Leka med elden

Den här videon dök upp när jag sökte på YouTube efter ett av de vackraste musikstycken jag vet, den amerikanske tonsättaren Philiph Glass’ Konsert för piano och orkester, ”Tirol”.

Jag blev betagen och vill gärna ge mina läsare och lyssnare chansen att bli berörda och betagna. Ibland är livet bara just så här vackert.

Jag har en speciell relation till Philiph Glass’ pianokonsert, i den här inspelningen med Dennis Russell Davies vid pianot och Stuttgart Chamber Orchestra. Det är svindlande vacker musik. Den når in i själen och stannar kvar där.

Jag använde den som avslutningsmusik i årets Sommarprogram. Alltsedan jag hörde den första gången har den spelat en viktig roll i mitt liv. I Philiph Glass’ musik får jag kontakt med evigheten och livets mening. Jag tröttnar aldrig på den.

Samma allvar och koncentration verkar prägla den unge man som i den här videon leker, jonglerar och dansar med elden. Han blir till ett med Glass’ svepande musik. Det blir eldkonst. När man tror att det inte kunde bli vackrare blir det dubbelt vackert.

Det enda jag vet om honom är att han heter Alexander och är en av Sankt Petersburgs många elddansare. Videon är alltså rysk. Den filmades i Sankt Petersburg i somras, nära det berömda Vinterpalatset, ritat av den italienske arkitekten Bartolomeo Rastrelli (1700-1771) och byggt i mitten av 1700-talet som vinterresidens för de ryska tsarerna.

Vinterpalatset i Sankt Petersburg, byggt i mitten av 1700-talet.

 

Jag bloggar och gör podcasts ideéllt, som ett slags egenterapi, för att om möjligt förstå vår samtid.

Alla kan läsa och lyssna gratis på min blogg och YouTubekanal.

Om du ändå vill stödja mig med en gåva är jag givetvis mycket tacksam.

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!