De kallar varandra ”bror”. Trebarnspappan Fredrik sköts av misstag – vem bär ansvaret?

En trebarnspappa skjuts i ett gym av en 16-årig lejd mördare. Trebarnspappan är inte måltavlan, han har bara försökt avvärja mord på en annan person. Två dagar senare avlider han av sina skador. Tre barn förlorar sin far, en kvinna förlorar sin man. Dödsskjutningen på Delta gym blev nummer 18 av de 63 som ägde rum i Sverige under 2022.

Rättegången mot den misstänkte skytten och hans medhjälpare pågår nu i Stockholms tingsrätt. Trots tung bevisning förnekar samtliga åtalade brott.

Vad händer med ett land när Polisen har förlorat våldsmonopolet?

Övervakningskameror visar hur 16-årige Frunze Saghatelyan springer in på Delta Gym och siktar med laddat vapen. Men han skjuter fel person. 

Tolvåriga Adriana sköts ihjäl i Botkyrka natten till den 2 augusti 2020.

Det meningslösa, urskiljningslösa grova våldet sprider sig okontrollerat i Sverige och drabbar allt oftare oskyldiga. Tolvåriga Adrianas död i Botkyrka natten till den 2 augusti 2020 och 54-årige Fredrik Anderssons död den 30 mars 2022 är de tydligaste exemplen hittills.

Vad händer med ett land när Polisen förlorar våldsmonopolet? Under de så kallade korankravallerna i bland annat Norrköping, Rinkeby och Örebro under påsken 2022 kunde vi se att Polisen inte klarade att hålla emot hundratals stenkastande huliganer utan var tvungna att överge sina fordon och fly för att rädda sina liv. Korankravallerna var vattendelaren. Efter korankravallerna står det klart att Sverige har förlorat våldsmonopolet till muslimska vandaler som hatar Sverige och inte skyr några medel för att förstöra vårt land.

Vad händer med människorna, och vad händer med samhället? Hur påverkas vi av att ständigt vara rädda? Den svenska allmänheten valde inte våldet. Det tvingas på oss. Dess djupgående konsekvenser förändrar våra livsvillkor i grunden.

Brottsplats: ett gym i Vasastan i Stockholm. En 16-årig, lejd mördare skjuter tre skott mot ordningsvakten Fredrik Andersson, som ingrep för att förhindra mord. 

Vid lunchtid den 28 mars 2022 springer en maskerad 16-årig pojke med draget, skarpladdat vapen in på Delta Gym på Hälsingegatan nära Odenplan i Stockholm. Hans namn är Frunze Saghatelyan. Han kommer från Armenien, och han mördar på uppdrag. 

Uppdraget är att mörda Robert Loforsen, en man i 40-årsåldern som befinner sig i lokalen. Loforsen har varit medlem i MC-gänget Bandidos och är tidigare dömd för ett flertal brott, bland annat misshandel, olaga hot och narkotikabrott.

Robert Loforsen. Den egentliga måltavlan för skotten på Delta Gym den 28 mars 2022.

Dörrvakten, tränaren och trebarnspappan Fredrik Andersson, 54, uppfattar blixtsnabbt situationen och försöker övermanna den unge skytten för att förhindra ett mord. I tumultet blir han själv skjuten med tre skott i huvudet. Han förs till sjukhus med livshotande skador och avlider två dagar senare.

Den 16-årige misstänkte gärningsmannen Frunze Saghatelyan till vänster. Hans offer Fredrik Andersson till höger.

Fallet är – än så länge – unikt i Sverige. En oskyldig person försöker med sin egen kropp gå emellan för att förhindra mord och blir själv skjuten till döds. Nu pågår rättegången i Stockholms tingsrätt mot den 16-årige skytten Frunze Saghatelyan och ytterligare tre män som står åtalade för medhjälp till mord; Ahmed Omar Abdulkadir (från Somalia), född 2003, Robin Hedman Johansson, född 1992 och Johnny Samansson, född 1990.

Trion står åtalad för grovt vapenbrott, narkotikabrott och för att ha skjutsat skytten i bil till och från skottlossningen på Delta Gym. Trots att det finns överväldigande bevisning mot dem i form av beslagtagen narkotika och vapen, ammunition, DNA-spår och avlyssnad mobiltelefontrafik förnekar samtliga brott.

