Släktforskare löser ouppklarade brott

Nyligen greps Daniel Nyqvist, 37, som misstänkt för dubbelmordet i Linköping 2004. Fallet har gäckat polisen i 16 år men kan nu äntligen klaras upp genom ett unikt samarbete mellan Linköpingspolisen och släktforskaren Peter Sjölund.

Nyqvist erkände sig skyldig direkt efter gripandet.

Daniel Nyqvist, 37, spårades genom samarbete mellan Linköpingspolisen och släktforskaren Peter Sjölund. Han erkände dubbelmordet direkt efter gripandet.

Familjesökning i kommersiella släktforskningsdatabaser är ett verktyg som i flera uppmärksammade internationella fall har hjälpt polisen att lösa så kallade ”cold cases”, det vill säga brott som har varit ouppklarade i många år. I Sverige är lösningen av dubbelmordet i Linköping 2004 det första stora genombrottet – ett svårknäckt mordfall som har klarats upp med hjälp av släktforskning.

Peter Sjölund, släktforskare från Härnösand, har hjälpt polisen genom att söka DNA-data som finns tillgängliga i kommersiella släktforskningsdatabaser. Mördaren kastade mordvapnet, en kniv, och lämnade en mössa nära mordplatsen. Båda innehåller hans DNA.

Peter Sjölund, släkt- och DNA-forskare.

Veckan innan Daniel Nyqvist grips den 9 juni jobbar Peter Sjölund 12-timmarspass varje dag. Tålmodigt bygger han upp ett släktträd som ska komma att leda fram till den misstänkte dubbelmördaren. Han anar att han är mycket nära att identifiera honom via DNA. Han söker sig tillbaka ända till 1700-talet, tar sig igenom sida efter sida i kyrkböckernas inscannade krumeluriga handskrivna sidor. Till att börja med finns det ungefär 900 matchningar att jobba med. Han korskör gärningsmannens DNA-profil med databasen hos det kommersiella amerikanska släktforskningsföretaget Family Tree DNA”. Polisen samarbetar också med NFC, Nationellt Forensiskt Centrum.

Måndagen den 8 juni i år presenterar Peter Sjölund sitt resultat i det nästan 16 år gamla mordfallet för Linköpingspolisen. Hans forskning har lett fram till att gärningsmannen är en av två bröder hemmahörande i kommunen. Tusentals personer har tidigare topsats i ärendet, men ingen av de båda bröderna.

Efter ett tips från en av Daniel Nyqvists barndomskompisar om bland annat Nyqvists stora intresse för knivar kallade polisen honom till DNA-topsning redan den 27 januari. Men han dök aldrig upp.

Utredaren Henry Jansén var den som enligt Dagens Nyheter tog emot tipset och kallade Daniel Nyqvist till topsningen.

”När han inte dök upp hamnade han i ”Linköpingskorgen”, för de som inte har hörsammat kallelsen och som vi skulle kalla igen” säger Henry Jansén.

Tipset handlade om en man som stämde väl in med gärningsmannaprofilen, varför slank han genom?

”Gärningsmannen har levt sitt eget liv lite för sig själv i sin lägenhet. Han har inte haft ett socialt umgänge med någon förutom sin bror som han kanske träffade vid högtider.”

Enligt Henry Jansén är det inte ovanligt att personer som kallas till topsning inte hörsammar kallelsen. Tipsen betas av efter hand. Om Daniel Nyqvist inte hade avslöjats i juni hade han troligen åkt fast i höst, tror Jansén.

Personer som har känt Daniel Nyqvist från skoltiden berättar om en stillsam och tillbakadragen man som levde isolerad i sin lägenhet, sysselsatte sig med tv- och dataspel och drack stora mängder alkohol i sin ensamhet.

Arbetsförmedlingen och Linköpings kommun har under årens lopp gjort försök att få ut Nyqvist på arbetsmarknaden. Han fick ett jobb på brandstationen med enkla arbetsuppgifter. Ingen av dem som arbetade på brandstationen på den tiden minns honom, enligt Expressen. Vissa grannar har heller aldrig sett honom. De senaste åren har Daniel Nyqvist levt på ersättning från Försäkringskassan.

