Avhopparen från Google: ”Jag ville rädda min själ”

Zach Vorhies hade drömjobbet. Som dataingenjör i chefsställning arbetade han hos Google och YouTube i Silicon Valley, Kalifornien.

Men Donald Trumps seger i presidentvalet 2016 ändrade allting. Google ändrade företagets hela inriktning till politisk aktivism genom att börja svartlista informationskällor, manipulera sökresultat, censurera vad de kallade ”fake news” och stänga av kunder som inte har samma åsikter som Google, Facebook eller YouTube.

Zach Vorhies läckte avslöjande dokument och hoppade av från Google. Bild: Svegot.

Zach Vorhies var en verklig insider i Silicon Valley.  Men till slut stod han inte längre ut med att arbeta på falska premisser, med censur, lögner och ondska. Han offentliggjorde hundratals sidor interna dokument och sade upp sig för att rädda sin själ.

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet 2016 utlöste bestörtning och panik i Silicon Valley. Det var en valseger som ingen hade väntat sig. Google’s grundare sa att han var personligen förolämpad av Trumps valseger. Google och de andra techföretagen beslutade att mobilisera sin makt och gå till motattack. Det var alltså fråga om rent politiska aktioner från kommersiella företag utan demokratisk insyn eller legitimitet, riktade mot en folkvald president.

 Jag har i en tidigare artikel, ”När Silicon Valley blev Gud”, beskrivit hur Google har utvecklats till ett hot mot demokratin och vilka avskyvärda metoder företagen i Silicon Valley använder sig av för att tysta politiska motståndare och attackera yttrandefriheten. I en intervju med avhopparen och visselblåsaren Zach Vorhies hos Henrik Palmgren kan lyssnare och tittare själva höra den före detta Google-insidern Zach Vorhies berätta om Googles metoder och varför han började läcka interna dokument till bland annat det amerikanska justitiedepartementet.

Zach Vorhies berättar att en hög företagschef efter Trumps valseger 2016 informerade om att företagen nu skulle använda ett maskinellt system, MLF, (Machine Learning Fairness), för att hitta vad de kallade ”fake news”. Vad det i praktiken handlar om är ett system där man utnyttjar bland annat algoritmer för att svartlista och bannlysa kontoinnehavare och informationskällor som representerar andra åsikter än Googles egna. Avsikten uppgavs vara att avlägsna ”hatisk kommunikation” från nätet.

”Jag såg att det egentligen handlade om att ändra hela berättelsen” säger Zach Vorheis.

”Jag bestämde mig för att jag inte kunde hålla tyst längre. Jag gav 150 sidor interna dokument till justitiedepartementet och 950 sidor dokument till den journalistiska sajten Project Veritas.

Jag hade samlat på mig dokument i mer än ett år, och anledningen var att jag såg att någonting mörkt och skändligt pågick i företaget – som inte bara skulle påverka val, utan också använda alla möjligheter till påverkan för att överta den politiska makten i USA. Jag kände att hela vårt valsystem skulle komprometteras för alltid av detta företag som har satt en godhetsstämpel på sig själv.”

”Project Veritas och jag bestämde oss för att offentliggöra uppgifterna i de interna dokumenten för allmänheten.”

I juni förra året publicerade Project Veritas dokumenten som visar hur Google använder algoritmer och ”maskinell rättvisa”, Machine Learning Fairness, för att manipulera informationen på Facebook, YouTube, Instagram med flera, och styra resultaten i Googles sökmotor så att de ska motsvara Googles egna åsikter. Företagen har alla verktyg de behöver för att svartlista till exempel konservativa, kristna och alternativa sajter och lyfta upp andra, tydligt vänsterorienterade, i sökresultaten.

”Algoritmerna skulle avgöra om någonting skulle rankas högt eller begravas” säger Zach Vorhies.

Efter att dokumenten publicerats anonymt av Project Veritas fick Vorhies ett brev från Google där företaget påstod att de visste att det var han som var källan. Han svarade på brevet och berättade att han hade skickat dokument till USA:s justitieminister. Google gjorde en polisanmälan om att Zach Vorhies var mentalt sjuk och behövde omhändertas – ett känt trick från främst Sovjetunionen, men under mediala masspsykoser även praktiserat i Sverige för att tysta obekväma oliktänkande.