Även skytten Frunze Saghatelyan förnekar brott, trots att hans DNA finns både i flyktbilen och på det munskydd han bar vid skjutningen, och trots att Fredrik Anderssons blod har påvisats på utsidan av munskyddet.

I sin mobilkonversation kallar de varandra ”bror”

I mobiltelefoner som Polisen har beslagtagit vid husrannsakan och tömt kallar de misstänkta varandra ”bror” när de kommunicerar om narkotikaförsäljning. De anser sig vara ”bröder” i ett ”brödraskap” med uttalat kriminellt syfte. Bakgrunden till dödsskjutningen är en konflikt mellan två ”brödraskap”, MC-gänget Bandidos och ett kriminellt nätverk i Upplands Bro. Den åtalade skytten har tidigare varit bosatt i Upplands Bro och varit misstänkt för misshandel, olaga tvång, grov stöld, övergrepp i rättssak och ofredande. Han dömdes till ungdomstjänst för misshandeln men avbröt den för att åka till Armenien.

De som figurerar i det här målet är ganska representativa för gängkriminaliteten sådan den ser ut idag. Ett okänt antal ”terrorceller” eller ”barnsoldater”, ibland så unga som 13-14 år, står beredda att mörda på uppdrag, ibland inte ens för pengar utan för en struntsumma eller gratis, men för desto större ”ära” och status i de kriminella gängen. Att begå kontraktsmord är nyckeln till en kriminell identitet som i vissa kretsar anses mycket attraktiv.

Nu sitter enligt Dagens Nyheter två 15-åringar häktade misstänkta för mordförsök. En 16-åring sitter häktad misstänkt för medhjälp till mord, flera 16-åringar för grovt brott mot allmänfarlig ödeläggelse och två 15-åringar för grovt vapenbrott, en 17-åring för förberedelse till mord och ytterligare en annan 17-åring är häktad misstänkt för medhjälp till mord på en 15-åring.

Det är bara några exempel på personer under 18 som gripits och häktats under de senaste veckorna i Stockholm. Parallellt pågår flera utredningar enligt Lul, Lagen om unga lagöverträdare, där 14-åringar är misstänkta för att ha begått allvarliga brott.

”Det är en oroväckande trend att det ser ut så här. Vi gör allt vi kan för att komma åt dem som i själva verket ligger bakom” säger Hanna Paradis, kommenderingschef hos Polisen i Stockholm och ledare för den särskilda insatsen Frank.

Tonåringarna är smågangsters och halvamatörer som utgör den nedersta våningen i brottspyramiden, långt från anstiftarna, de grovt kriminella i pyramidens topp som de arbetar för och som de kanske inte ens vet vilka det är. Fotfolket bildar löst sammansatta, instabila allianser och får sina uppdrag av olika mellanled i den kriminella hierarkin. De mördar inte av egna motiv. Deras största merit är att de är så unga att de i vissa fall inte är straffmyndiga.

Att gärningsmännen är unga och oerfarna innebär särskilda risker för allmänheten. Risken för felskjutningar är stor

Under 2022 slogs nya dystra rekord: 63 skjutningar och 90 sprängningar. Att gärningsmännen är unga och oerfarna innebär särskilda risker för allmänheten. Skyttarna vet inte alltid var måltavlan befinner sig. De har bråttom, de är orutinerade och nervösa och hinner inte planera dådet. Risken för misstag är stor, att man skjuter fel person eller spränger fel port.

De passar gärna på i dagsljus på en offentlig plats, en pendeltågsstation eller i en galleria, som Emporia i Malmö, där en grovt kriminell gängledare mördades i augusti 2022. En 15-årig pojke grips, häktas och erkänner mord och mordförsök.

”Då blir det mer synligt för andra och skapar mer otrygghet än när offret luras ut och avrättas i ett skogsområde, hur grymt det än kan vara” säger kriminologen Sven Granath i Dagens Nyheter.

I augusti 2022 sköts en grovt kriminell gängledare ihjäl i gallerian Emporia i Malmö och en förbipasserande kvinna skadades.

Polisen har i ett tidigt utredningsskede misstankar för mordet på Fredrik Andersson riktade mot Frunze Saghatelyan. Men en kort tid efter mordet flyr den misstänkte mördaren till sitt gamla hemland Armenien, där han har medborgarskap och enligt egen utsago tänker mönstra för att göra militärtjänst. Den 11 april 2022 anhålls han i sin frånvaro.