Hans undandragna och obemärkta liv i kombination med att han inte har begått några andra brott gjorde det möjligt för honom att leva under polisens radar i nästan 16 år. Men tidigt på tisdagsmorgonen den 9 juni knackar polisen på både hemma hos Daniel Nyqvist och hans bror i deras respektive bostäder. Båda topsas, och Daniel Nyqvists resultat ger en 100-procentig DNA-träff. Vid det första polisförhöret erkänner han att han är skyldig till dubbelmordet.

Offren för dubbelmordet i Linköping den 19 oktober 2004: Anna-Lena Svenson, 56, och Mohamad Ammouri, 8 år. Tack vare polisens samarbete med en släktforskare har den misstänkte mördaren hittats efter 16 år.

Polisens förundersökning av dubbelmordet i Linköping 2004 har under de 16 år som gått vuxit till den mest omfattande utredningen i Sverige efter utredningen av mordet på Olof Palme 1986. På morgonen den 19 oktober 2004 var den åttaårige Mohamad Ammouri på väg till skolan. Han gick längs Åsögatan i Linköping när han plötsligt blir attackerad bakifrån och så brutalt knivhuggen att han avlider. Strax därefter blir även den 56-åriga Anna-Lena Svenson våldsamt attackerad, med många hugg. Hon var på väg till jobbet. Innan hon avlider hinner hon berätta för polisen att gärningsmannen är i 20-årsåldern. Daniel Nyqvist var 21 år när morden begicks och hade några månader tidigare tagit studentexamen.

Den första januari 2019 trädde den lagändring av Polisdatalagen i kraft som gör det möjligt för polisen att göra så kallade familjesökningar, där DNA-spår används för att hitta möjliga släktingar till den som DNA-spåret kommer ifrån och därigenom ringa in gärningsmannen. Sökningen kan ge träffkandidater på nära släktingar som föräldrar, barn eller helsyskon. Familjesökningarna utförs av NFC, i första hand vid de allra grövsta ouppklarade brotten som mord/dråp, mordförsök/dråpförsök och grova sexualbrott. Lagändringen har alltså redan visat sig kunna ha avgörande betydelse för att lösa svåra ”cold cases”.

Våldtog en åttaårig flicka, höll sig undan polisen i 24 år

Förebilden kommer från USA, där familjesökning har gjort att 130 kalla fall har kunnat lösas. Metoden har använts en gång tidigare i ett svenskt rättsfall, överfallsvåldtäkten på en åttaårig flicka i Billdal utanför Göteborg 1995, och lett till en fällande dom mot gärningsmannen 24 år senare. I 24 år förvarades hans DNA i en frysbox i minus 70 grader.

Vid våldtäkten i Billdal 1995 tvingade gärningsmannen Anders Eriksson den åttaåriga flickan av cykeln, släpade in henne i skogen och våldtog henne. Det skulle ta 24 år innan han hittades – genom släktforskning.

Den 14 september 1995 är en åttaårig flicka på väg hem från Lindåsskolan i Billdal på sin cykel. Hon cyklar vid Vitsippsdalen när en man dyker upp. Han överfaller flickan, tvingar henne av cykeln, drar in henne i skogen och våldtar och misshandlar henne.

I polisförhören berättar flickan att mannen slagit henne med flera hårda knytnävsslag mot huvudet för att hon skulle vara tyst under överfallet. Mannen slog henne så många gånger att hennes cykelhjälm krossades.

”Jag försökte ropa på hjälp, då slog han mig ännu mer i huvudet” sa flickan i polisförhör. Mannen stoppade in ett tygstycke i hennes mun och drog tröjan över hennes ansikte när han utsatte henne för den grova våldtäkten. Efter övergreppet lämnade mannen platsen. Flickan försökte ta sig hem. En kvinnlig bilist reagerade på den lilla flickan som gick barfota, halvnaken och blödande på gångbanan.

Den åttaåriga flickans kläder som gärningsmannen slet av henne före den sällsynt råa våldtäkten. Bild ur polisens förundersökning.

Den åttaåriga flickan berättade i polisförhören att mannen var ”mer åt 30 år”, 180–185 centimeter lång, med normal till smal kroppsbyggnad, hade kortklippt brunt hår, blå jeans och brun jacka”. Tjugofyra år senare visade det sig att flickans iakttagelser var i det närmaste exakta.

