En mörk främling korsar mitt spår. Mötet med en katt

En dag finns den bara där. En svart katt kommer fram ur skogen.

Vad gör man när en katt plötsligt dyker upp från ingenstans och visar att den har utsett dig och ditt hus till sitt nya hem? Om det handlar min nya podd

Jag är fullständigt oförberedd. Jag har aldrig haft katt eller något djur över huvud taget och vet ingenting om katter eller vad de äter. Det oväntade mötet väcker tankar och känslor som handlar om existens och tillit.

Berättelsen om den svarta katten Kurre utspelar sig på två existentiella nivåer samtidigt: den fysiska, som handlar om att överleva, och den psykiska, att våga visa tillit mot ett annat levande väsen. Mötet blir också en inre upptäcktsresa.

Ur texten:

”Katten hoppar upp i mitt knä, vill bli kliad och klappad, visar alla tecken på att må bra. Någon gång i sitt liv har han kunnat lita på människor. Han har en inneboende tillit. Men han spinner inte. När jag försiktigt stryker över den ena framtassen väser han ilsket. Vi är ännu bara i början av en eventuell relation, och allting är mycket osäkert.

Kurre var en övergiven katt. Innan han kom till katthemmet hade han hittats utomhus, utsvulten och i medtaget skick. Ingen vet hur länge han hade varit utlämnad åt sig själv och fått leta efter mat där han kunde hitta den.”

”Han  bryr sig inte om att jag inte har någon vana vid katter. Han accepterar mig precis som jag är. Inte bryr han sig om hur jag ser ut i håret heller, med den coronafrisyr som är resultatet av ett halvårs hemkarantän.

Kurre och jag kommunicerar på samma nivå. Vi förstår varandra fullkomligt och är eniga om det mesta.

Vi diskuterar och belyser olika ämnen ur olika perspektiv och respekterar utan inskränkningar varandras åsikter och yttrandefrihet. Vi bygger upp en själslig kommunikation som existerar även utan ord och mjau.”

 

MUSIK I PROGRAMMET

1. Franz Schubert (1797-1828).
Piano Trio No 2 in E-Flat Major, D 929.
Andante con moto.
Renaud Capuçon, Gautier Capuçon, Frank Braley.

2. Gioacchino Rossini (1792-1868).
Duetto buffo di due gatti (Duet for two cats).
Kiri Te Kanawa, Norma Burrows, sång.

3. Arvo Pärt.
Fratres.
Harry Traksman, violin.
Tallinn Chamber Orchestra.
Dirigent Tönu Kaljuste.

4. Arvo Pärt.
Psalom.
NYYD Quartet, Paul Hillier.

5. Franz Schubert (1797-1828).
Fantasi i f-moll för piano, fyra händer, D 940.
David Fray, Jacques Rouvier, piano.


Jag bloggar och gör podcasts ideéllt, som ett slags egenterapi, för att om möjligt förstå vår samtid.

Alla kan läsa och lyssna gratis på min blogg och YouTubekanal.

Om du ändå vill stödja mig med en gåva är jag givetvis mycket tacksam.

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!