Istället för att försöka få hjälp med att gripa Saghatelyan i Armenien inväntar Polisen i tre månader att han ska återvända till Sverige. Det ska dröja till juli månad innan Frunze Saghatelyan återvänder. På förmiddagen den 9 juli 2022 grips han på Arlanda. Tre dagar senare häktas han. Tre månaders fördröjning av gripandet – en omständighet som Polisens förundersökning inte ger någon förklaring på.

Den ena handen vet inte vad den andra gör

En annan anmärkningsvärd omständighet är att Frunze Saghatelyan beviljas svenskt medborgarskap vid ungefär samma tidpunkt som han är på rymmen efter mordet.

Han är då inte bara misstänkt för mordet på Fredrik Andersson utan dessutom för att ha kastat in en handgranat på restaurang Légumes på Södermalm i Stockholm den 20 mars 2022, det vill säga en vecka innan han sköt Fredrik Andersson.

Restaurang Légumes vid Bysistorget på Södermalm i Stockholm skadades av en handgranat inkastad av Frunze Saghatelyan en vecka innan han sköt Fredrik Andersson på Delta Gym.

Handgranaten som Saghatelyan kastade in på den vegetariska restaurangen Légumes exploderar och orsakar skador på bord, stolar, glas, porslin, mattor och fast inredning. Brottet är klassat som grovt, eftersom handgranaten detonerar
i ett bostadshus där människor befinner sig i lägenheterna ovanför restaurangen.

Bland ansvariga myndigheter vet uppenbarligen inte den ena handen vad den andra gör. Någon kommunikation mellan Polisen och Migrationsverket angående Frunze Saghatelyans lämplighet för svenskt medborgarskap förefaller inte ha ägt rum.

”Hela Stockholm är ett utsatt område”

Ett tidigare mönster för gängbrottsligheten har varit att de grövsta våldsbrotten har ägt rum i så kallade ”utsatta områden”. Men sedan juldagen 2022 skjuts och sprängs det överallt i och kring Stockholm och övriga Sverige.

Rinkeby på Järvafältet i Stockholm – ”utsatt område”.

Åsa Erlandsson har i Dagens Nyheter kartlagt var det har skjutits och sprängts sedan våldsvågen startade. Femton skottlossningar av 19 skedde utanför utsatta områden. I januari var andelen ännu högre. När det gäller sprängningar har 13 av 15 dåd skett utanför de utsatta områdena.

Det innebär att majoriteten av stadsdelarna i Stockholms stad, sju av 13, hittills har drabbats av skjutningar eller sprängningar.

Christofer Fjellner, oppositionsborgarråd (M) i Stockholm.

”När man tror att det inte kan bli värre, blir det det. Hela Stockholm är ett utsatt område, och nu är det tydligare än någonsin att våldet inte känner några stadsdelsgränser” säger Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholm.

Det är vanligare att det sprängs än skjuts på centrala platser i stan.

”Sprängdåden kan drabba en annan typ av adresser i utpressningssyfte, där mer pengar är inblandade, till exempel en restaurang, för det handlar inte primärt om att fysiskt skada en person” säger kriminologen Sven Granath.

När måltavlorna inte går att nå, om de till exempel befinner sig utomlands, ger man sig på närstående istället. Det stannar inte vid familj och släkt utan kan även vara mer löst kopplade personer som bor någon helt annanstans.

”Isolerad händelse” början på intensiv våldsvåg

Utifrån den upptrappning av skjutningar och sprängningsdåd som skett sedan juldagen 2022 är det uppenbart för var och en att både Polisen, politikerna och andra ansvariga har tappat kontrollen över den skenande gängbrottsligheten.

Det är i gruppen yngre män med invandrarbakgrund som våldsbrottsligheten är mest överrepresenterad. Den allra mest överrepresenterade gruppen i brottslighet är födda i Sverige av två utrikes födda föräldrar. Och den gruppen växer mycket snabbt, av demografiska skäl.

Juldagens dödsskjutning av en tungt kriminell 27-årig man, Mehdi ”Dumle” Sachit i Rinkeby, kallades av Polisen ”en isolerad händelse”, men blev istället början på en intensiv våldsvåg. Sachit hade kopplingar till det kriminella nätverket Dödspatrullen. Vid en husrannsakan hos honom efter mordet har polisen funnit hundratusentals kronor och guldvaror för miljonbelopp, enligt Aftonbladet.