Men trots att mannens sperma och DNA fanns bland annat på flickans tröja tog det nästan 24 år innan någon ställdes inför rätta, och då hade polisen hunnit topsa omkring 350 män. Polisen kunde ha hittat honom betydligt tidigare, redan 2008. Då dömdes han till villkorlig dom och samhällstjänst för grov fridskränkning av sin ena son. Han hade satt sig på sonens huvud tills sonen fick andnöd och hållit nere sonens huvud under vattnet i ett badkar. Men av någon anledning topsades han inte i samband med det brottet.

Några år senare begick även en av hans söner ett brott. Sonen topsades och fanns därmed i DNA-registret. Genombrottet även i det här fallet kom i och med lagändringen från första januari 2019 som gör familjesökning möjlig. Då kom sonen med på den lista med kandidater som redovisades från NFC. Hösten 2020 skulle fallet med den grova barnvåldtäkten annars ha preskriberats.

Familjesökningen gav träff på drygt 20 personer. En av dem var en 58-årig man, Anders Eriksson, som har varit gift med ett antal kvinnor och har åtta barn med tre av kvinnorna. Men när han kontaktades av polisen vägrade han lämna DNA-prov. Sedan försvann han spårlöst och kunde gripas först efter ett intensivt spaningsarbete. DNA-provet avslöjade att han var den gärningsman som polisen hade sökt i mer än två decennier. In i det sista blånekade han, skyllde på dåligt minne och sa bland annat i polisförhör:

”Jag har inget minne av en sådan här händelse.”

Anders Eriksson. dömd 2019 till sex års fängelse för våldtäkten på en åttaårig flicka 1995.

Den DNA-träff man fick på honom är den första i sitt slag i Sverige och den första som har prövats rättsligt. Den 21 maj 2019 dömde Göteborgs tingsrätt den 58-årige Anders Eriksson till sex års fängelse för grov våldtäkt på den åttaåriga flickan. Han skulle egentligen ha fått ett åttaårigt straff men fick avdrag med två år eftersom han lyckats hålla sig undan rättvisan i 24 år. I praktiken är han en fri man redan 2023 i enlighet med kriminalvårdens regler om villkorlig frigivning.

I domskälen skriver tingsrätten bland annat:

”Den grova våldtäkt Anders Eriksson begått mot målsäganden har varit ett hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn som bara var åtta år gammalt. Brottet har ödelagt hela målsägandens liv och slog sönder hennes grundtrygghet. Våldtäkten innefattade även ett våld som gjorde att målsäganden fick allvarliga skador. Det lilla barnet hade även dödsångest.”

Släktforskning blev hans fall: Joseph De Angelo, 72-årig kalifornisk massmördare

”Golden State Killer”, Joseph DeAngelo, höll Kalifornien i skräck i flera decennier innan han greps, 72 år gammal. Han är skyldig till 13 mord, mer än 50 våldtäkter och ett hundratal inbrott.

Han kallas ”The Golden State Killer”, men hans riktiga namn är Joseph DeAngelo. På 1970- och 1980-talet satte han skräck i den amerikanska delstaten Kalifornien. Analyser av DNA har visat att en och samma gärningsman låg bakom 13 mord, mer än 50 våldtäkter och ett hundratal inbrott.

I mer än två decennier jagade kalifornisk polis gärningsmannen. Han opererade över olika delar av Kalifornien, och polisen trodde länge att det rörde sig om flera olika gärningsmän. I juni 2016 utfärdade FBI och den lokala polisen en belöning på $50 000 om mannen kunde gripas. Men de lyckades inte gripa någon misstänkt. Fallet blev ett ”cold case”.

Terrorn inleddes med inbrott och våldtäkter i Sacramentos förorter sommaren 1976. Maskerad med en skidmask brukade ”The Golden State Killer” ta sig in i sina offers hem genom att bryta upp en dörr eller ett fönster medan offren sov. Under de decennier som han härjade skedde ett stort antal inbrott och plundringar av privata hem i Kalifornien.

