Henrik Jönsson: Tvångsskatt på statlig propaganda en skamfläck

En gång i tiden, i SVT:s barndom på 1960-talet, samlades vi kring nymodigheten och dyrkade Sven Lindahl, det första nyhetsankaret.

Sven Lindahl, nyhetsankare i SVT 1962-1972.

Det var då. Tiderna förändras. Tv-tittarnas och radiolyssnarnas förtroende har sjunkit i takt med public service’s politiska vänsterbias, att allt fler alternativ till den statliga propagandan har tillkommit, och allt färre betalar radiolicens. Desperationen över en förlorad marknad resulterar nu i tvångsbeskattning av de 8,5 miljarder kronor som varje år öses över public service (= Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion). Beslutet gäller för en period av sex år.

Onsdagen den 14 november klubbades den nya tvångslagen igenom av majoriteten i Sveriges riksdag. Sverigedemokraterna röstade mot förslaget. Verksamheten i public service ska från 1 januari 2019 finansieras med skattemedel. Du blir skyldig att betala i relation till din inkomst, oavsett om du använder public service.

Alla som har en beskattningsbar inkomst måste betala. Absurditeten belyses av att blinda (som inte kan se på tv) och döva (som inte kan lyssna på radio eller tv) samt dementa är skyldiga att betala tv-skatt.

Även döda personer tvångsbeskattas. Tv-avgiften ska betalas av dödsboet till den avlidne hela året som dödsfallet inträffat. Den som dör i januari betalar alltså tv-avgiften i ytterligare tolv månader, via sina anhöriga. Om man inte vill belasta sina efterlevande bör man alltså se till att dö på årets sista dag, nyårsafton.

I den här videon reder Henrik Jönsson ut vad tvångsskatten innebär och formulerar kraftig kritik mot riksdagens beslut.

Han har också tagit initiativ till en namninsamling mot beslutet om skattefinansiering av public service. Tiotusen personer har redan skrivit på protestlistan, och när insamlingen har nått 25 000 röster kommer Henrik Jönsson att personligen överlämna den till riksdagen.

SKRIV PÅ PROTESTLISTAN:
https://goo.gl/r62rBF

 

Mats Dagerlind, politisk chefredaktör för Samhällsnytt.

LÄS OCKSÅ:

Mats Dagerlind:

SVT-skatten – demokraturen i sin prydno

Några citat:

”Beslutet att gå från licens- till skattefinansiering av Public Service har ingenting med praktikaliteter att göra som ibland har antytts. Det sker helt och hållet av politisk desperation hos en vänsterliberal politiker- och journalistkår.

Med förfäran ser de folkuppfostrings- och propagandaverktygen vridas dem ur händerna och bevittnar hur det i sin tur lett till att ett socialkonservativt parti som motsätter sig globalism, multikulturalism och postmodernism nu håller på att bli Sveriges största.”

”Opartiskhet och saklighet har snarast blivit ett skämt i folkmun, vänsterextremister går som barn i huset och bolagens policydokument låter mest som partiprogram för V och MP. De journalistiska övertrampen är oräkneliga.”

Sven Lindahl och arbetskamraten under många år, ”Farbror Sven” – Sven Jerring (1895-1979).

Detta är den kommitté som har värkt fram förslaget om finansiering av public service genom tvångsbeskattning.

Sture Nordh, ordförande i kommittén bakom tvångsbeskattning av alla skattebetalare för att finansiera propagandafabriken public service.

Styrelseordföranden Sture Nordh, ordförande i utredningen och pålitlig socialdemokrat. Var ordförande i SKTF 1983-1996 och i TCO 1999-2011. Den ständige utredaren, han måste ju försörja sig.
Riksdagsledamoten Angelica Bengtsson, ledamot. Sverigedemokrat.
Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca, ledamot. Kommunist.
Riksdagsledamoten Jan Ericson, ledamot. Moderat.
Riksdagsledamoten Erik Ezelius, ledamot. Socialdemokrat.
Riksdagsledamoten Ida Karkiainen, ledamot. Socialdemokrat.
Ordförande kultur- och fritidsnämnden Gävle kommun Martina Kyngäs, ledamot. Kristdemokrat.
Riksdagsledamoten Olof Lavesson, ledamot. Moderat från Malmö som förlorade sin riksdagsplats i valet.
Riksdagsledamoten Per Lodenius, ledamot. Centerpartist.
Riksdagsledamoten Niclas Malmberg, ledamot. Miljöpartist.
F.d. riksdagsledamoten Olle Wästberg, ledamot. Liberal och globalist.