De gängkriminella nätverken förflyttar sig obehindrat över hela landet och utomlands och åker till bland annat Dalarna och Norrland för att vila upp sig mellan skottlossningarna.

Rawa Majid, 36, kallad ”Kurdiska räven”.

Mycket tyder på att det uppblossande gängvåldet styrs av nyckelpersoner som uppehåller sig utomlands. Två av de huvudansvariga bakom gängkriminaliteten är enligt uppgifter i bland annat Expressen och Dagens Industri ”Kurdiska räven” (Rawa Majid, 36) och ”Greken”(Mikael Ahlström Tenezos, 24) som från sina gömställen utomlands styr både narkotikaförsäljning och annan grov brottslighet i Sverige.

”Greken” leder sitt nätverk från Spanien, och ”Kurdiska räven” beordrar mord från Turkiet, där han har byggt upp ett slags våldsmonopol på distans och enligt en poliskälla till Dagens Industri begagnar sig av småpojkar som ”terrorceller”.

På den krypterade chattjänsten Encrochat kallade sig Majid ”foxkurdish”. När tjänsten knäcktes av fransk polis 2020 blev Rawa Majid misstänkt för att vara en av Sveriges största narkotikagrossister. Han flydde ur landet och har sedan dess varit häktad i sin frånvaro, misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. Han är internationellt efterlyst av Interpol men har mutat sig till ett turkiskt medborgarskap som skyddar honom.

”Greken” Mikael Ahlström Tenezos, 24. Foto:Polisen

Mikael ”Greken” Tenezos, 24, pekas ut som en nyckelperson i den eskalerande våldsvågen i Stockholm.

Han var en lovande ishockeyspelare som ”kunde ha gått långt” enligt en tidigare lagkamrat. I skolan gick det dåligt för Tenezos, och han slog sig in på den lukrativa gangsterbanan. Han har bland annat dömts för grovt vapenbrott och narkotikabrott och varit inblandad i konflikter som polisen kopplar till dödsskjutningar de senaste åren.

Både Rawa Majid och Mikael Tenezos har byggt sina positioner på narkotikaförsäljning i stor skala. Nu utsätter de varand­ras anhöriga för våldsdåd som i sin tur följs av hämndaktioner.

Den galopperande gängbrottsligheten i Sverige väcker uppmärksamhet utomlands

Den galopperande gängbrottsligheten i Sverige väcker uppmärksamhet utomlands.

”I genomsnitt sker det en skjutning eller sprängning per dag. De kriminella ligorna krossar Sveriges fridfulla rykte” skriver The Times.

”Sverige är inte ett speciellt våldsamt land. Enligt statistik är det mer sannolikt att bli mördad i Belgien, Frankrike, Finland eller någon av de baltiska länderna. Det Sverige har är ett specifikt problem med skjutvapen. Sverige och möjligen Kroatien har fler dödsskjutningar per capita än något annat EU-land.”

Daily Mail publicerar den 12 februari en lång analys av situationen i Sverige, skriven av David Jones. Texten handlar om ”den liberala drömmens blodiga död” – efter att ha öppnat gränserna för två miljoner migranter har Sverige en underklass av alienerade tonåringar, en mordisk gängkultur och skjutningar som ökar bortom kontroll.

Vad händer med ett land där det dödliga våldet kan slå till när som helst och var som helst?

Rasmus Dahlstedt var nära vän till den mördade Fredrik Andersson. Han har startat en minnesfond till Fredriks minne.

Våldet slår på två plan samtidigt: ett individuellt, för dem som drabbas personligen, och ett samhälleligt som drabbar oss alla.

Skådespelaren och författaren Rasmus Dahlstedt var nära vän med Fredrik Andersson. I Aftonbladets krimpodd och i tv4-programmet Efter fem har han nyligen berättat hur smärtsamt det är att förlora en vän genom meningslöst våld. Han har också skapat en minnesfond till Fredrik Anderssons minne.

Tanken är att fonden varje år, på Fredrik Anderssons dödsdag den 30 mars, ska dela ut ett pris till någon som visat samma slags ”oegennytta, mod och dådkraft” som Fredrik själv gjorde. I styrelsen sitter förutom Rasmus Dahlstedt Fredrik Anderssons änka Charlotta Andersson och juristen Ola Bengtsson. Allmänheten kan nominera förslag på pristagare fram till den 28 februari.

