Podd: Nazistiska rötter, del 1. Undermåliga människor.

Tre riksdagspartier utmärker sig när det gäller ett generöst förhållningssätt till islamism: centerpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet. Men fenomenet är inte nytt. Samtliga stora riksdagspartier har en väl dokumenterad historia av undfallenhet mot totalitära ideologier och var starkt influerade av nazismen på 1920-40-talen.

I två podd-dokumentärer granskar jag Sveriges rasistiska och nazistiska historia. Detta är del 1.

Sverigedemokraterna har upprepade gånger anklagats av andra partier för att ha ”nazistiska rötter”. Men historien visar att i synnerhet socialdemokraterna och centerpartiets föregångare Bondeförbundet har ett förflutet som är i särklass när det gäller judefientlighet, rasbiologi och främlingshat.

Ett nazistiskt synsätt var fullkomligt dominerande i de stora riksdagspartierna under 1920-40-talen. När motionen om att starta ett statligt rasbiologiskt institut lades fram 1920 rådde fullkomlig politisk enighet i riksdagen.

Inget av partierna har  gjort upp med sitt förflutna. Här finns tydliga paralleller till att miljöpartiet, socialdemokraterna och centerpartiet i dag lägger sig platt för islam. Inom socialdemokratin avslöjade den så kallade Mustafaaffären 2013 hur långt partiet var berett att ge efter för islamistiska intressen, och i mars i år avkunnade två centerpartistiska islamistiska nämndemän med ursprung i Mellanöstern en shariadom i Solna tingsrätt.

Bondeförbundet tog på 1930-talet ställning för vad som i dag ses som ett rasistiskt tänkande. I partiets grundprogram från 1933 heter det:

”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling. Ett energiskt arbete måste bedrivas för folkhälsans höjande och vårt folk skyddas mot degenererande inflytelser.”

Svenska Landsbygdens Ungdomsförbunds tidning SLU-bladet skrev i en typisk kommentar 1938:

”Den svenska bondeklassen älskar heller inte judarna över hövan… en utrensningsaktion mot icke önskvärda element kan snart vara på tiden.”

Även kristdemokraterna, som ju vill vara snälla och fromma människor, har ett nazistiskt förflutet. När föregångaren till kristdemokraterna, Kristen Demokratisk Samling, grundades 1964 deltog högt uppsatta personer i partiet som tidigare hade varit ledande eller mycket aktiva nazister under och efter andra världskriget.

Den politiska enigheten kring ett rasbiologiskt tänkande skulle komma att resultera i lagliga tvångssteriliseringar på godtyckliga grunder som pågick under mer än 40 år, från 1934 till 1976.

I Befolkningskommissionens sexualutredning från 1936, skriven av Alva Myrdal (s), talas det om ”psykiskt undermåliga barn” samt ”en utvidgad tillämpning av sterilisering å undermåliga individer med asocial läggning”.

Under socialdemokratiskt styre och under den samlingsregering som styrde Sverige 1939-1945 steriliserades cirka 63 000 personer, varav ungefär 27 000 med tvång. 93 procent var kvinnor. Samtidigt ljöd socialdemokraternas kampsång ”Arbetets söner”:

”Människovärdet vi fordra tillbaka.
Kämpa för rättvisa, frihet och bröd!”

 

MUSIK OCH LJUDKLIPP I PROGRAMMET.

1. Muslimska böneutrop.

2. Professor Leif G W Persson kommenterar shariadomen i Solna tingsrätt.
Ljudklipp ur SVT Veckans Brott 6 mars 2018.

3. Ebtisam Aldebe (c) intervjuas av Kiki Bek om muslimsk särlagstiftning.
Ljudklipp ur SVT Rapport 2014.

4. Stefan Löfven (s) påstår att Sverigedemokraterna har nazistiska rötter.
Ljudklipp ur SVT:s partiledardebatt 2016.

5. O store Gud.
Gammal folkmelodi.
Text Carl Boberg (1859-1940). 1885.
Arthur Erikson, sång.

6. Anna Hedenmo intervjuar den nyvalda partiledaren Annie Lööf (c), som vill ha 40 miljoner invånare i Sverige, varav 30 miljoner invandrare.
Ljudklipp ur SVT Agenda 25 september 2011.

7. Arbetets söner.
Text Henrik Menander. 1885.

8. Maija Runcis, docent i historia, om tvångssteriliseringar i Sverige 1934-1976.

9. Kommunisterna marscherar fram.
Ur Sveriges Kommunistiska Partis (senare Vänsterpartiet Kommunisterna och idag Vänsterpartiet) valfilm inför andrakammarvalet till riksdagen 1948, ”Känn dig som hemma”.

10. Maija Runcis, docent i historia, om föreståndaren för Rasbiologiska institutet, Herman Lundborg.

11. Ljudklipp ur journalfilm från krigsutbrottet den 1 september 1939.

12. Nämner du Sverige.
Musik: Ragnar Widestedt (1887-1954).
Text: John Coldén.
Jussi Björling, sång.

4 reaktioner till “Podd: Nazistiska rötter, del 1. Undermåliga människor.

  1. Tack Julia. Verkligheten återupprepar sig kan man säga. Jag har vänner som skäms för sina släktingar för att dom var nazister och står för en fri invandring. Är det skulden till fegheten och dumheten som har skapat den moderna svensken. Det är frågan. Eftersom jag är från Finland från början så lever jag med historierna. Min mosters man som berättade när Bengtskär Nordens högsta fyr när han kom dit med stabsbåten när ryssarna hade anfallit hela ön var röd av blod och inte en levande människa. Sen visade han i skärgården här kom vi med stabsbåten efter oss så hade vi en tysk båt man hörde kulsprutan smattra och jag visste det åker jag nära berget där så går dom på grund där. Mycket riktigt när dom tittade bakom sig såg dom dentyska officersbåten explodera på grundet. Farsan som åkte in som sextonåring i kriget hade en rysk sedel som han hade fått av en krigsfånge i hembyn. Den hade han i plånboken hela livet. Nu har min dotter den. Han berättade när en tysk motorcykel kom emot dom med sidovagn och kulsprutan smattrade farsan sa jag knäppte han i sidovagnen på ett par hundra meter. Och föraren sen. Jag är stolt över föräldrar o släktingar för det dom gjorde.jag skäms inte för dom som många svenskar gör när släktingarna var nazister. Jag skäms inte som våra politiker gör för vad deras företrädare gjorde. Jag kämpar för det land jag bor i och är nationalist så fult o rasistiskt. Typisk politisk floskel.

    Gillad av 1 person

  2. Stämmer detta?
    Finns det någon sanning i det eller är det bluff?
    Det kommer från utlandet, i mediasammanhang tror jag att det är en fördel. Tack för bra material.

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s