Tjuven hade ett udda modus operandi. Han kunde stöka runt i underklädeslådor, lägga upp kvinnors underkläder på sängar, flytta runt eller riva sönder familjefoton, stjäla spargrisar, vapen och ammunition. Han kunde ta ett enda örhänge ur ett smyckeskrin men lämna allt annat, ta rabattkupongerna men lämna kontanter kvar i plånboken, stanna länge i huset och ibland äta glass som han hittade i frysen.

Han verkade föredra att angripa par. Först band han mannen, och sedan våldtog han kvinnan medan mannen tvingades se på. Han hotade båda med döden. Han hade också den egendomliga vanan att ringa upp sina offer efter brotten.

Barbara Rae-Venters släktforskning löste gåtan med ”The Golden State Killer”.

På annat håll i USA satt pensionären Barbara Rae-Venter,  jurist och doktor i biokemi, och släktforskade. Hon kontaktades av en polis i Kalifornien som jagat ”The Golden State Killer” i mer än två decennier. Hon hjälpte honom att ladda upp gärningsmannens DNA, hämtat från brottsplatserna, till släktforskningsdatabasen GED-Match.  Det ledde till en träff i form av en avlägsen släkting, en fyrmänning.

Barbara Rae-Venter byggde sedan upp ett släktträd med hjälp av information från bland annat födelseregister, tidningsartiklar och uppdateringar i sociala medier. Månader av arbete ledde fram till en handfull personer värda att utreda vidare på grund av deras ålder, anknytning till Kalifornien och släktband till den misstänkte massmördaren, skriver Forskning och Framsteg.

Analyser av arvsmassan visade att gärningsmannen sannolikt hade blå ögon och anlag för tidigt håravfall. Bilder från ett körkortsregister avslöjade att bara en av de tänkbara kandidaterna var blåögd och skallig: den då 72-årige före detta polismannen Joseph DeAngelo.

Släktforskning ledde fram till Joseph DeAngelo, 72 år och före detta polis. Han är ”The Golden State Killer” som spred skräck i Kalifornien i flera decennier.

Den 24 april 2018 greps Joseph DeAngelo, 72, före detta polis och flerbarnsfar. DNA-bevis fanns för sex mordfall, men de skulle bli mer än dubbelt så många. Åklagaren yrkade på att DeAngelo skulle få dödsstraff. Den 4 mars i år erbjöd sig DeAngelo att erkänna sig skyldig mot att han slipper dödsstraff. Rättegången kommer att pågå i flera år.

Släktforskning ger nya möjligheter att lösa ouppklarade brott och har redan radikalt förändrat brottsutredningar. Bara i USA uppskattas antalet olösta ”cold cases” vara minst 100 000, plus 40 000 oidentifierade mordoffer. Ungefär 300 fall är just nu under utredning; gamla mord, seriesexförbrytare och oidentifierade kroppar.

Gängskjutningar, det vill säga i huvudsak importerat klanbaserat våld, ökar kraftigt andelen olösta mordfall i Sverige.

I Sverige växer ständigt polisens lista över ”kalla fall”. För några decennier sedan kunde svensk polis ha en uppklarningsandel på 90 procent av morden. Nu är den, för vissa kategorier mord, nere på endast kring 25 procent. Det är de olösta gängskjutningarna – det vill säga ett i huvudsak importerat våld – som innebär att listorna över ”kalla fall” växer.

”Om den nuvarande utvecklingen håller i sig kommer lagret av ouppklarade mord inom en treårsperiod att ha ökat från drygt 500 för tio år sedan till ungefär 700 fall – samtidigt som antalet mord per år i stort sett varit oförändrat under perioden” skrev Leif GW Persson i Expressen för exakt ett år sedan.

Huruvida ambitiösa släktforskare har lust och förmåga att ta sig an det importerade våldet från Afrika och Mellanöstern återstår att se. Men jag tvivlar starkt på att de är villiga att riskera livet för att lösa klanbaserade interna avrättningar av grovt kriminella från länder utanför Europa.

Varför skulle de göra det?

 

Lyssna:

Ekonomiekot Extra

Vårt DNA – en handelsvara värd miljarder

Innehåller bland annat en intervju med DNA- och släktforskaren Peter Sjölund, som tillsammans med polisen löste det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping.

 


Uppskattade du den här artikeln? Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Jag skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Ditt stöd behövs för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete. Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!