”Vi hade ett underbart liv, det kan ingen förneka”

Det sönderfallande ”kalifatet” Islamiska staten – i den här dokumentärfilmen från det sista fästet, Baghouz i Syrien, kan vi se de sista striderna, transporterna till flyktinglägren, sanningar och lögner.

Filmteamet pratar med kvinnliga jihadister, europeiska IS-kvinnor som lämnat sina hemländer för att delta i striderna mot ”de otrogna” men nu är tvungna att ta sin tillflykt till flyktingläger. De flesta ångrar ingenting. De vill bygga upp ett nytt kalifat och ”leva på muslimsk jord”.

”Vi levde i flera år i Islamiska Staten. Där fanns rättvisa och välstånd, fred. Vi hade ett underbart liv, det kan ingen förneka. Vi fullföljde profetens ord” säger en av IS-kvinnorna.

Franska Mathilde, som intervjuas i filmen, dömdes i november till tio års fängelse av en fransk domstol.

IS-kvinnor går till attack mot BBC:s reportageteam.

En annan rapport ges av brittiska BBC. Plötsligt går IS-kvinnorna till attack mot reportageteamet och börjar kasta stenar, smuts och burkar på journalisterna.

”Vi är den Islamiska Statens kvinnor, Allahu Akbar, Allahu Akbar” skriker de.

Många av dem har inte gett upp. De vill återupprätta ”kalifatet” fortast möjligt.

Kvinnor framställs ofta i media som oskyldiga våp som bara råkar ha förälskat sig i en IS-terrorist och följt med honom för att kriga och slakta i Syrien och Irak.

Riktigt så är det inte.

”Även kvinnor begår krigsbrott och har precis lika stort ansvar för sina handlingar som alla andra” skriver Amanda Wollstad, chefredaktör för Svensk Tidskrift.

”I Sverige har diskussionen om återvändande terrorister varit intensiv de senaste veckorna. Det är åtminstone fem år för sent. Att kalifatet så småningom kommer falla har stått klart från början. Att de som kan då kommer vilja återvända till de demokratiska västländer de en gång vände ryggen för att slicka sina sår och åter få njuta civilisationens frukter har inte varit svårt att räkna ut.

Om vi inte vet hur vi ska hantera manliga IS-terrorister juridiskt vet vi ännu mindre hur vi ska hantera de kvinnliga – mentalt. Ett logiskt felslut som följer på den moderna feminismens deterministiska avarter är ju att kvinnor är annorlunda än män.

Det är därför de ska kvoteras in i bolagsstyrelser, ta plats i politiska församlingar, egentligen helst borde styra världen. Inte på grund av sin kompetens och sin rätt att ta plats som individer, utan för att de är lite mjukare, lite snällare, helt enkelt lite godare än männen.

Hur kan då kvinnor inte bara delta i blodbadet i Syrien – utan självmant ha sökt sig dit?

Åker man till Syrien med filmer av halshuggningar nedsparade i mobilen vet man vad man ger sig in på. Att livet i en krigszon styrd av en dödssekt sedan inte blir vad man hoppades på är en annan sak.

Visst kan man hävda att flickorna blivit manipulerade, kanske till och med hjärntvättade, när de väljer en framtid som IS-brud över det på alla sätt rikare och friare livet i väst. Men det samma gäller i så fall rimligen även de unga pojkar som reste ner.

Det innebär inte att de inte visste vad som pågick i det så kallade kalifatet. Det innebär inte att de inte är medskyldiga till de vidriga övergrepp som dominerat de IS-kontrollerade territorierna från den första dagen till kalifatets blodiga slutstrider.

Deras kön befriar dem inte från ansvar.”


Tillförde den här artikeln dig någonting? Gav den dig kunskaper, tankar och insikter som du inte hade tidigare? Jag arbetar med professionell journalistik och skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Jag är tacksam om du vill stödja mitt arbete genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!

9 reaktioner till “”Vi hade ett underbart liv, det kan ingen förneka”

 1. Din berättelse är den yttersta bekräftelsen varför vänstermänniskor blir vänstermänniskor. De har funnit att livet bjuder på för många svårigheter och tycker att det känns skönt att låta andra bestämma. Radikalismen är bara en naturlig förlängning av den reflexen.

  De vill inte leva som vi andra och försöka hitta meningen med sitt eget liv. I stället lever de i en slags drömtillvaro. För oss andra blir de okontrollerbara drönare som när som helst kan beordras att utföra vad som helst.

  Jag tror inte att vi kan bota dessa indvider eller deras avkommor på annat sätt en genom att visa att det går att uppnå ett betydligt bättre liv genom egen ansträngning och med eget ansvar.

  Jag bekänner gärna att det dröjde en bit upp i tjugoårsåldern innan jag själv förstod att vad jag sa eller gjorde hade betydelse för andra än mig själv. Livet är inte lätt men det är värt att kämpa för. Det är vad vi måste försöka visa.

  Gilla

 2. Jag delar din uppfattning om barnen, även om jag tror att deras skador är mer psykologiskt än genetiskt betingade.

  Jag ska försöka fördjupa mig i en kommande krönika om just IS-barnen och den naiva svenska tron på att de går att avprogrammera och rehabilitera.

  Gillad av 1 person

 3. Psykopati är djupt inbunden i våra gener. Dom som slagits för ISIS är klockrena fullblodspsykopater. Deras barn kommer för alltid att bära på samma anlag.
  Att tro att dom här individerna skulle kunna anpassa sej in i ett högteknologiskt, liberalt, fritt och modernt samhälle är helt huvudlöst! Skämt åsido…

  Sverige begår självmord per invandrare….

  Kapten Bo

  Gillad av 1 person

 4. Dom kommer det kan vi inte hindra med dom extrema politikerna vi har. Utan invandringen totalt är ju beräknad till drygt 119000 människor en stad av Borås storlek år 2019. Det är så förbannat sjukt vi blir lurade blåsta framtiden för svenskar är körd det är säkert. Sen står den förljugna överheten i SVT och säger att vi har låg invandring.

  Gillad av 2 personer

 5. De media och politiker som mörklägger IS-individers ansvar kommer at dömas hårt av de framtida historiker som inte låter sig tystas

  Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s