Möt en islamist nära dig!

I dag släpptes de fria, de fyra terrorister som planerade ett terrordåd mot Jyllands-Posten i Köpenhamn 2010. Från och med nu kan de röra sig fritt i det svenska samhället, och du har möjlighet att möta dem på gatan eller i en butik nära dig.

Jyllands-Posten i Köpenhamn.

Det planerade terrordådet var en hämndaktion för att Jyllands-Posten 2005 publicerade några Muhammedteckningar, gjorda bland annat av Kurt Westergaard. Planen var att bakbinda, skjuta och halshugga så många av tidningens journalister som möjligt. Sedan skulle deras avhuggna huvuden rullas nedför Vester Voldgade, alternativt kastas ut genom fönstren för att uppnå största möjliga effekt på danska myndigheter.

Blodbadet skulle ske den 29 december 2010. Men genom samarbete mellan svenska Säpo och danska PET och bland annat telefonavlyssning stoppades det strax innan terroristerna skulle sätta sin plan i verket.

Kvartetten Munir Awad, Sahbi Zalouti, Omar Aboelazm och ledaren för terrorcellen, den 52-årige tunisiern Mounir Dhahri, är alla boende i Sverige. Tre av dem har svenskt medborgarskap. Mounir Dhahri har sedan 1996 uppehållstillstånd i Sverige men har två gånger fått avslag på ansökan om svenskt medborgarskap.

De dömdes i juni 2012 av Glostrups tingsrätt till tolv års fängelse vardera för terrorbrott och utvisning från Danmark på livstid. Men efter kort tid i danskt fängelse fördes de över till Sverige och svensk kriminalvård.

Och i svensk kriminalvård gäller regeln om frigivning efter att två tredjedelar av straffet har avtjänats. Så från och med i dag går de fyra terroristerna omkring i Sverige som fria män.

De fyra terroristerna som planerade att halshugga journalisterna på Jyllands-Posten: Munir Awad, Omar Aboelazm och Sahbi Zalouti. Ledaren för terrorcellen, Mounir Dhahri, saknas på bilden. Mannen längst till höger är den misstänkte terroristen Abdullah Muhammed Salman, som släpptes.

Jag har tidigare gett en fyllig bakgrund till det planerade terrordådet mot Jyllands-Posten och terroristernas historia, bland annat i den här krönikan.

Ingen av de fyra terrordömda har skött sig under fängelsetiden.

Munir Awad har i flera perioder suttit isolerad, vilket både har haft att göra med hans påverkan på andra fångar, men även att hotbilden från andra intagna mot honom själv bedömts ha varit stor. Han anses ha en hög återfallsrisk i våldsbrott.

Sahbi Zalouti har ådragit sig en lång rad varningar gällande arbetsvägran, olämpligt uppträdande, hot och våld, vilket bland annat har lett till perioder av isolering. I somras misshandlade han en fångvårdare på anstalten Saltvik.

I den utredning som Kriminalvården gjorde om Sahbi Zalouti hösten 2012 konstateras att ”risken för hot och våld bedöms som hög” och att han har ”narcissistiska personlighetsdrag”.

Mounir Dhahri, 52, ledare för terrorcellen.

Mounir Dhahri har hotat medfångar och försökt radikalisera dem. Ledaren för terrorcellen är tidigare dömd för upprepad kvinnomisshandel: misshandel av sin fru 2000, misshandel av sin sambo 2004, olaga hot och narkotikabrott. Han har haft ett omfattande kokainmissbruk.

I mars 2018 konstaterade anstalten Hall att han gjort sig skyldig till olämpligt uppträdande genom att påbörja böneutrop med hög volym. Han har även fått flera varningar under sina år i fängelse för att ha dödshotat både personal och medfångar.

”Jag svär jag ska döda dig vid Allah”, ska han enligt en rapport exempelvis ha uttalat till en medfånge 2014, samt ”bögjävel” och ”Jag ska knulla dig”.

