De ville se journalisternas huvuden rulla – snart släpps de fria

Om ett par månader släpps de fyra islamistiska terrorister, boende i Sverige, som 2012 dömdes för långt gångna planer på terrorbrott mot Jyllands-Posten i Köpenhamn. Tidningens journalister skulle bindas, skjutas och halshuggas som hämnd för att tidningen 2005 publicerat karikatyrteckningar av profeten Muhammed.

Magnus Sandelin, journalist och författare.

”Åtminstone ett par av dem har sannolikt fortfarande en religiöst våldsbejakande övertygelse och kan utgöra ett hot mot det svenska samhället när de släpps” skriver journalisten Magnus Sandelin på sin blogg Doku.

Terroristerna som planerade att halshugga journalisterna på Jyllands-Posten i Köpenhamn: Munir Awad, Sahbi Zalouti, Omar Aboelazm. Ledaren för terrorcellen, Mounir Dhahri, saknas på bilden. Mannen längst till höger är den misstänkte terroristen Abdullah Muhammed Salman, som släpptes. 

Deras terrorplan var en hämndaktion. De ville hämnas på danska Jyllands-Postens journalister för att tidningen 2005 hade publicerat karikatyrteckningar föreställande profeten Muhammed.

Planen var att bakbinda, skjuta och halshugga så många av journalisterna som möjligt. Sedan skulle deras avhuggna huvuden rullas nedför Vester Voldgade, alternativt kastas ut genom fönstren för att uppnå största möjliga effekt på danska myndigheter.

Blodbadet skulle ske den 29 december 2010. Men genom samarbete mellan svenska Säpo och danska PET stoppades det strax innan terroristerna skulle sätta sin plan i verket.

Tre av männen grips på förmiddagen den 29 december 2010 i en lägenhet i Herlev i nordvästra Köpenhamn. Den fjärde, Sahbi Zalouti, hade hoppat av Danmarksresan i Jönköping. Han grips samtidigt i en lägenhet i Stockholmstrakten.

Gripandena, åtalen och domen föregicks av långvarigt spaningsarbete, bland annat avlyssning av en av terroristernas lägenhet, där de höll morgonbön innan de skulle skrida till verket. På en av inspelningarna säger en av männen:

”Allah, ge oss din välsignelse att slakta de otrogna.”

I männens hyrbil, en silverfärgad Toyota hyrd på en Statoilmack i Stockholmsförorten Kista, beslagtar polisen en k-pist, skarp ammunition och en ljuddämpare. I lägenheten i Herlev hittar polisen vapen, ammunition, buntband av plast som männen skulle binda sina offer med, och 20 000 dollar.

Jyllands-Posten i Köpenhamn.

Det planerade terrordådet var hämnden för att Jyllands-Posten publicerade karikatyrteckningar av profeten Muhammed 2005. Den yttersta avsikten var att attackera och förinta yttrandefriheten: att få journalisterna att ge upp en av de viktigaste hörnstenarna i en demokrati, det fria ordet. På ett av polisens avlyssningsband säger en av de dömda terroristerna:

”Vi ska inte vara som tjetjenerna. Vi ska inte förhandla. När de otrogna samlas, så bind dem och hugg halsen av dem.”

I juni 2012 dömde tingsrätten i danska Glostrup de fyra männen för terroristbrott. Rättegången tegs i stort sett ihjäl av svenska media – trots att det lika gärna kunde ha varit svenska journalister som planerats få sina huvuden avhuggna. Samtliga fyra terrorister dömdes till tolv års fängelse för terrorbrott och utvisning från Danmark på livstid. Men efter bara ett par år i danskt fängelse fördes de över till Sverige och svensk kriminalvård.

Här gäller regeln om villkorlig frigivning när två tredjedelar av straffet är avtjänat. Det innebär att den här ytterst farliga kvartetten sannolikt kommer att släppas ur fängelse den 29 december i år.

Vilka är de fyra terroristerna som tänkte slakta Jyllands-Postens journalister?

Munir Awad.

Munir Awad hade gripits på grund av terrormisstankar två gånger tidigare men inte dömts för terrorbrott förrän 2012. Han är född i Libanon. När hans mor dog 1987 sattes Munir Awad, då sex år gammal, och två bröder på ett plan till Sverige. Här adopterades pojkarna av en moster i Halmstad. Han är svensk medborgare. Han tillhörde Bandidos och kom tidigt i klammeri med rättvisan, blev villkorligt dömd för misshandel. Som vuxen är han känd som svärson till Helena Hummasten, tidigare Benaouda, före detta ordförande i Sveriges Muslimska Råd.

Förre statsminister Fredrik Reinfeldt (m) stortrivs i det muslimska sällskapet. Ordföranden Helena Benaouada (numera Hummasten) till höger.

