fram. Exempelvis massor av straffskatter, tvinga folk åka tåg etc. Feminismen har ju som grundbudskap tycks det att göra skattetransferering från gruppen män till gruppen kvinnor. För det är ju så idag, gruppen män betalar mera skatt än gruppen kvinnor. Det anses av nån anledning jämställt och om något ropar man efter högre skatter där på gruppen män, inte lägre.

  Gilla

 3. Tack för din kommentar.
  Jag ska försöka svara på dina frågor.

  1. När insåg du sveket mot det svenska folket som började på 1960-talet?

  Det har varit en successiv process som inleddes på 1970- och 80-talen, framför allt när jag arbetade som socialreporter och såg hur de allra svagaste grupperna åsidosattes.

  2. När insåg du att målet var att förstöra Sverige som nation?

  Även om många tecken tyder på att det är så är tanken så ohygglig att jag försöker undvika att tänka den så ofta. Jag gör vad jag kan med mitt enkvinnasmotstånd.

  Och även om det skulle vara målet är vi många fler som vill ha vårt land kvar och kan göra motstånd. Alla har ett ansvar.

  Gillad av 4 personer

 4. Förklaringen ligger i att 68 vänstern tillhör etablissemanget och slår vakt om sina privilegier.
  Väldigt bra program Julia. När insåg du själv det fruktansvärda sveket mot det svenska folket som började på 60 talet.
  Musiken är medryckande och jag tror att många än idag inte förstår hur man med berått mod förstört ett bra land som Sverige.
  Dårskapen idag blir ju tydlig när man anlitar Reinfeldt som ansvarig för att skapa trygghet. Orwells 1984 i ett nötskal.
  Julia när insåg du att målet var att förstöra Sverige som nation.

  Ha det bra hoppas du löst problemet med ditt förorenade vatten.

  Kram
  Mats Lindh

  Gillad av 1 person

 5. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  En god historiebeskrivning som borde få upp ögonen på en stor del av den svenska befolkningen som inte inser att de nutida kommunisterna är till förfång för samhället. Det kommunistiska systemet har praktiserats i det forna Sovjetunionen med ett fasansfullt resultat. Låt oss inte begå samma misstag igen. Påminnelse om vad det kommunistiska samhället åstadkom negativt bör ideligen präntas in. Till stor del är delar av den nutida feminismen en variant av kommunism.

  Gillad av 4 personer

 6. Tack klockrent. Hur många herrgårdar förstörde dom inte genom sina kollektivboenden. Kommer ihåg tjejerna som vände oss vanliga grabbar ryggen helt. Nu skulle det vara fångar i våra fängelser. Där fanns den framtida kärleken. Undrar hur många som blev våldtagna o mördade. Men det är ju precis samma sak som sker nu.bara att fångarna är utbytta mot invandrare. Och gruppen har vuxit sig starka i det dolda i maktens korridorer.

  Gillad av 3 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s