Ceaușescu-känslan

Förstening och död präglar svensk politik. Oändliga upprepningar, lika ändlösa floskler och lögner. En grundligt förbrukad trovärdighet. Ingen tror på 7-klöverpolitikerna längre, inte ens de själva.

Som döende dinosaurier går de mot solnedgången medan de pliktskyldigt uppför sina sista trötta piruetter.

Gång på gång får jag det jag kallar Ceaușescu-känslan. De som har levt tillräckligt länge vet vem Nikolae Ceaușescu (1918-1989) var: kommunistisk statschef och diktator i Rumänien från 1967 tills han och hans hustru Elena Ceaușescu avrättades den 25 december 1989.

På den här videon kan man höra hans sista tal. Det är den 21 december 1989, Ceaușescu har just kommit tillbaka från ett statsbesök i Iran sedan han gett militären order att skjuta obeväpnade demonstranter som protesterade mot regimens politik i staden Timișoara den 16 december 1989, och krossa allt motstånd mot diktaturen.

Från balkongen i centralkommitténs byggnad möter han folkets raseri, burop och antikommunistiska slagord. Lägg märke till hans oerhörda överraskning när han så småningom börjar förstå att han inte längre kan slå ner folkets uppror med ännu mer tvång, vapen och våld. I mer än 20 år har han ostört kunnat utöva ett skräckregemente över det rumänska folket. Nu går det inte längre.

Centralkommitténs byggnad stormas av de uppretade folkmassorna. Paret Ceaușescu flyr i helikopter men tvingas landa, tas till fånga och ställs inför rätta, anklagade för bland annat folkmord och korruption på hög nivå. De har själva levt lyxliv medan folket svalt och led nöd.

Elena Ceaușescu grips den 22 december 1989.

Jag besökte kommunistdiktaturen 1964. Bortom de nybyggda hotellen vid Svarta havet såg jag den skriande nöden och fattigdomen: herdar klädda i säckväv och med avklippta bitar av bildäck som ”skor”, fastbundna med rep på fötterna. Resesällskapet bevakades dygnet runt av en spion.

Jag var 19 år. Jag glömmer det aldrig.

Paret Ceaușescu dömdes till döden och avrättades genom arkebusering den 25 december 1989. De visade inga tecken på ånger eller insikt om det enorma lidande och de brott som de hade tillfogat den rumänska befolkningen. De var fullkomligt rasande över att ställas till ansvar. Det hade aldrig föresvävat dem att det skulle ske.

Bland det sista Elena Ceaușescu sa var ett yttrande som har gått till eftervärlden som en sinnebild för maktens enorma arrogans.

”Jag har ju varit som en mor för er!”

När en maktfullkomlig elit förlorar greppet kan det gå fort. Berlinmuren föll på någon timme den 9 november 1989, ytterligare ett led i det kommunistiska maktblockets sammanbrott.

Maktfullkomligheten och arrogansen, övertygelsen om att tillhöra en egen samhällsklass som anser sig stå över vanliga människor och deras åsikter, vilja och behov – det känner vi igen från vår egen maktelit, den politiska adel som är tätt sammanvävd med media och myndigheter och har marinerat Sverige i kulturmarxism och annan socialism i 50 år, sedan 1968.

Det intressanta med politiska vändpunkter och sammanbrott är inte själva smällen – utan den process som, ofta under lång tid, har pågått osynligt under ytan. Allting är inte alltid möjligt. Ett samhällsklimat skapas och bärs av individer som – kanske utan att själva vara medvetna om det – känner när tiden är mogen för förändring.

Under tiden sker rörelser och medvetandeförändringar i det fördolda. Ingen förändring kan ske utan att det finns en öppenhet, vilja och beslutsamhet i det kollektiva medvetandet.  Framför allt måste den förlamning som orsakas av rädsla ha förlorat greppet om människorna och bytts i tankefrihet och handlingskraft.

Utan fler förklaringar kommer här ett av det nya partiet Alternativ för Sveriges 50 torgmöten, från Enköping i dag. Det är så långt från The Ceaușescu Feeling man kan komma.

