Thomas Mattsson och skadeglädjen

Expressens chefredaktör Thomas Matsson frustar av skadeglädje. Än en gång har han lyckats trampa ner en privatperson utan makt och resurser i skiten. Det är nämligen vad Thomas Mattsson visar att media, i synnerhet Expressen, är till för: att trampa nedåt. Ju svagare och mer utsatt den utvalda personen är, desto bättre.

Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen

Att tvåla till och trycka ner vanliga medborgare med andra åsikter än Mattssons egna så grundligt att de helst aldrig reser sig igen – då mår Thomas Mattsson bra. Då får han fart på endorfinerna och njuter av sin makt och de miljoner som Expressens ägare, familjen Bonnier, ständigt fyller hans plånbok med.

Nu gottar sig Mattsson åt att Svea hovrätt avslår prövning av det mål mot honom om grovt förtal av pensionären Jim Olsson som behandlats i Stockholms tingsrätt tidigare i år.

Den nu 71-årige Jim Olsson, pensionerad docent i fysikalisk kemi, var en av de privatpersoner som skandaliserades som ”näthatare” (översättning: människor som har fräckheten att hysa egna åsikter) med bilder och braskande rubriker i en massuthängning i Expressen i december 2013.

Jim Olsson är inte folkvald politiker eller känd offentlig debattör. Han har ingen maktplattform. Han är en svensk pensionär som oroar sig över utvecklingen i Sverige.

Uthängningen gjordes i intimt samarbete mellan Expressens journalister och den våldsbejakande Researchgruppen, före detta AFA Dokumentation.

Gruppen hade kommit över känsliga uppgifter till mer än 100 000 användarkonton och tankat ner tre miljoner kommentarer från nätsajterna Politiskt inkorrekt, Avpixlat, Fria Tider och Realisten och också kunnat röja identiteten på de anonyma användarna.

Privatpersoner som trodde att de var anonyma och att vi har yttrandefrihet i Sverige utsattes för oannonserade och obehagliga besök i sina privata bostäder av Expressens reportrar och fotografer med kameran i högsta hugg.

När Expressens reporter Jimmie Fredriksson och en fotograf trängde sig in på Jim Olssons tomt och objudna ringde på hans dörr bad han dem att dra åt helvete.

Expressens motiv till förföljelsen av invandringskritiska privatpersoner var politiska. Det framkom under tryckfrihetsrättegången i Stockholms tingsrätt mot tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson i februari i år.

Expressens hyenereportrar Christian Holmén och David Baas

Under rättegången vittnade de som genomförde kampanjen, hyenereportrarna David Baas och Christian Holmén, att uthängningarna av privatpersoner var en motkampanj från tidningen efter att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen 2010. Expressen kunde alltså inte acceptera ett demokratiskt valresultat. Syftet var att skrämma människor som uttryckt sig invandringskritiskt i sociala medier till tystnad.

Jim Olsson tillskrevs citat som i flera fall visade sig vara falska. Det visste naturligtvis Expressen. Ändå fick de falska citaten stå kvar i texten. Först när Jim Olsson lämnat in ärendet för enskilt åtal nästan två år senare rättade Expressen artikeln.

Tack vare en insamling på nätsajten Fria Tider kunde Jim Olsson anlita advokat och stämma Expressen och Thomas Mattsson för grovt förtal. De insamlade medel som gav Olsson den möjlighet som en vanlig medborgare annars inte har – att få sin sak rättsligt prövad – hånades öppet av Thomas Mattson när han triumferande meddelade den friande domen i Stockholms tingsrätt den 9 februari:

”Eftersom Jim Olsson drivit detta mål för pengar som samlats in av hatsajten Fria Tider och då fick ihop cirka en halv miljon kronor, så får man väl anta att han kommer att begära överprövning för att slippa betala de cirka 870 000 kronor som saknas för att han ska kunna göra rätt för sig.”

Notera uttrycket ”göra rätt för sig”.
Gör Thomas Mattsson ”rätt för sig”?

