Peder Jensen tio år efter 22 juli: ”Jag kommer aldrig att få ett normalt liv i Norge”

I år är det tio år sedan Anders Behring Brevik mördade 77 personer i Oslo och på Utöya. Utan att ha någon som helst delaktighet i brotten utvaldes den 36-årige bloggaren Peder Jensen av norska media till rikssyndabock och tvingades i landsflykt. 

För första gången låter Peder Jensen sig intervjuas i TV, den norska alternativkanalen DocTV som är knuten till Document.no. Intervjuare är Hans Rustad, grundare av Document.no.

Peder Jensen är fortfarande nästan tio år efter den 22 juli 2011 ett jagat villebråd i Norge och har på flera år inte kunnat få något arbete. För att kunna gå vidare med sitt liv måste han lämna sitt hemland.

Som bloggare kallade han sig ”Fjordman”. Efter flera års studier och arbete i Mellanöstern, bland annat studier i arabiska vid universitetet i Kairo och arbete i Palestina, använde han sina kunskaper till att skriva fler essayer än han själv kan räkna till för att upplysa allmänheten i Väst om vad islam innebär.

Det som har gjort Peder Jensen till ett verkligt hot är att han, nu 45 år gammal, har en lojalitet som är överordnad allt annat. Det är sanningen han är lojal mot. Dessutom anser han sig ha en moralisk skyldighet att upplysa allmänheten om det han vet. Han talar om plikt, plikten att varna Europas befolkning för hotet från islam innan det är för sent.

I tre och ett halvt år har han försökt få arbete i Norge. Men det har visat sig vara omöjligt. Arbetsgivarna vill inte anställa honom. Det är ett exempel på kollektiv bestraffning av en person för något som någon annan har gjort. Norska media och den norska folkdomstolen har utsett Peder Jensen till rikssyndabock för Anders Behring Breiviks massmord, och de osanna anklagelserna och projektionerna sitter som fastetsade fortfarande efter 9,5 år.

Efter Behring Breiviks massmord på 77 personer den 22 juli 2011 står det ganska tidigt klart att Anders Behring Breivik är ensam gärningsman. Men för journalisterna räcker det inte med EN gärningsman. Det måste finnas fler. De vädrar blod. De vill ha mer. ABB måste vara del av ett terrornätverk! Själv påstår ABB att han är ledare för ett stort europeiskt terrornätverk, Knights Templar. Men det existerar bara i hans fantasi.

I hans dator hittar polisen ett dokument på mer än 1 500 sidor som kommer att kallas “manifestet”. Mer än 1 600 personer nämns vid namn i dokumentet, namn på personer som ABB i sin förvirrade tankevärld har uppmärksammat. Innan han kör in till Oslo och bombar regeringskvarteret (åtta döda) skickar han sitt dokument via e-post till flera hundra personer.

Ett av de norska namnen i dokumentet är Fjordman. Det framgår att ABB har läst hans texter, och han citerar flitigt ur dem. Utan författarens kännedom eller tillåtelse har han återpublicerat flera av Fjordmans engelska texter från nätet. Vem skulle ha hindrat honom? Nätet är tillgängligt för alla som har en dator. Men i journalisternas ögon gör det bloggaren Fjordman medskyldig till ABB:s terrordåd.

Peder Jensen är vid den här tiden 36 år gammal. Han hyr en enkel liten källarlägenhet i Oslo och arbetar på ett hem för funktionshindrade. En person helt utan makt, vid sidan av etablissemanget. Han pekas ut som Breiviks favoritförfattare och inspiratör. Häxjakten och den hatstämning mot Jensen som media piskade upp har visat sig vara svår eller omöjlig att tvätta bort.

”För mig var det en surrealistisk situation att vara i” säger han.

”Man kan inte förbereda sig på att bli uthängd som ledare för ett terrornätverk som inte existerar på grund av handlingar av en person som man aldrig har mött. Om mitt liv 2011 hade varit ett filmmanus hade det avvisats för att det var så osannolikt.”

Peder Jensen har aldrig tidigare gett en tv-intervju.Han har aldrig haft någon önskan om att medverka och har konsekvent tackat nej till alla förfrågningar. Han litar inte på norska media. I den alternativa tv-kanalen DocTV intervjuas han här ovanför av Document.no:s grundare och redaktör Hans Rustad. Han säger att anledningen till att han framträder är personlig: nu flyttar han från Norge.

Nästan tio år efter 22 juli 2011 har han insett att han aldrig kommer att få ett normalt liv i Norge. Han vill skapa sig ett nytt liv i exil:

”Med min bok ”Vitne til vanvidd” och den här videon har jag sagt det jag har att säga om 22 juli. Det är dags för mig att gå vidare med mitt liv.”

 

Läs också:

min krönika Syndabocken

Vitne til vanvidd – ny og oppdatert utgave