 

 

 

20 reaktioner till “Ceaușescu-känslan

 1. Det är samma samhällsprocess och likhet mellan kommunistregimen och den efterföljande tiden från statskuppen 22 December 1989 till dagens datum i Rumänien under socialistisk styrning och den svenska vänstersocialistiska regeringsmakten med sin ideologiska uppfattning om demokratin och värdegrunden riktad mot landets väl och ve…

  Det är ett system, och ansvariga är hela etablissemanget. Outbildade politiker är samhällsfaror.

  Gilla

 2. Väldigt bra skrivet. Jag har själv många gånger tänkt på Ceaușescu när jag sett Löfven fumla omkring utan någon känsla för att de flesta föraktar honom.

  Gilla

 3. Det där är vilseledande propaganda. I praktiken är det enbart AfS som står för de 4,7% då de andra partierna är sådana som får någon enstaka röst upp till något hundratal.

  Alltså: Sluta ljug Annemarie.

  Gilla

 4. Ja, youtube har stängt ner samtliga AfS’ videor från deras landsomfattande torgmötesturné – men tydligen bara i Sverige. Detta är politiskt regisserade försök att strypa den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

  Pröva att gå in på Alternativ för Sverige på någon av deras plattformar på nätet, till exempel Twitter. Där kan du se några av deras direktsända torgmöten.

  Gilla

 5. Vad tråkigt! Jag kunde inte starta filmen med AfS, därför det står rätt över bildrutan ”Innehållet är inte tillgängligt på den här landsdomänen”.
  Har man stängt av möjligheterna att få se vad AfS har att säga? Kanske av rädsla för SANNINGEN och FAKTA??
  Fler ansvariga har gjort på samma sätt – faktaresistenta ända ut i varje fiber.

  Gilla

 6. Njaa försäljarstil. För brukade jag kalla dom äckelskjortor. Sett aldelles för många överklassvalpar i den lediga stilen. Som har bettet sig jävligt stöddigt o illa. Men klart jag är kanske känsligare. Ledig o avslappnad stil titta på Mattias Karlsson eller Jimmie. Eller Jan Björklund med skjortor. Men smaken är som baken delad.

  Gilla

 7. Jag gillar liknelsen med Ceausescu, en fruktansvärd diktator som lät bygga ett palats i centrala Bukarest där bostadshus och kyrkor tidigare låg, som nu behövde skövlas undan. Till skillnad från vår situation i Sverige hade det rumänska folket dock en synlig och tydlig fiende i diktatorn.

  I vårt land är fienden osynlig. Det är kulturmarxismen, den politiska korrektheten inneboendes hos politiker, myndighets-anställda, journalister, vanliga medborgare som etsat sig fast som en naturlag i deras världsåskådning. Som om vi hittat ett paradigm som inte behöver ett nytt skifte.

  ‘Värdegrunden’ är vår diktator. Därför är det så svårt att avsätta vår tids diktator, eftersom diktatorn inte innefattar en person – utan en tankesats som delas av ett relativt stort kollektiv. Och påtalar man detta för någon värdegrunds-marinerad medborgare som utgör en del av detta kollektiv ses man som en galning, eftersom han eller hon inte kan se en tydlig diktator, denne är ju osynlig.

  Gillad av 2 personer

 8. Skärp, skjortor, byxor med pressveck. Nu snackar jag inte nazism utan den talar om makt i min värld. Eller så är det att jag har jobbat med försäljare med samma klädstil. Det gjorde jag i fem års tid, sen klarade jag inte av att gå in och köpa en bil hos bilförsäljare när dom började med sitt snack så gick jag, så är det fortfarande. Deras prat, lite överlägsenhet som jag tyckte, inte ord alltid, jag reagerar väldigt på ton och överlägsenhet. Jag kanske är känslig, men det har kommit med ålder.

  Gillad av 1 person

 9. Invandrare 1957. Håller med dig. SD är enda alternativet. Enligt senaste mätningen har Afs 25 andra partier att dela 4.7 % med, så det skulle förvåna mig mycket om Afs kommer in i riksdagen denna gången.

