”Gammelmedia dör, och det går fort”

Det här är en mycket intressant intervju med Jordan Peterson, professor i psykologi i Toronto, Kanada, och författare till succéboken ”12 livsregler. Ett motgift mot kaos”. 

Intervjuaren heter David Fuller och har tidigare varit reporter på brittiska BBC, nu en mycket respekterad röst i alternativmedia.

David Fuller är en av dem som har tagit med sig sina erfarenheter och gått från en anställning i gammelmedia till att skapa egna, genomarbetade program på Internet. ”Rebel Wisdom” är namnet på hans kanal.

Han gjorde den första stora intervjun med Jordan Peterson, ”Truth in the Time of Chaos”, i Toronto förra året, också den mycket intressant och sevärd. Sedan dess har Jordan Petersons namn och rykte vuxit lavinartat, och i dag är han en av de absolut mest intressanta bland samtidens intellektuella.

Det är en teknologisk och digital revolution som enligt Jordan Peterson har gjort det möjligt för honom och många andra att nå ut med sitt budskap till miljoner lyssnare, läsare och tittare över hela världen. Även om han ansåg att han har någonting att säga är han förvånad över det enorma gensvar han får på sina föreläsningar och videos.

”Det är att vara delaktig av en våg, att surfa på en våg. Vågen är ingenting som jag har skapat, den är en del av den tekniska revolutionen.”

”Gammelmedia dör allt snabbare, samtidigt som alternativa media också växer i allt snabbare takt. Både radio, tv och tryckta media, i synnerhet tv, är förbundna med kraftiga restriktioner, kostnader och andra faktorer som gör att det inte finns tid att göra intressanta program.

Om man har något intressant att säga, eller ointressant för den delen, pressas det ihop till högst 30 sekunder. Och det är inte ens dina egna ord, utan en journalists version av dem. Television får människor att verka dummare än de är.”

Framgångarna med program som görs på nätet har sprängt alla de där begränsningarna, och på köpet har det blivit tydligt att människor är mycket smartare än någon trott. De ser gärna tre timmar långa, kvalificerade diskussioner om de finner innehållet intressant.

Att göra videos och ljudprogram är lätt, vem som helst kan göra det. Det kostar ingenting och når massor av människor.

”Alla är självständiga, oberoende. Ingen av oss som arbetar i alternativa kanaler lyder under en chef som vill bestämma” påpekar Jordan Peterson.

Han talar också om vänsterns djupa kris och dess motvilja mot att ta in perspektivet på individuellt ansvar. Det är mycket enklare att dela upp människor som Karl Marx gjorde, i förtryckare och offer. Vänsterns kris beror på att de inte vill ta in individens ansvar utan hellre ser allting på gruppnivå – med fruktansvärda resultat i världshistorien.

11 reaktioner till “”Gammelmedia dör, och det går fort”

 1. Läser alla dina inlägg med stor behållning.
  Fortsättt att skriva för du behövs.
  Rebloggar på micaelsblogspot

  Gilla

 2. Lidt OT.
  Min avatar er den store helt hvide albinogorilla i Barcelonas zoo, Snowwhite hed den og den var bare stor.
  Jeg har mødt den to gange sidst i tresserne, den havde et stort område at leve i og der var bare en megastor glasrude mod publikum.
  Jeg satte hånden mod ruden og Snowwhite satte sin hånd på sin side, jeg pegede på den anden hånd og den kom op, så der stod vi hånd mod hånd i flere minutter med øjekontakt, mens mange tog billeder af hændelsen.
  Snowwhite døde desværre få år efter af Malignt Melanom (hudkræft) og den havde allerede sidste gang jeg så den, store ‘modermærker’ under armene.
  Albinisme er farligt for både mennesker og dyr, da kroppen meget lettere udvikler hudkræft.
  Jeg undrer mig lidt over om den hvide svenske elgtyr stadig lever, eller om nogen skør trofæjæger har hovedet hjemme på væggen.

  Gilla

 3. DN vill nå ut till dom som uppskattar kvalitetsjournalistik. Så nu ska dom som söker sanningen på nätet hjärntvättas. SVT i sin reklam visar någon stolle som nämner ryssen som den farliga så fel. Det är vår egen globaliststyrda media som är den farliga. Tack Julia att du orkar.

  Gilla

 4. Jeg har vel læst aviser siden omkring 1960, dengang da der fandtes journalister og de forskellige aviser var forskellige.
  I dag ser det jo mest ud som at mediebilledet er præget af nogle få aktører med penge og svenske staten står for resten af økonomien.
  Svensk medie findes faktisk ikke mere, der sælges ikke mange eksemplar over disk i dag.
  Desuden er jo flertallet skribenter enten MP eller Bommervik vaskede.
  Der findes en grund til at jeg ikke køber dagens lokalavis, det meste er jo bare fra TT og det ved vel alle vad er.
  Der fandtes en tid da jeg gerne købte tre søndagsaviser, jeg har ikke købt en avis de sidste +20 år, dog betaler jeg gennem statens pressestøtte til disse aviser.
  En fri presse er guld værd for et demokrati, Sverige har ikke nogen fri presse mere og demokratiet virker knage i fugerne.

  Gilla

 5. En gång i tiden fanns det ett politiskt fält representerat i media. Nyheter presenterades läsaren i regel ganska neutralt, på ledarsidan fick skribenten uttrycka en politiska vinkling av de aktuella ämnena. På såväl riks- som det lokala planet fanns höger till vänster ganska väl representerat. Insändare och debattsidor höll igång en dialog med läsarna.

  Radio- och TV-monopolet flöt gradvis ut mot vänsterkanten under sexti- och sjuttiotalet, men det var ännu inte extremt.

  Men nån gång för några årtionden sedan ändrades allt.

  Media gick från att tala med folket, till att tala till folket!

  Propagandageniet Joseph Göbbels kunde inte ha skapat ett mer perfekt system för indoktrinering!

  Men lika lite som den tyska befolkningen tyckte om att ständigt bli matade med uppdiktade historier om det Tredje Rikets påstådda framgångar i det skede i kriget när brittiska och amerikanska bombflygplan flög över deras huvuden dag som natt och pulvriserade deras städer, lika lite accepterar nu en stor del av svenskarna gammelmedias lögner om situationen.

  Liksom tyskarna mot krigets slutskede tryckte sina öron mot radiomottagaren, på låg volym (för att inte grannen, alltid en potentiell Gestapo angivare, skulle höra) och lyssnade på de förbjudna Allierade sändningarna, har svensken vänt sig till alternativmedia.

  Statsmaktens totala och absoluta misslyckande kan inte längre döljas.

  Hundratals bilar brann igår natt.
  Skjutningar och annat våld sker ständigt.
  Den demokratiska processen saboteras på torgmöten.
  Valstugor bränns ned.

  Inbördeskriget är här.

  Kapten Bo

  Gillad av 3 personer

 6. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Det personliga ansvaret bör vara grunden i ett civiliserat samhälle oavsett vilka politiska maktstrukturer som för tillfället eller över en längre tid råder.

  Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s