När Jordan Peterson fick Annie Lööfs värld att rämna

Det skulle bli en vanlig, lättsam tv-show, var det meningen. En sådan som passar på fredagar när folk har fredagsmys och dricker vin och helst inte vill bli påminda om något komplicerat eller obehagligt.

Fredrik Skavlan har ägnat sig åt lättsamma tv-shower i näst intill en evighet. Alldeles för länge, han har urartat till en kliché. Konceptet är inarbetat och lätt att driva med, som i den här norska parodin.

Föga anade Skavlan att programmet den 26 oktober skulle bli en parodi på honom själv när han bjöd in den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B. Peterson som gäst till sin tv-show. Dessutom bjöd han in centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Vilken häxbrygd! Resultatet skulle till och med komma att överträffa Cathy Newmans intervju med Jordan Peterson hos BBC, som har nästan 13 miljoner visningar hittills. Passa på att se den också, om du inte redan har gjort det. Den är historisk.

Skavlans intervju med Jordan B. Peterson är redan historisk, även den. Under veckorna som gått har både Skavlan och Lööf haft anledning att överväga och rannsaka sin medverkan i programmet. Det blev liksom inte som de hade tänkt sig.

Om man vill framstå i all sin svensk/norska inskränkthet, okunnighet och politiska bias samt anföra trupperna i ”väjdegjundskjiget”, då ska man inte bjuda in Jordan B. Peterson. Inför hans kristallklara, vetenskapligt baserade argument och kunskap avslöjas all ideologiskt betingad luddig argumentation som det trams den är.

Se den oklippta versionen här.

OBS! Tyvärr har videon gjorts otillgänglig av ”tredje part”. Jag beklagar detta. Vem denna ”tredje part” är är höljt i dunkel, men den totalitära statstelevisionen är ingen vågad gissning.

Det som inte går att klippa bort ens av SVT:s nitiska klippare är vad ansikten och mimik berättar. Skavlans ansikte med sin undertryckta aggressivitet, Annie Lööfs ansikte med välmejkade, uppspärrade, misstrogna ögon när hon får höra sanningar som går stick i stäv med hennes feministiska bokstavstro. Det är bokstavligen bråddjup som öppnar sig och blir synliga.

Ett av bråddjupen är att Annie Lööf uppenbarligen inte är van vid att bli emotsagd av en kunnig auktoritet som vet vad han talar om. Det enda hon har att säga när Jordan B. Peterson sammanfattar minst 25 års samstämmiga forskningsresultat om jämlikhet och skillnader mellan män och kvinnor är att hon inte håller med.

”I don’t agree.”

Utan att vara belastad av några som helst kunskaper tar hon sig alltså rätten att ogiltigförklara tungt vägande internationell vetenskap. Som om forskningsresultat skulle vara en åsikt! Hon avslöjar en avgrund av okunnighet. Och den här människan vill bli Sveriges statsminister.

Bloggaren Peter Harold skriver:

”Annie Lööf är bekymmersamt maktkåt, och hon kan inte klara av att dölja det. Hon pratar om att pappan ska pussa och kjama sin dotter, medan hon själv ska uppfostra dottern till en stark ledare… och det går väl inte en intervju utan att Annie Lööf använder ord som ”ledare”, ”kvinnlig statsminister” och ”jag” i olika meningsuppbyggnader som – oavsett hur de än är formulerade – bara ska utläsas som att hon vill bli statsminister.

Det är synd att Skavlan inte gav doktor Peterson 5 minuter att göra en psykoanalys av Annie Lööf. Det hade varit väldigt avslöjande, det är jag helt säker på.”

Henrik Jönsson har gjort en lysande analys av det som utspelar sig i den här upplagan av Skavlan. Jag vidarebefordrar den med varm hand till mina läsare. Se, lyssna och dra dina egna slutsatser!

För min del tror jag att Annie Lööfs karriär gick mot sitt Waterloo när hon för en gångs skull mötte en kunnig, intellektuell debattmotståndare. I sin enorma maktarrogans har hon indirekt bett om en smäll som tar ner henne på jorden, och här kom den. När det bara skulle bli ett mysigt tycka-lika-program…

Hur ska hon kunna komma tillbaka som trovärdig politiker efter detta? Samma sak gäller Fredrik Skavlan. Han har gjort sitt, och nu räcker det. Tack och adjö.

De kommer aldrig att förstå vad det var som hände.

Kanske kan de bilda ”The Society of Misunderstood Power People” tillsammans med Cathy Newman?


Tillförde den här artikeln dig någonting? Gav den dig kunskaper, tankar och insikter som du inte hade tidigare? Jag arbetar med professionell journalistik och skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Jag är tacksam om du vill stödja mitt arbete genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC- kod ELLFFESS
Varmt tack för din gåva!

 

10 reaktioner till “När Jordan Peterson fick Annie Lööfs värld att rämna

 1. Nej, jag tror inte heller att Skalvan-Lööf vs Peterson kommer att kunna påverka Sverige. Sverige är som den berömda gåsen: allting rinner bara av. Hela sveriges elit är nu i full färd med att dekonstruera Petersons påståenden och slå ner den forskning han byggde sina argument på i skosulorna, smula sönder och pulverisera den för att återställa Status Quo för att kunna hålla de nedsövda, indoktrinerade massorna i föreställningen att Peterson var bara en ensam galning som råkade flyga in men som självklart hade fel.

  Gilla

 2. Blint religiösa, tillväxtekonomer och andra girigbukar är tyvärr inte intresserade av att förmedla verkligheten. De har en kortsiktig agenda och beställer hellre vetenskapliga resultat som de vill ha. Vetenskapsmän som kommer till andra slutsatser än de önskade avfärdas av girigbuksmedia som ex. ”äldre”, ”vita” eller ”konspirationsteoretiker”, såvida de inte mörkas helt.

  Istället släpar man fram människor som saknar kompetens på de områden som diskuteras. Huvudsaken är att de stödjer monopolkapitalets och fulmedias illusionist-agenda.

  Någon öppen vetenskaplig diskurs utan argumentationsfel, floskler eller rena osanningar, mellan vetenskapsmän med verklig kompetens på sina områden, förekommer helt enkelt inte. Där befinner sig svensk och västs fulmedia idag. Jag tror att det främst beror på ägarförhållandena och den hemliga agenda som förmodligen diskuteras på Bilderberggruppens hemlighållna möten.

  Där har de med stor sannolikhet redan bestämt att Annie Lööf ska bli statsminister. Man ser det korrupta sambandet tydligt om man tittar på vem som besökt eländet och vem som sedan blivit statsminister. Självklart skulle de även nöja sig med Stefan Löfven, som också är agenda-lojal.

  Gilla

 3. ”…men strunt är strunt och snus är snus om än i gyllne dosor…”

  Eller som Julia så träffande sammanfattar detta bisarra möte mellan högt och lågt i avrundningen; De kommer aldrig att förstå vad det var som hände.

  Gilla

 4. Den lilla invandraren som finns kvar i mig. Säger att svenskar har alltid rätt. Det är någon slags världskomplex. Så kom inte och säg emot Annie Lööf en av Sveriges största politiker. (Ironi)

  Gillad av 1 person

 5. Jag tror inte att detta avslöjande kommer att påverka Sveriges öde nämnvärt! Sverige är dömt till undergång sedan länge!

  Gillad av 3 personer

 6. Midnight in Australia but tomorrow I will watch this with popcorn for breakfast. It sounds like pure entertainment. What better way to start my day. Jordan B Peterson is another one of my heroes and yes, brilliant. And I will share. THANK YOU Julia ox

  Gillad av 2 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s