  Gilla

 10. Det är fullbordat. När Jesus hade fått det sura vinet, sade han: ”Det är fullbordat (Psalm 22:32, Johannes 19:30)”. Det svenska folkets golgatavandring verkar nå sitt slut, alltfler upptäcker att vinet är surt och det kokta fläsket är stekt. Jag kan bara hoppas och be för att de sju partierna som står för en raseringspolitik utan motstycke i svensk historia inte får utropa ett segerrop på valnatten: ”Det är fullbordat” Att de istället får klä sig i säck och aska och vandra ut i skuld och skam..

  Gillad av 5 personer

 11. Det avgörande resultatet i valet kommer att vara om Alternativ för Sverige kommer in eller inte. Det är lackmustestet för hur starkt folket ännu klamrar sig fast vid det system som nu uppenbarligen hotar att utrota det.

  Kriget är slut och eftersom utlänningarna i Sverige nästan alltid kallas flyktingar borde det inte störa någon om man kräver att de upprätthåller och bevisar sin flyktingstatus genom att återvända hem nu när kriget är slut. Den som inte återvänder hem när hotet är borta är ingen flykting och var aldrig någon flykting. Den som har ljugit om att vara flykting skall bestraffas för detta och utvisas på livstid. Det gäller bara att tillämpa dessa enkla och rättframma rättsstatliga principer.

  Gillad av 6 personer

 12. Hej Micke!
  Trist att du lämnar. Själv tycker jag att det finns en viktig poäng i det Julia skriver. Om jag exempelvis flyttar till Japan så tror jag inte att jag någonsin skulle komma att betrakta mig som en infödd. Jag skulle förstås arbeta, följa lagar och regler, försöka vara artig och trevlig men i hjärtat skulle jag ännu vara svensk. Det är inte så enkelt att byta ut sin identitet.
  Mvh
  Bosse

  Gillad av 3 personer

 13. Julia skriver om kittet som håller ihop samhället. Prata inte om rasism för det är något oförsvarligt. Då faller du själv för den politiskt korrekta kulturens dialektik.

  Gilla

 14. Micke, varför är du inte stolt över den du är? Du blir inte bättre om du kan titulera dig svensk. Två gånger har farsan blivit tokig på mig, ena gången var när jag ville göra lumpen i Sverige som kompisarna. Han bara skrek på mig ”din jävla idiot när du kan slippa det där”.

  Jag är född på Åland och har behållit mitt medborgarskap. Han åkte in som sextonåring i andra världskriget som prickskytt. Han har nog gjort massor av hemskheter. När han kom hem väntade inkallelsen på honom, då stack han till Sverige.

  Jag har kommit till den punkt att jag har insett att det är inte svenskt medborgarskap som är det viktiga. Det är inte det som har format oss till dom vi är. Jag är finsk med svenskt påbrå. Samuelsson hette min anfader som kom som knekt till Finland. Var han svensk eller finsk eller har det egentligen någon betydelse?

  Glöm vad du är och var stolt över den du är. Dina gener har nog gett dig mer jävlaranamma än vad många etniska svenskar har. Man kan inte reta sig på ord.

  Gillad av 2 personer

 15. Ligger mycket i det som gamla Maria sa åt mig ungdomen. Hon flydde Ungern 1956. Hon sa att i diktaturen skjuter dom ihjäl en. I demokratin svälter dom ihjäl en.

  Så rätt hon hade; Sverige med sitt skattetryck och Rumänien med sin diktatur. Det är skattetrycket som gör att det här kan ske i Sverige. Så länge folk har mat och har råd med ny bil på avbetalning är alla nöjda. Det är det som har gjort att politikerna har kunnat gå bakom ryggen på oss och infört globalismen.

  AfS kanske har rätt. Men jag har svårt med människor som talar om att människor inte förstår. Jag gillar inte den talande klädstilen, den är inte ödmjuk. Det finns inte mycket ödmjukhet över det här gänget. AfS kanske 2022, men vi måste vara smarta nu, och då är SD enda valet.

  Gillad av 2 personer

 16. Tack Julia. Jag har länge följt dina krönikor och din blogg.

  Du skriver bra. Det kan ingen ta ifrån dig.

  Men nu skiljs våra vägar, antar att du delar min uppfattning att det är bäst så.

  Lycka till med din etniska svenskhet (till vilken generation man är renrasigt svensk enligt din bedömning är dock fortfarande oklart).

  M v h

  MickeP

  Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s