Det här är svaga kort med flera föredettingar som har vikt sig plakat för socialdemokraternas agenda: fortsatt statlig propaganda och indoktrinering som de stackars propagandaobjekten själva tvingas att betala via skattsedeln.

Lyssna på Henrik Jönssons intervju med Cecilia Stegö Chilò i videon här ovanför!

Ur kommitténs direktiv:

”Kommitténs huvudsakliga uppdrag är att föreslå ett långsiktigt hållbart och solidariskt finansieringssystem som ger programföretagen förutsättningar att utveckla en oberoende verksamhet av hög kvalitet och relevans i det moderna medielandskapet.”

SLUTSATS:

Om svenska folket finner sig även i den här uppenbara skymfen mot demokratin kan vi låta hoppet fara om att vi någonsin reser oss i protest mot arroganta, odemokratiska makthavare.

 

8 reaktioner till “Henrik Jönsson: Tvångsskatt på statlig propaganda en skamfläck

 1. Skillnaden mellan tv-skatten och övriga skatter är, som du själv påpekar, att man kan undgå skatt på övriga områden genom att t ex inte köpa alkohol eller tobaksvaror och då inte heller betala alkohol- eller tobaksskatt. Man kan undgå fastighetsskatten (avgiften) genom att bo i hyreslägenhet, osv. Där finns alltså en möjlighet att göra egna val.

  Men tv-skatt måste man betala även om man inte äger en tv- eller radioapparat och alltså inte konsumerar public service. Dessutom måste man betala tv-skatt även som död. Dödsboet debiteras skatten under hela kalenderåret efter den anhöriges bortgång, trots att den dödes inkomster har upphört, om vi utgår ifrån en vanlig pensionär.

  Även gravt dementa måste betala tv-skatt, även om de inte kan tillgodogöra sig någonting av public service.

  Om detta skriver Dina pengar/Expressen:
  https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/just-nu-klart-for-en-ny-tv-avgift-alla-ska-betala/

  ”Den nya lagen är skriven på ett sätt så ingen kommer undan tv-avgiften.

  – Är du skatteskyldig så kan du inte undantas. Det relateras till inkomsten du har, men det finns inga undantagsregler för någon grupp, säger Anna-Karin Adolfsson, ämnesråd på kulturdepartementet.

  Varför måste exempelvis dementa eller svårt sjuka betala?

  – Man menar att public service är till kollektiv nytta för alla, oavsett om man tar del av sändningarna eller inte. Oberoende och granskande journalistisk verksamhet är viktig för samhälle. Sen finns allt från krissituationer och viktigt meddelande till allmänheten också och annat som alla har nytta av, säger Anna-Karin Adolfsson.

  I vissa fall kommer inte ens avlidna att undantas.

  I den nya lagen står det att tv-avgiften ska betalas av dödsboet till den avlidne hela året dödsfallet inträffat.

  Den som dör i januari betalar alltså tv-avgiften i ytterligare tolv månader, via sina anhöriga.”

  Gillad av 2 personer

 2. År det inte en smula redundant att tala om tvångsskatt och tvångsbeskattning? Det är just inte många skatter som är frivilliga. Man kan lagligen undvika alkohol- och tobaksskatt genom att avstå från konsumtion av dessa njutningsmedel, men annars är det nog inte mycket att be för. Man kan visserligen att undgå moms genom att helt avstå från konsumtion, men det är förmodligen inte ett realistiskt alternativ.

  Gilla

 3. Det fanns en tid för inte alls länge sedan som moderaterna hade som ett högt prioriterat mål i partiprogrammet att avskaffa presstödet. Idag röstar detta traditionella skattesänkarparti reservationslöst för en ny progressiv skatt(!) för finansiering av statlig media!
  Den snabba resan på området illustrerar på ett närmast övertydligt sätt utvecklingen i stort mot ett flerpartisystem som i praktiken bara består av 7 nyanser av socialism.
  Vilken symbolik f ö att Cecilia Stegö Chiló var den första som landsförrädare Reinfeldt sparkade ur sin ministär för att det visade sig att hon inte betalade tv-licens!

  Gillad av 1 person

 4. Varför reagera? Det är ju Sverige, den moraliska stormakten.
  Snart blir väl test av lungfunktion obligatorisk, såklart för att beskatta syrekonsumtionen per individnivå.
  Varför inte stegräknare i skorna i syfte att avgiftsbelägga gående objekt för att finansiera gatuunderhållet?
  Bara fantasin sätter gräns för idiotin.

  Gillad av 6 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s