Att rensa i ghetton – råd från en libanesisk minister

Apropå den danska regeringens 22-punktsplan med åtgärder mot kriminalitet och utanförskap i vad som i Danmark går under namnet ghetton – inte ”utsatta områden” som den svenska termen lyder.

Jag erinrar mig en text som den socialdemokratiske debattören Johan Westerholm skrev för två år sedan, efter ett besök i Libanon och med anledning av bränder och oroligheter i invandrartäta områden i Norrköping och Borlänge.

Rubriken var ”Ett råd i all välmening”. 

Jag citerar:

”Samtalen från Libanon kommer nu åter efter min senaste resa dit. Framför allt det råd jag skulle vidarebefordra till våra politiska ledare men som jag, och många, ryggar för. Jag kommer nu ihåg hur den lille mannen, ministern som överlevt ett tjugo år långt inbördeskrig, spände ögonen i mig och sade:

 

”Lyd ett råd. Glöm bort det där med rättssäkerhet i några år. Glöm bort det där med mänskliga rättigheter. Ni måste gå in i varje hus och börja uppifrån och ner och rensa. Om ni vill vara snälla så internera dem på obestämd tid tills de begripit hur man uppför sig, men har ni möjlighet så kasta ut dem, oavsett vilket öde som väntar dem. Det kommer bespara er eoner av tid och annat lidande. Tror ni oss inte är det ert problem snarare än ni kan ana.”

 

Ord och inga visor. Idag börjar en ny vecka för statsminister Löfven. Vi kan fundera på hur långt han kommer att låta utvecklingen gå i dessa områden innan den libanesiske ministerns råd är det enda som finns kvar i verktygslådan.”

5 reaktioner till “Att rensa i ghetton – råd från en libanesisk minister

  1. Jeg og min partner har boet i ‘Ghetto’, Ishøj i Danmark for cirka 20 år siden, vi flyttede på os til Nordøstre Skåne af hensyn til mine to kønsmodne piger, jeg ska ikke beskrive deres virkelighed i hverdagen her og nu.
    Min pointe er; at her i den mindre by vi i dag bor i, virker det gentage sig med hvordan det var den gang, altså bortset fra at i dag er det mine børnebørn der er udsatte.
    Hvor skal vi nu flygte hen?

    Gilla

  2. Fundera på vilken diktator som helst i mena länderna och det vi kallar förskräckligt och varför har dom gjort det. Sen kom den arabiska våren och folkvandringarna. Så dom här kulturerna kommer att ta över i dom här ryggradslösa kulturerna här och speciellt Sverige. Dom kommer att komma in i politiken och bilda egna partier. Sen går vi in i döden. Allas lika värde existerar bara bland svenskar och några integrerade invandrare och det gör oss svagare så ser dom här kulturerna det också.

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s