När ni trodde att ni hade läst allt

Än så länge är svenska universitet inte riktigt i nivå med amerikanska när det gäller eskalerande vansinne. Men vänta bara, de svenska universiteten kommer starkt, med genusforskarna i spetsen.

Som ett exempel på att universiteten håller på att förvandlas till dårhus publicerar jag sammanfattningen i en magisteruppsats från den juridiska institutionen vid Göteborgs universitet, författad av Fredrika Modin, 27.

Sitt gärna ner när ni läser och ha en svalkande dryck till hands. Ni kommer inte att tro era ögon. Hur är detta möjligt?

Djuridik online. En nymaterialistisk och posthumanistisk kartläggning över icke-mänskliga djurs förkroppsligande i en digital kontext

Vi föds inte ensamma, vi dör inte ensamma och vi lever inte isolerade. Jag är bakterierna i min kropp, planeterna i Vintergatan och blicken som jag avvärjer utanför entrén till ICA. Jag är mitt husdjur, mitt frukostpålägg, min semesterselfie och mitt Instagramkonto.

”Jag är mitt frukostpålägg.”

Om rätten förstås som materiellt förkroppsligad, hur kan vi då förstå relationer mellan mänskliga och icke-mänskliga djur? Uppsatsen introducerar en rättsfilosofisk förståelse av postmänskliga relationer mellan människor och djur i en digital kontext.

Den lyfter blicken bortom de ramar som rättspositivismen ställer upp om subjektivitet och äganderätt för att belysa aktuella utmaningar såväl som nya möjligheter för relationer som sträcker sig förbi artgränserna.

”Synliggörandet av patriarkala och speciesistiska strukturer erbjuder verktyg för att förstå det digitala studieobjekt som författaren kallar “intradjur”; särskilt granskas Instagramfenomenet Grumpy Cat.”

Genom att granska hur sociala medier används som arena för makt, rätt och motstånd utforskas människans konsumtion och objektifiering av våra husdjur och slaktdjur. Synliggörandet av patriarkala och speciesistiska strukturer erbjuder verktyg för att förstå det digitala studieobjekt som författaren kallar “intradjur”; särskilt granskas Instagramfenomenet Grumpy Cat.

Det antropocentriska rättssystemet definierar det rationella tänkandet som överordnat det kroppsliga. Följande uppsats luckrar upp idén om en mänsklig överordning genom att hylla alltings kroppslighet. Marginaliserade kvinnor, avvikande queerpersoner och icke-mänskliga djur ingår i annanheten av digitala monster, förhäxade haggor och feministiska katt-cyborger som inte låter sig exploateras av den vita kapitalistiska mannen.

Ständigt skapande och i symbios med andra kroppar är vi alla en del av ett större etiskt projekt; en rättslig rörelse som på senare år har förflyttat sig ut på internet. Djuridik Online är en dramatisk och pretentiös hyllning till den kvinnliga och djuriska motståndskraften i det digitala rummet.

”Ständigt skapande och i symbios med andra kroppar är vi alla en del av ett större etiskt projekt.” Fan tro’t.

Nyckelord i Fredrika Modins uppsats

#posthumanism
#instagram
#djurrätt
#feminism
#nymaterialism
#grumpycat
#socialamedier
#aktivism
#djuridik
#intradjur
#intrascape
#speciesism
#antropocentrism
#lawscape

8 reaktioner till “När ni trodde att ni hade läst allt

 1. Likheten med Sovjetförhållanden på 30-talet är slående!

  William White samtalar med Vladimir Aleksejitj, professor i fysik i Moskva, i början av 1930-talet. Ämnet är de nya kommunistiska professorerna som invaderade universitet!

  Kommunismens högtalare, det är vad de är. De kan ej göra anspråk på att anses som lärda män, de sysselsätter sig med att plocka ut citat ur Marx och Engels skrifter, skriver om varandras böcker och ger ut en mängd makulatur. Det betalar sig rätt bra att skriva sådana böcker som ”Bondens väg till socialismen”, ”Resultat av partiets fjortonde kongress”, ”Lenin om avrustning”, ”Lenin om om kommunala kök”, Lenin om praktiskt vad för någonting som helst. Jag har hört att några medicinare vill disputera över ”Lenin om blindtarmsinflammation”.

