Kjell Höglund belönas, och det är precis som det ska vara

En av mina absoluta musikaliska och poetiska favoriter sedan tidigt 1970-tal, trubaduren, poeten och författaren Kjell Höglund, 74, har tilldelats årets Cornelis Vreeswijk-stipendium på en halv miljon kronor.

”Äntligen!” är vi många som utbrister.

Kjell Höglund på stamkrogen Bankiren i Västerås.

Juryns motivering:

”Årets pristagare är en grubblare och levnadskonstnär vars verk har påverkat generationer av svenska musiker. En både dunkel och diskbänksrealistisk diktare vars esoteriska humor kastar sig mellan Bibelns gestalter och bardiskens spöken, mellan skurkar, helgon och vanligt folk.

Hans unika röst från våningen ovanför kommer aldrig att bli gammal och reaktionär, och vi kommer aldrig att vänja oss.

Cornelis Vreeswijk-stipendiet år 2020 tilldelas en av de stora – Kjell Höglund.”

Om man ska sammanfatta Kjell Höglund med ett enda ord måste det bli annorlunda. Han har funnits där som en eftertänksam, filosofisk röst i snart 50 år. Hans texter har djup. De rör sig över existentiella, outgrundliga klangbottnar och omfattar allt från religion och mystik till vardagsrealism.

När jag började göra podcasts och gjorde en om mediedrev – vår tids häxprocesser – var det självklart att inleda med Kjell Höglunds låt ”Häxprocess” från 1973 (drygt 15 minuter lång, men jag tonade den). Ett mycket fint minne är en musikkryssning med S/S Blidösund på vattnen mellan Skeppsbron i Stockholm och Vaxholm en ljuv sommarkväll under 1980- eller 90-talet, Kjell Höglund sjungande ombord och publiken i andäktig extas.

Ångfartyget Blidösund byggdes 1910 på Eriksbergs varv i Göteborg och sattes året därpå in på traden till Yxlan och Blidö i Stockholms norra skärgård. Båten är en av de få som fortfarande eldas med stenkol.

Genom att leta i mina dagböcker kan jag tidsbestämma den där magiska kvällen ombord på S/S Blidösund. Det var den 31 juli 1995. Kjell Höglund sjöng Getsemane, Genesarets sjö, Maggi har en Macintosh, Lugnare vatten, Maskinerna är våra vänner, Ett tillbakadraget liv, Miramar, Man vänjer sig och många andra kända låtar.

När han sjöng ”De fördömdas ö” började han plötsligt gråta. Hela båten höll andan. Publikens medkänsla slöt sig som en tät vägg runt honom.

Nu plockar jag fram mina Höglundskivor ur CD-skåpet för att tipsa om några låtar för er som ännu inte har stiftat bekantskap med en av vår tids mest egensinniga sångare och textförfattare. Jag börjar självklart med hans kanske mest gåtfulla och mångtydiga låt, ”Genesarets sjö”, från albumet ”Glöd” (1988).

”Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför”, från ”Glöd”, här sjungen i ett tv-framträdande.

”Hotell Intim” från ”Tidens tecken” (1984).

”Brustna drömmars boulevard” från albumet ”Glöd”.

”Ungdomens Källa” från albumet ”Inkognito” (1994).

”Sokrates”, också från albumet ”Inkognito”. Texten finns här.

Det är en vacker morgon, och Sokrates är glad
Han känner att han gjort sitt allra bästa
Han är dömd till döden enligt grekisk lag
Ett pris som är för högt för dom flesta

Den grekiske filosofen Sokrates (cirka 469-399 f. Kr.).

Men Sokrates vet ju att döden inte finns
Att dö är inte värst av det som händer
Nej, då är lögnen värre, och om det goda vinns
så sköljs det upp på evighetens stränder

”Och det är ingen dålig vinst” säger filosofen
”därmed vill jag låta mig nöja
En falsk moral kan på sin höjd fördröja katastrofen
Men den blir inte mindre av att dröja”

Vem ska älska Britt-Mari när kärleken är död
Om Britt-Mari nu låter sig beröras
Vem ska förföra ungdomen när Sokrates är död
Om ungdomen nu låter sig förföras?