Rasmus Dahlstedt har närvarat vid rättegången i Stockholms tingsrätt. Han säger att den mordåtalade, som nu har fyllt 17 år, inte visar någon ånger och inte heller verkar förstå vad han har gjort. Eller också förstår han men är helt likgiltig inför sitt brott.

Frunze Saghatelyan förstår definitivt inte att han har förstört livet för Fredrik Anderssons fru, tre barn, övriga anhöriga och vänner. Inte heller att han har ödelagt sitt eget och sina anhörigas liv.

Detta är det Sverige politikerna har gett oss

Detta är det Sverige politikerna har gett oss. Ett tidigare välfungerande och tryggt land som de grundligt har förstört genom massinvandring. Det är den största förändringen av vår vardag och verklighet i historisk tid, och den sker utan att vanliga svenskar har beretts möjlighet att uttrycka sin vilja.

I ett land där man kan drabbas av dödligt våld var som helst när som helst om man ”befinner sig på fel plats vid fel tillfälle” tvingas befolkningen leva i ett konstant tillstånd av rädsla.

Ingen människa vill komma i vägen för och riskera att bli dödad av kriminellt våld, men det är exakt den situation som har tvingats på oss.

Att leva i ständig rädsla gör någonting med människor.

Rädsla urholkar själen.

Rädsla gräver djupa kratrar i vår grundläggande tillit och tar tryggheten ifrån oss.

Och samma grundläggande tillit som normalt sett bär upp vår individuella existens bär också upp det samhälle vi lever i.

När människor förlorar sin tillit raseras också grundstenen i samhället. Kaos och sönderfall är ett faktum.

Sprängd fastighet i Kista. Måltavlan var en städfirma som ägs av ”Grekens” far och har en offentlig adress i byggnaden. Foto: Nya tider

En demokrati kan falla samman på olika sätt. Ett sätt är att byta ut en homogen, fredlig, arbetsam och demokratiskt sinnad befolkning mot bokstavliga och i demokratiskt hänseende totala analfabeter från jordens mest underutvecklade länder – och tro att de är precis som vi.

Att de är ärliga och redliga som vi, kommer att uppföra sig som vi, kommer att arbeta och försörja sig själva som vi, kommer att vilja bygga och bidra till samhället som vi, kommer att anpassa sig till våra lagar och regler, kommer att uppfostra sina barn som vi, kommer att värna om djur och natur som vi, kommer att vara aktsamma om sina bostäder och allmän egendom som vi.

Det är en totalt naiv tro på att man kan byta befolkning på ett land – utan att landet förändras och blir något helt annat.

Det hade inte behövt vara så här

Det hade inte behövt vara så här. Vi är många som under många år offentligt har varnat för växande kriminalitet och andra risker förknippade med öppna gränser och massinvandring.

Jag har själv, återkommande i hundratals krönikor sedan 2010, skrivit om massinvandringens konsekvenser. Ingen har velat lyssna på oss som varnat och visselblåst.

Istället har vi utmålats som rasister, nazister och islamofober, jagats, hängts ut och karaktärmördats i media, framställts som hatiska, intoleranta icke-människor.

Så nu står vi där vi står, och det gäller alla som är bosatta i Sverige. Vi är minst tjugo år försenade i försöken att genom adekvat lagstiftning (hela Brottsbalken behöver skrivas om för en ny befolkning), polisinsatser och insatser av skola, socialtjänst med flera myndigheter, göra någonting åt den grova gängbrottsligheten.

För politiker och journalister har det varit viktigare att brännmärka, mobba och utesluta Sverigedemokraterna och förfölja varnande röster än att ta itu med Sveriges problem med importerad brottslighet.

Minst tjugo förlorade år grinar oss rakt i ansiktet.

Att bygga upp ett land tar lång tid. Flera generationer.

Att riva ner landet och förstöra det går däremot snabbt. Inga tecken tyder på att förstörelseprocessen har saktat farten.

Nu befinner vi oss på mirakelnivå. Det betyder att om en förändring ska kunna ske krävs mirakel, ingenting mindre än mirakel.

 


Jag bloggar och gör podcasts ideéllt, som ett slags egenterapi, för att om möjligt förstå vår samtid.

Alla kan läsa och lyssna gratis på min blogg och YouTubekanal.

Om du ändå vill stödja mig med en gåva är jag givetvis mycket tacksam.

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!