Avhopparen från Google: ”Jag ville rädda min själ”

Zach Vorhies hade drömjobbet. Som dataingenjör i chefsställning arbetade han hos Google och YouTube i Silicon Valley, Kalifornien.

Men Donald Trumps seger i presidentvalet 2016 skulle komma att ändra allting. Google ändrade företagets hela inriktning till politisk aktivism genom att börja svartlista informationskällor, manipulera sökresultat, censurera vad de kallade ”fake news” och stänga av kunder som inte har samma åsikter som techjättarna.

Zach Vorhies läckte avslöjande dokument och hoppade av från Google. Bild: Svegot.

Zach Vorhies var en verklig insider i Silicon Valley. Men till slut stod han inte längre ut med att arbeta på falska premisser, med åsiktsförtryck, lögner och ondska. Han blev visselblåsare och offentliggjorde hundratals sidor interna dokument innan han sade upp sig för att rädda sin själ.

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet 2016 utlöste bestörtning och panik i Silicon Valley. Det var en valseger som ingen hade väntat sig. Google’s grundare sa att han var personligen förolämpad av Trumps valseger. Google och de andra techföretagen beslutade att mobilisera sin makt och gå till motattack. Det var alltså fråga om rent politiska aktioner från kommersiella företag utan demokratisk insyn eller legitimitet, riktade mot en folkvald president.

I en tidigare artikel, ”När Silicon Valley blev Gud”, har jag beskrivit hur Google har utvecklats till ett hot mot demokratin och vilka avskyvärda metoder techföretagen i Silicon Valley använder sig av för att tysta politiska motståndare och attackera yttrandefriheten. I en intervju med avhopparen och visselblåsaren Zach Vorhies (nertagen från YouTube) berättar den före detta Google-insidern om Googles metoder och varför han började läcka interna dokument till bland annat det amerikanska justitiedepartementet.

Enligt Zach Vorhies informerade en hög företagschef efter Donald Trumps valseger 2016  om att företagen nu skulle använda ett maskinellt system, MLF, (Machine Learning Fairness), för att söka vad de kallade ”fake news”. Vad det i praktiken handlar om är ett system där man utnyttjar bland annat algoritmer för att svartlista och bannlysa kontoinnehavare och informationskällor som representerar andra åsikter än Googles egna. Avsikten uppgavs vara att avlägsna ”hatisk kommunikation” från nätet.

”Jag såg att det egentligen handlade om att ändra hela berättelsen” säger Zach Vorheis.

”Jag bestämde mig för att jag inte kunde hålla tyst längre. Jag gav 150 sidor interna dokument till justitiedepartementet och 950 sidor dokument till den journalistiska sajten Project Veritas.

Jag hade samlat på mig dokument i mer än ett år, och anledningen var att jag såg att någonting mörkt och skändligt pågick i företaget – någonting som inte bara skulle påverka val, utan också använda alla möjligheter till påverkan för att överta den politiska makten i USA. Jag kände att hela vårt valsystem skulle komprometteras för alltid av detta företag som har satt en godhetsstämpel på sig själv.”

”Project Veritas och jag bestämde oss för att offentliggöra uppgifterna i de interna dokumenten för allmänheten.”

I juni 2019 publicerade Project Veritas dokumenten som visar hur Google använder algoritmer och ”maskinell rättvisa”, Machine Learning Fairness, för att manipulera informationen på Facebook, YouTube, Instagram med flera, och styra resultaten i Googles sökmotor så att de ska motsvara Googles egna åsikter. Företagen har alla verktyg de behöver för att svartlista till exempel konservativa, kristna och alternativa sajter och lyfta upp andra, tydligt vänsterorienterade, i sökresultaten.

”Algoritmerna skulle avgöra om någonting skulle rankas högt eller begravas” säger Zach Vorhies.

Zach Vorhies.

Efter att dokumenten publicerats anonymt av Project Veritas fick Vorhies ett brev från Google där företaget påstod att de visste att det var han som var källan. Han svarade på brevet och berättade att han hade skickat dokument till USA:s justitieminister. Google gjorde en polisanmälan om att Zach Vorhies var mentalt sjuk och behövde omhändertas – ett känt trick från främst Sovjetunionen, men under mediala masspsykoser även praktiserat i Sverige för att tysta obekväma oliktänkande.

En dag när Vorhies kom hem från jobbet stod San Francisco-poliser utanför hans dörr för att kolla hans mentala hälsa och beredda att gripa honom. Med fruktan för sitt eget liv aktiverade Zach Vorhies ett så kallat dödmansgrepp, vilket innebar att alla hans dokument skulle släppas om något hände honom.

Han kunde naturligtvis inte stanna kvar på företaget utan sade upp sig. Han har förlorat en hög lön men säger sig vara lättad över att ha ”lyft bördan från sin själ”.

”Jag har aldrig känt mig gladare eller haft större frid än jag har just nu.”

USA:s president Donald Trump.

Varför hatar Google då Donald Trump? Det visar sig vara lite mer komplicerat än man kan tro, enligt Zach Vorhies i en intervju med Daniel Frändelöv.

”Varför hatar de honom? Det är en riktigt bra fråga med ett ganska komplicerat svar. Jag tror att Amerika var kontrollerat av krafter högt ovanför presidenten. Trump representerar ett försök att ta tillbaka kontrollen över USA. Vi har återtagit kontrollen från globalisterna. Denna globalist-kult gillar inte att Amerika togs ifrån dem, så de började använda sina resurser, det vill säga Facebook, Google, CNN och så vidare, för att hindra nationalisterna. Det är därför de hatar honom.”

Zach Vorhies har en hälsning till sina före detta kolleger:

”Jag tror att det finns många dataingenjörer som anar att någonting är fel, men de förstår inte hur stort det är. Till dem vill jag säga: titta på dokumenten, ta pulsen på Amerika, se vad det är som händer och berätta för världen vad du vet är sant.”

(Delar av texten har publicerats på min blogg i februari 2020).

TILLÄGG:

Zach Vorhies fortsätter att avslöja techjättarnas metoder att tysta oppositionella. Han är bland annat aktiv i rörelsen mot massvaccinationer. Han finns (än så länge) på Twitter och har cirka 76 000 följare.


Jag bloggar och gör podcasts ideéllt, som ett slags egenterapi, för att om möjligt förstå vår samtid.

Alla kan läsa och lyssna gratis på min blogg och YouTubekanal.

Om du ändå vill stödja mig med en gåva är jag givetvis mycket tacksam.

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!