Omar Abdalla Aboelazm är tidigare dömd för misshandel, olaga hot, ofredande, sexuellt ofredande och stöld sedan han har överfallit en 25-årig kvinna i en trappuppgång och under en kortare tidsperiod antastat en 23-årig, en 16-årig, en 13-årig samt tre 15-åriga flickor.

Omar Aboelazm har framförallt fått en rad varningar för arbetsvägran och olämpligt uppträdande under tiden i svenskt fängelse. Men innan han överfördes till Sverige rapporterade dansk press att åklagarmyndigheten upptäckt att han i det danska häktet sannolikt planerade nya terrordåd. I hans cell fann man bland annat recept på bomber, en lista över politiker från Dansk Folkeparti och en karta över pendeltågen i Köpenhamn.

I den utredning som gjordes när han överflyttades till Sverige konstaterade Kriminalvården att han hade ”antisociala attityder” och en ”psykisk problematik med närhet till våldshandlingar”.

Det är alltså den här tungt våldsbelastade terroristkvartetten som av svensk kriminalvård har släppts ut i samhället i dag. Återfallsrisken bedöms vara hög, men i inget av fallen har det ansetts föreligga tillräckliga skäl för att skjuta upp den villkorliga frigivningen.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp.

”Det går inte att säga med säkerhet att de återfaller och blir farliga när de släpps ut. Men vid sådana här brott finns det en stor risk” säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Oftast återvänder de till sin tidigare miljö, där de ”ses som rockstjärnor” efter avtjänat straff.

”Problemet är att det inte finns några speciella insatser efter frigivning. De får en kontaktperson i frivården men lämnas i mångt och mycket vind för våg när de kommer ut” säger Magnus Ranstorp.

Säpo kan besluta om övervakning efter frigivning. Det har godkänts för samtliga fyra inblandade i terrorplanerna mot Jyllands-Posten. I två av fallen har Kriminalvården motiverat sin bedömning med att återfallsrisken bedöms vara hög.

Vid årsskiftet får Kriminalvården möjlighet att bedriva underrättelsearbete även i frivården, för att på ett bättre sätt kunna samla in information om villkorligt frigivnas förehavanden.

Men frigivningen är ännu ett bevis för att grova brottslingars rättigheter med råge övertrumfar civilbefolkningens skyddsbehov. Med nuvarande lagstiftning spelar politikerna rysk roulette med befolkningens liv och ber och bönfaller om nya terrordåd i Sverige.

Och de kommer att få det.


 

Tillförde den här artikeln dig någonting? Gav den dig kunskaper, tankar och insikter som du inte hade tidigare? Jag arbetar med professionell journalistik och skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Jag är tacksam om du vill stödja mitt arbete genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC- kod ELLFFESS

Varmt tack för din gåva!

 

7 reaktioner till “Möt en islamist nära dig!

 1. Svenska polisen, SÄPO m.m. hade redan dessa personer under övervakning innan 2005, man skuggade och följde dessa löss i samhällspälsen till Danmark, varpå man gav alarm till danska säkerhetspolisen, som sedan haffade gänget och gav alla hårda straff.

  Detta utifrån vanlig svensk praxis, bli av med problem, låta andra ta ansvaret, plus att vara säker på att de verkligen blev dömda till mer än dialog-kaffe med bulle och kanske 100 timmars samhällstjänst.
  Detta har faktisk hänt ett antal gångar, det finns flera ‘svenskar’ på danska anstalter. Sverige vill gärna slippa sina överkokade potatisar.

  Vilka fina grannar Danmark har, eller kanske inte…

  Gilla

 2. Svenska politikers naivism (i bästa fall) eller cynism (i flesta fall) är oavsett vilket ett groteskt spel med svenska folket och dess gemensamma skapelse i form av en snart f d trygg och homogen välfärdsstat som insats.
  I en fullt ut fungerande demokrati hade detta naturligtvis inte kunnat pågå decennium efter decennium.
  Men i en fullfjädrad demokratur modell Sverige utgör det dessvärre normaltillstånd.

  Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s