En dag när Vorhies kom hem från jobbet stod San Francisco-poliser utanför hans dörr för att kolla hans mentala hälsa och beredda att gripa honom. Med fruktan för sitt eget liv aktiverade Zach Vorhies ett så kallat dödmansgrepp, vilket innebar att alla hans dokument skulle släppas om något hände honom.

Han kunde naturligtvis inte stanna kvar på företaget utan sade upp sig. Han har förlorat en hög lön men säger sig vara lättad över att ha ”lyft bördan från sin själ”.

”Jag har aldrig känt mig gladare eller haft större frid än jag har just nu.”

Till Daniel Frändelöv på Svegot säger han:

”Jag mår oerhört mycket bättre nu än vad jag gjorde när jag var en del av maskinen som arbetade för censur och förtryck. Jag kände stor skuld i att vara en del av detta.”

USA:s president Donald Trump.

Varför hatar Google då Donald Trump? Det visar sig vara lite mer komplicerat än man kan tro, enligt Zach Vorhies i Daniel Frändelövs intervju.

”Varför hatar de honom? Det är en riktigt bra fråga med ett ganska komplicerat svar. Jag tror att Amerika var kontrollerat av krafter ovanför presidenten. Trump representerar ett försök att ta tillbaka kontrollen över USA. Vi har återtagit kontrollen från globalisterna. Denna globalist-kult gillar inte att Amerika togs ifrån dem, så de började använda sina resurser, det vill säga Facebook, Google, CNN och så vidare, för att hindra nationalisterna. Det är därför de hatar honom.”

Zach Vorhies har en hälsning till sina före detta kolleger:

”Jag tror att det finns många dataingenjörer som anar att någonting är fel, men de förstår inte hur stort det är. Till dem vill jag säga: titta på dokumenten, ta pulsen på Amerika, se vad det är som händer och berätta för världen vad du vet är sant.”

En helt annan aspekt på Silicon Valley’s verksamhet – även den djupt skadlig – ges av en annan dataingenjör med en tidigare högt uppsatt position i Silicon Valley.

Jeromy Johnson.

Hans namn är Jeromy Johnson, och här berättar han om de hälsomässiga följderna av att ständigt vara uppkopplad och utsatt för de högfrekventa mikrovågor som utgår ifrån datorer, smarta telefoner, mobilmaster, routers, wi-fi, ”smart meters” (den nya sortens trådlösa elmätare), all annan trådlös teknik och mängder av annan elektronisk utrustning.

Vi lever i ett helt nytt elektroniskt landskap som våra kroppar inte är anpassade till av evolutionen och som därför kan ge allvarliga konsekvenser för vår hälsa.

Jeromy Johnson var övertygad om att människor som knystar om hälsomässiga besvär orsakade av EMF (elektromagnetiska fält) var tokiga – ända tills han själv drabbades 2011 och tvingades ändra hela sitt liv.

För honom var det inkopplingen av den nya sortens trådlösa elmätare, så kallad ”smart meter”, i hans hem som ovanpå wi-fi och all annan elektronik inom bara en vecka utlöste så allvarliga symtom att Jeromy Johnson inte kunde behålla sitt högavlönade högstatusjobb. Han var tvungen att sluta det arbete som betydde så mycket för honom.

Han blev också tvungen att flytta och försöka hitta en bostad som inte är omgiven av en massa elektronik. Numera driver han en mycket populär sajt där han utifrån sin kunskap hjälper människor att skydda sig mot exponering av riskerna med elektronik så mycket som möjligt.

 

LÄS OCKSÅ

När Silicon Valley blev Gud

Med skrämmande hastighet har Dalen tillskansat sig makt över yttrandefriheten genom att göra hela den anglosaxiska världen beroende av sina kommersiella tjänster. Deras affärsmodell är satanisk och noggrant utprovad i enlighet med den biologiska och psykologiska kunskap som finns om hur människans hjärna och psyke fungerar.


 

Uppskattade du den här artikeln? Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Jag skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Ditt stöd behövs för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete. Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!