Unik Volvo PV659 från 1936 – bot mot politisk leda

Ibland står politiken en upp i halsen. Man klarar inte en sekund till. Jag gissar att många av mina läsare känner igen sig i den situationen.

Då ska man göra något helt annat. Rikta blickarna åt annat håll. Andas djupt och läka sin politiska allergi genom att söka sig till en annan värld, gärna nördig. Jag hittade YouTubekanalen Motornörd och blev helt fast.

Människor som lägger ner tid, arbete och pengar på att renovera gamla bilar är verkliga entusiaster. Rune har ägnat 37 år av sitt liv åt att renovera vraket av en Volvo PV 659 till ett fullfjädrat lyxåk av 1936 års modell. Han är stolt över sitt verk, och fattas bara annat. Utan hans arbete hade vraket sannolikt hamnat på bilkyrkogården.

Volvo startade sin biltillverkning 1927 med en öppen bil. Den här modellen byggdes i bara 170 exemplar. Av dem finns ingen körbar mer än Runes kvar i Sverige.  Modellnamnet 659 betyder sexcylindrig, femsitsig bil. Betydligt vanligare var stora sjusitsiga Volvobilar som användes som droskor, dåtidens taxibilar.

Runes bil fick gengasaggregat 1941. Den bedömdes som icke användbar för krigsbruk. Han har sparat alla gamla registreringsbevis, sirligt handskrivna.

Bilen skrotades 1953. Rune fick höra talas om den och åkte och tittade på vraket. Det var i princip bara spillror kvar.

”Den var i så dåligt skick att det var osäkert om jag skulle renovera den över huvud taget” säger Rune.

Det tog 37 år innan det blev bil av den.

”Man ska inte ha bråttom när man renoverar en veteranbil.”

Ladugårdsfyndet

Rune blir kallad som sakkunnig till en lada där det står en mycket gammal och mycket smutsig och förfallen gammal Volvo.

Ägaren vet ingenting om bilens ursprung. Vilken modell är det? Rune mobiliserar all sin sakkunskap.

När Rune hittar chassinumret i den dammiga motorn är diagnosen klar: bilen är en Volvo PV51 Special med en motor konstruerad 1935. Volvos första riktiga serietillverkade bil från 1936.

Det är underbart att se honom som en detektiv utforska alla detaljer för att fastställa bilmodellens identitet. Bara njut. Det här är storartad underhållning och strålande exempel på gammal svensk kultur.