Första gången greps Munir Awad av militär i Kenya 2006, på flykt undan etiopiska styrkors attack mot det islamistiska styret i Somalias huvudstad Mogadishu. Han greps tillsammans med sin flickvän Safia Benaouda, då 17 år och gravid.

Paret Awad-Benaouda hade uppgett att de skulle resa på semester till Dubai för att sola och shoppa men reste istället till det krigshärjade Somalia för att ”uppleva det vackra landskapet och äkta islamsk kultur”. Resan slutade i etiopiskt fängelse i Addis Abeba, där de satt i flera månader innan svenska myndigheter lyckades få hem dem våren 2007.

Mehdi Ghezali.

Två år senare var det dags för exotisk sightseeing igen. Den 28 augusti 2009 greps Munir Awad, Safia Benaouda och deras tvåårige son tillsammans med ”Kubasvensken”, den före detta Guantánamofången Mehdi Ghezali och ytterligare åtta misstänkta i en minibuss på väg mot staden Dera Ghazi Khan i centrala Pakistan. Staden är sista anhalten före bergsområdet Waziristan, en närmast laglös autonom ”safe haven” för extremistiska islamistiska terrorister. Två av männen i bussen hade kopplingar till terrorgruppen Islamic Jihad Union, som har träningsläger i södra Waziristan.

Anwar al-Awlaki, amerikansk-jemenitisk imam och islamistisk fanatiker. Anses vara hjärnan bakom några av världens grövsta terrordåd.

Enligt den pakistanska polisens beslagsprotokoll hade gruppen med sig falska resehandlingar, 10 940 dollar, två knivar, en strypsnara av stålvajer och sexton CD-inspelningar ”Hereafter” med vålds- och jihadpredikningar av imamen Anwar al-Awlaki (1971-2011) med budskap att det är varje muslims plikt att döda så många ”otrogna” som möjligt. Den USA-födde al-Awlaki har bedömts som en av världens farligaste extrema islamister och jihadideologer. Han dödades i Jemen av amerikanska drönare den 30 september 2011.

Safia Benaouda, gift med Munir Awad.

Terrormisstankarna mot Munir Awad, Safia Benaouda och Mehdi Ghezali avskrevs, och de släpptes efter att ha suttit fängslade i sex veckor tillsammans med parets tvåårige son utanför Islamabad.

Munir Awad klarade sig alltså undan på ett bananskal från sina sightseeingturer i krigszoner båda gångerna. Och svenska media stod redo och höll upp offerkoftan med utbredda armar. Efter att svenska Säpo och UD lyckats få loss Awad från militärfängelset i Addis Abeba gavs han tillfälle att gråta ut som tortyroffer, förföljt av säkerhetstjänster, i ett av Sveriges Radios mest extrema vänsterpropagandaprogram, ”Konflikt” i P 1.

Utan besvärande kritiska frågor fick han prata om hur han alltid hade längtat efter att se ett riktigt muslimskt land och att det var därför han reste till Somalia:

”Vi muslimer åker inte till Kos.”

SVT ”Uppdrag Granskning” gav Munir Awads svärmor Helena Benaouda motsvarande generöst utrymme att bortförklara den minst sagt besvärande omständigheten att hennes dotter och svärson två gånger i rad gripits i ett par av världens värsta krigszoner.

Helena Hummasten, före detta Benaouda.

”Jag förstår inte hur man kan vara så korkad” sa hon om sin dotter. Efter att Safia Benaouda, Munir Awad och deras tvåårige son släppts från fängelset utanför Islamabad avfärdade hon bestämt alla misstankar om terrorplaner:

”De har varken avsikt, förmåga eller kunskap att göra någon terroraktion. De fixar inte sånt, helt enkelt.”

Enligt uppgift från journalisten Magnus Sandelin på hans blogg Doku har Munir Awad under tiden i svenskt fängelse i flera perioder suttit isolerad, vilket både har haft att göra med hans påverkan på andra fångar, men även att hotbilden från andra intagna mot honom själv bedömts ha varit stor. Han anses ha en hög återfallsrisk i våldsbrott när han snart släpps ut.

De övriga i den islamistiska terrorkvartetten som dömdes till tolvåriga fängelsestraff men släpps fria den 29 december är även de tungt brottsbelastade.

Sahbi Zalouti. Svensk medborgare med tunisiskt ursprung. Kom från Tunisien till Sverige i slutet av 1990-talet. Hoppade av okänd orsak av Köpenhamnsresan i Jönköping. Lärde känna Munir Awad i Pakistan, där han greps av säkerhetspolisen för att ha rest in i landet illegalt. Han greps i ett annat område än Munir Awad, Baluchistanprovinsen.

I fängelset har Sahbi Zalouti ådragit sig en lång rad varningar gällande arbetsvägran, olämpligt uppträdande, hot och våld, vilket bland annat har lett till perioder av isolering. I somras misshandlade han en fångvårdare på anstalten Saltvik.