  Senare.

  Vetenskapen skall ju vara skild från politiken, men – om jag anmärker på något, till exempel på de inskrivna studenternas kvalifikationer, då går någon avundsjuk judisk ”röd professor” till universitetets partikommitté och rapporterar saken

  Det handlade också på den tiden på sovjetiska universitet bara om att det skulle vara ett tempel där ”Värdegrunden” och den riktiga ”Trosbekännelsen” skall deklameras, inget annat! För-revolutionär vetenskap överflödig och oönskad!

  Skillnaden är naturligtvis att Vladimir Aleksejitj på grund av något oförsiktigt uttalande senare inte bara blev avskedad utan också hamnade i fängelse från vilket han aldrig kom tillbaka. I Sverige blir man som professor bara ”utmanövrerad” och hindrad att arbeta, fängelse riskerar man väl inte.

  ”Ryssar” av William C. White, Norstedt & Söners Förlag, 1932

  Gilla

 2. Den ledande amerikanska tidskriften för ”kulturstudier” Social Text utkom år 1996 med ett specialnummer om ”vetenskapliga krig”. Syftet var att avslöja de ”könsförtryckande och rasistiska förutsättningar som är inbyggda i den vetenskapliga metodiken i Amerika och Europa…. att resonera om olika sätt att bedriva vetenskap, sätt som degraderar metodologi och experiment”.

  I redaktionsrådet för tidskriften ingick flera av de mest hyllade postmoderna forskarna i USA vid den tiden.

  En professor i fysik, Alan Sokal, beslöt att testa tidskriften och sände sin artikel till redaktionen.

  Skulle tidskriften acceptera en artikel som i och för sig var rent nonsens, om den bara smickrade redaktörernas ideologiska förutfattade meningar?

  Rubriken löd: ”Att överskrida gränserna – på väg mot en transformativ hermeneutik grundad på kvantgravitation”.

  Sokal skrev bl.a.: ”Ingen befrielsevetenskap kan vara komplett utan en djupgående revision av matematikens kanon. Än så länge finns det inte en sådan emancipatorisk matematik, och vi kan endast spekulera över vad den eventuellt kan komma att innehålla. Vi kan se antydningar till den i den mångdimensionella och icke-linjära logiken inom teorin för luddiga system; men detta angreppssätt bär alltjämt sitt ursprungs stämpel i den kris som senkapitalismens produktionsfaktorer befinner sig i. Katastrofteorin, med dess dialektiska tonvikt på friktionsfrihet/diskontinuitet och metamorfos/upprullning, kommer tvivelsutan att spela en betydande roll i den framtida matematiken; men mycket teoretiskt arbete återstår att utföra innan detta angreppssätt kan bli ett konkret redskap i progressiv politisk praxis”.

  Den icke beställda artikeln publicerades!

  Efteråt avslöjade Sokal sitt skämt för en annan tidskrift, Lingua Franca, och saken blev en journalistisk sensation och ledde till spottande och fräsande från redaktörerna för Social Text.

  Sokal anklagades även för förräderi eftersom han betecknade sig som socialist.

  Källa: Mumbo-Jumbo
  Francis Wheen 2004

  Gillad av 2 personer

 3. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Att ha gedigna kunskaper som en solid plattform är mycket tryggt när man serveras en text som borde få var och en antingen att skratta eller att gråta.

  Gilla

 4. Djuridik. Bra ord när man förmänskligar husdjuren. När man ska prata pedagogiskt med hunden som kvinnan har skaffat för att ha något att vårda istället för ett barn. Men det slutar med med att hon kan inte ta hem en man och släppa in honom i sängen. För då kommer en aggressiv hund och försvarar kvinnan. Och slutar med att hunden avlivas om kvinnan blir kär i mannen. Man har förstört en hund som substitut för barn.

  Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s