Podd: Nazistiska rötter, del 2. De hemliga koncentrationslägren.

I dag är spåren nästan helt utplånade. De flesta av byggnaderna är rivna, och offentliga arkiv är hårt rensade. Lämningarna av en statshemlighet är effektivt bortsopade.

I två podd-dokumentärer granskar jag Sveriges rasistiska och nazistiska historia. Detta är del 2.

Det var aldrig meningen att allmänheten skulle få veta någonting om de fjorton hemliga koncentrationsläger för politiska fångar som socialstyrelsen drev på uppdrag av samlingsregeringen under ledning av statsminister Per Albin Hansson (s) under 1940-talet.

Lägren har varit hemligstämplade i 50 år, och deras existens är fortfarande till stor del dold under en svart mörkläggningsfilt.

Uppskattningsvis 3 000 personer frihetsberövades på obestämd tid, utan dom eller rättegång, och utan att veta vad de anklagades för. Som mest satt närmare 1 500 fångar inlåsta samtidigt. Alla läger var inhägnade och bevakades av beväpnade vakter.

Fångarna var norska motståndsmän som hade flytt till Sverige från det ockuperade Norge, antinazister, kommunister och syndikalister som av politiska skäl hade flytt från Tyskland eller något av de andra länder som ockuperats av nazisterna. Den svenska regeringens inställning var att allt som kunde tänkas irritera Adolf Hitler måste undanröjas.

Lägren låg utspridda i landet, de flesta i Dalarna och Hälsingland. För kvinnor byggdes efter krigsslutet 1945 ett läger i Tjörnarp i Skåne.

Avdelningschef för socialstyrelsens polisbyrå och senare utlänningsbyrån var Robert Paulson (1886-1961). Hans bana som högt uppsatt tjänsteman på socialstyrelsen skulle sluta i den största spionskandalen i Sverige under andra världskriget.

Paulson hade lämnat ut mängder av känslig information om internerade utländska flyktingar och amerikansk, brittisk och sovjetisk legationspersonal i Sverige. Han anhölls och dömdes för att ha försett den nazityska underrättelseorganisationen Abwehr med namnen på 538 flyktingar i Sverige. Abwehr skickade namnen vidare till Gestapo.

Politiskt ansvarig för koncentrationslägren var socialminister Gustav Möller (s) (1884-1970). Högste ansvarige tjänsteman var Tage Erlander (1901-1985), som från 1938 var statssekreterare på socialdepartementet.

Genom fakta som Erlander själv förteg men som har kommit fram långt efter hans död framstår han som något helt annat än den folkkäre statsminister som berättade Värmlandshistorier i Hylands hörna 1962 och satt på sin post som statsminister under en rekordlång period av 23 år.

Lägren är en skamfläck i Sveriges historia, och de ansvariga har aldrig ställts till svars.

 

MUSIK OCH LJUDKLIPP I PROGRAMMET

1. Internationalen.

2. Statsminister Tager Erlander (s) i Hylands hörna 19 december 1962.

3. Gammal bondvals från Dalarna.
Gunnar spelar durspel.

4. Tal av Adolf Hitler i Sportpalast i Berlin sedan han utsetts till rikskansler i januari 1933.

5. Norges nationalsång ”Ja vi elsker dette landet”.
Text Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910). Musik Rikard Nordraak (1842-1866).

6. SS marschiert in Feindesland.

7. Statsminister Tage Erlandet (s) i Hylands hörna 19 december 1962.

8. Folkpartiets ledare Bertil Ohlin i remissdebatten i riksdagen efter statsminister Per Albin Hanssons död i oktober 1946.

9. Gustav Holst (1874-1934).
The Planets. Opus 32 (1914-1916).
Saturnus, the Bringer of Old Age (Adagio).
The Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.
Dirigent Sir Charles Mackerras.

10. Lili Marlene.
Marlene Dietrich, sång.

11. Internationalen.

12. Viktor Widqvist (1881-1952).
Under blågul fana.

4 reaktioner till “Podd: Nazistiska rötter, del 2. De hemliga koncentrationslägren.

 1. Intressant bok om nationalsocialismen: Hitlers folkstat, Götz Aly 2005

  Förklarar varför regimen blev populär hos en majoritet av tyskarna och symbiosen mellan ”folkstat” och brott.

  Gilla

 2. Är det någon skillnad mellan 1940 och 2018 ur historiens faktabok eller mer sammangjutas målet i samspelet för judeutrotningens s k ” den slutliga lösningen ” bibliska förverkligandet…
  Socialismen som ideologi står för notan, för orkestreringen, för propagandan och finansieringen av judeutrotningen i sitt rashat och fördomarna mot olikheter.

  Gilla

 3. Tack Julia, vilket arbete du har gjort. Jag har hört talas om dom här lägren tidigare. Men det här blev en riktig lektion i historia. Jag skulle tro att sossarna önskar att det här aldrig hade kommit fram, speciellt ett valår. Dom har mycket att skämmas för. Det förstod jag när jag körde pannorna o skötte värmen i Sundby Strängnäs. Och pratade med personalen som hade jobbat på mentalsjukhuset. Man blir lite mörkrädd över det partiet och deras maktfullkomlighet.

  Sen det värsta i Sverige inte en politiker behöver ta ansvar för det dom gör. Reinfeldt borde åtalas. Carl Bildt folkmördaren. Men sossar o moderater går i en egen klass. Så gott folk, rösta rätt i höst. Vi har mycket att bryta upp med rasism o nazism. Så lägg rösten på ett parti som står vid sidan om SD.

  Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s