Döden kan bara drabba fysiskt materiel
Som inget annat är än en kostym
Lögnen däremot den tränger in i din själ
Som en slags ondskefull parfym

”Vilket gift är farligt” frågar Sokrates till slut
”det som förgiftar själen eller det som dödar kroppen
Jag är inte rädd att dö, för jag har dött förut
Varför frukta dom naturliga förloppen?”
”Om jag har handlat brottsligt, om jag har handlat fräckt
Om jag är god och vis eller galen
Kan ni bedöma utifrån dom drömmar som jag väckt”
Säger Sokrates och tömmer giftpokalen

Vem ska se på Britt-Mari när skönheten är död
Om Britt-Mari nu låter sig betraktas
Vem ska förakta gudarna när Sokrates är död
Om gudarna nu låter sig föraktas?

Vem ska tro på Britt-Mari när sanningen är död
Om sanningen nu låter sig bestridas
Vem ska förvrida lag och rätt när Sokrates är död
Om lag och rätt nu låter sig förvridas?

”Lugnare vatten” är en av Kjell Höglunds mest populära låtar (från albumet ”Glöd”).

”Ett tillbakadraget liv” (från ”Inkognito”).

”Ett tillbakadraget liv” är nog den låt som bäst beskriver Kjell Höglunds liv som 70-plussare. Han bor i Västerås och lever ett stilla liv tillsammans med sin fru Clary. Epilepsi sedan 2008 har stoppat alla framträdanden. Då hade han för länge sedan skrivit sin sista sång. Han har i flera intervjuer tålmodigt förklarat att han var färdig. Han har inget mer att tillägga.

Så även i en färsk intervju med Aftonbladet:

”Blir det verkligen inga fler?” 

”Tänk dig att man ska skriva en bok. När man satt sista ordet då har man skrivit boken. Då är den klar. Så blev det för mig. Jag skrev sång efter sång efter sång. Och till sist blev jag klar.”

Han föddes i Jämtland 1945. Efter studentexamen studerade han vid Stockholms universitet och avlade en fil. kand-examen i sociologi, pedagogik och praktisk filosofi. Han har även gått Poppius journalistskola.

De första två albumen spelade han in själv. Han tryckte dem själv, signerade varje exemplar och gick runt med skivorna i en barnvagn och sålde dem på Gärdet i Stockholm för tio kronor styck. Där var det alltid fest och alltid folk.

Trots att han gjorde allt han kunde för att undvika att bli folkkär blev han det till slut. Kanske ett tecken på att alla inte vill höra lättviktiga texter som ”Sommartider hej hej” utan gärna vill ha lite mer djup och substans. Han har en stor skara entusiastiska fans i de yngre generationerna.

”Egensinnig” kallade jag honom här ovanför. Jag tror att det är en bra beskrivning. Att vara egensinnig betyder att äga sitt eget sinne, att lyssna till sin egen inre röst och vara trogen den. Det är exakt vad Kjell Höglund gör och alltid har gjort.

I svenska språket används ibland ordet ”egen” nedlåtande om en person som av omgivningen ses som annorlunda, avvikande. I Norrland har uttrycket ”eljest” motsvarande betydelse. ”Han är lite eljest.” Om man tänker efter betyder det inget mindre än att äga sig själv, sin egen person och sina egna tankar, och det väger tyngre än behovet av att löpa med flocken och underkasta sig dess inte-sticka-ut-reglemente. Att äga sig själv istället för att vara ägd.

I AB får Kjell Höglund frågan ”Vad ville du åstadkomma, egentligen?”

Och svarar:

”Jag var som alla poeter, om jag nu får kalla mig det. De vill skriva för att de vill skriva. De känner att här vill jag lägga mitt liv. Och så kände jag också.”

 

LYSSNA

Radiodokumentär om Kjell Höglund av Magnus Thorén: Ett liv är kort 


 

Uppskattade du den här artikeln? Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Jag skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Ditt stöd behövs för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete. Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!