I den utredning som Kriminalvården gjorde om Sahbi Zalouti hösten 2012 konstateras att ”risken för hot och våld bedöms som hög” och att han har ”narcissistiska personlighetsdrag”.

Mounir Dhahri har hotat medfångar och försökt radikalisera dem.

Mounir Dharhri. Ledare för terrorcellen. Invandrade till Sverige från Tunisien 1993 och fick permanent uppehållstillstånd 1996 men har två gånger fått avslag på sin ansökan om svenskt medborgarskap. Kopplingar till al-Qaida i Pakistan. Mounir Dharhri påstås ha lyckats ta sig fram till ett islamistiskt träningsläger i Pakistan och därefter tillbaka till Sverige utan att bli upptäckt av polisen. Tidigare dömd för upprepad kvinnomisshandel: misshandel av sin fru 2000, misshandel av sin sambo 2004, olaga hot och narkotikabrott. Han har haft ett omfattande kokainmissbruk.

I fängelset har han hotat medfångar och även försökt radikalisera dem. I mars 2018 konstaterade anstalten Hall att han gjort sig skyldig till olämpligt uppträdande genom att påbörja böneutrop med hög volym. Han har även fått flera varningar under sina år i fängelse för att ha dödshotat både personal och medfångar.

”Jag svär jag ska döda dig vid Allah”, ska han enligt en rapport exempelvis ha uttalat till en medfånge 2014, samt ”bögjävel” och ”Jag ska knulla dig”.

Omar Abdalla Aboelazm. Född i Sverige 1980 som son till en svensk mor och egyptisk far. Har även egyptiskt medborgarskap. Kopplingar till al-Qaida i Pakistan. Tidigare dömd för misshandel, olaga hot, ofredande, sexuellt ofredande och stöld sedan han har överfallit en 25-årig kvinna i en trappuppgång och under en kortare tidsperiod antastat en 23-årig, en 16-årig, en 13-årig samt tre 15-åriga flickor.

Omar Aboelazm har framförallt fått en rad varningar för arbetsvägran och olämpligt uppträdande under tiden i svenskt fängelse. Men innan han överfördes till Sverige rapporterade dansk press att åklagarmyndigheten upptäckt att han i det danska häktet sannolikt planerade nya terrordåd. I hans cell fann man bland annat recept på bomber, en lista över politiker från Dansk Folkeparti och en karta över pendeltågen i Köpenhamn.

I den utredning som gjordes när han överflyttades till Sverige konstaterade Kriminalvården att han hade ”antisociala attityder” och en ”psykisk problematik med närhet till våldshandlingar”.

Det är alltså den här tungt våldsbelastade terroristkvartetten som av svensk kriminalvård kommer att släppas ut i samhället om ett par månader. Kan vi få ett tydligare bevis för att svenskar inte anses ha något skyddsvärde?

 

 

 

 

6 reaktioner till “De ville se journalisternas huvuden rulla – snart släpps de fria

  1. Vi har satt oss i en konstig situation i Sverige. Vi låter rädslan styra Lars Vilks o rondellhunden. Kommer ihåg på politiskt inkorrekt där sa dom som var emot utvecklingen i Sverige på den tiden att. Lars Vilks får skylla sig själv när han retar upp islam. Redan då började jag känna att rädslan styr Sverige från politiker o neråt. Bara. Vi är snälla så händer inget i Sverige. Så kom Akilov men det var ju inte så många dödsfall vi sjunger lite och hyllar invandrarna så händer det inte igen. Våldtäkter det kan man skylla på flickorna o kvinnorna som klär sig fel eller utmanande då behöver man inte ta tag idet utan kvinnorna lär sig. Vart det här ska sluta förstår inte jag. Eller rättare sagt jag förstår antingen tar vi striden eller lägger oss ner och dör. Tyvärr tror jag på det senare. Rädslan gör att det är legitimt att hacka på svenskar. Offret är SD och drygt en miljon svenskar för dom kan man mobba och hacka på. För man är säker på att dom gör ingenting. Dommfår skulden för mord o terrordåd. För fanns inte dom. Så skulle inte invandrarna vara irriterade och elda bilar o skolor fanns inte SD så skulle vi ha ett bättre Sverige med invandrarna. PK är bara ett förtäckt ord för rädsla o feghet.

    Gilla

  2. Enligt kändiseliten, mainstreammedias flitigast exponerade orakel och anlitade ”experter”, har Sverige aldrig varit tryggare.
    Men det enda som är riktigt säkert i det här landet är att relevant fakta och information som denna får vi endast via fri media.
    Tack Julia för ännu en blottläggning av maktelitens olika varianter av krigföring mot det egna folket.

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s