Den politiskt tillsatta tryckfrihetsjuryn i Stockholms tingsrätt ställde sig utan att darra på handen på maktorganet Expressens sida mot en enskild privatperson och frikände tidningen på alla punkter. En jury i ett tryckfrihetsmål behöver inte ens uppge några domskäl. Jim Olsson är tvungen att betala Thomas Mattssons och Expressens rättegångskostnader på 650 000 kronor plus sina egna advokatkostnader på 720 000 kronor. Summa 1 370 000 kronor – givetvis omöjligt för en pensionär att få fram.

Det inser naturligtvis Thomas Mattsson. Men han kan ändå inte avhålla sig från att håna Jim Olsson när hovrätten nu vägrar ta upp hans förtalsmål. Den halva miljon som Fria Tiders insamling gav verkar sticka ordentligt i Thomas Mattssons ögon. Han själv har det knappast knapert men verkar fortfarande ha väldigt ont av att vanliga svenskar ville stödja att Jim Olsson fick sitt ärende rättsligt prövat.

Chefredaktören för Sveriges största hattidning drar sig inte heller för att kalla Fria Tider och andra sajter i alternativmedia för ”hatsajter”.

”När det gäller Jim Olsson så avslöjades han i Expressens granskning av de anonyma opinionsbildare som försöker påverka den allmänna debatten om integration med främlingsfientliga påståenden, som skribenterna inte vill stå för i offentligheten. Expressen blottlade detta, och flera hatsajter – hatsajter! – som Fria Tider med flera samlade in pengar för att stämma tidningen men Expressen friades på alla punkter. Jim Olsson skulle därför betala också Expressens rättegångskostnader.”

Innebörden av hovrättens beslut att inte pröva tingsrättens friande dom av Thomas Mattsson är tydlig. Det visar att yttrandefrihet heter pengar och att media med Expressen i spetsen lugnt kan fortsätta att begå grova etiska övergrepp mot privatpersoner. En enskild person är i praktiken helt rättslös när han eller hon fått sitt liv slaget i spillror av uthängning, drev och förtal i media.

Advokat Sargon De Basso

”Svenska staten ska enligt Europakonventionen bland annat skydda rätten till rättvis rättegång och tillhandahålla effektiva rättsmedel. Trots Europadomstolens praxis, enligt vilken den svenska tryckfrihets- och yttrandefrihetsprocessen anses vara bristfällig, står den enskilde rättslös när man förtalas av mediebolag” skriver Jim Olssons advokat Sargon De Basso och ytterligare sex jurister i en debattartikel i Dagens Juridik.

”Den enskilde förväntas på egen hand och med egna medel driva saken i domstol. Staten medger inte rättshjälp för ombudskostnaderna. Vid förlust i domstol är huvudregeln att den enskilde ska betala mediebolagens advokatkostnader. Parternas samlade ombudskostnader kan ibland överstiga miljonbelopp.
Man ska alltså helst vara mångmiljonär för att få sin sak prövad i domstol. Med dagens rättegångsordning är den enskilde förloraren” skriver juristerna.

Pengar är det maktmedel som gör det möjligt för medias makthavare att begå hemfridsbrott, hänga ut, demonisera och skandalisera vanliga medborgare utan några rättsliga konsekvenser. Det är ett av flera tecken som visar att Sverige befinner sig i snabb glidning från demokrati till ett debatt- och åsiktsklimat som vanligen förknippas med diktaturer.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver hånfullt att den som vill stämma en tidning ”kanske bör tänka till ett varv till”.

Han har inga problem med att skicka ut reportrar och fotografer för att tränga sig på och ofreda privatpersoner i deras hem. Men när den nyligen bortgångne medborgarjournalisten Bechir Rabani från Megafonerna knackade på hemma hos Thomas Mattsson själv öppnade han inte dörren.

”Kommer de hem till oss så går vi hem till dem” sa Bechir Rabani.

Att använda journalisternas egna, ”helt normala arbetsmetoder” mot dem själva och göra oannonserade hembesök stämplades plötsligt som ”hot” och ”trakasserier”.

Expressens ökände hyenereporter David Baas tog också kontakt med Bechir Rabanis arbetsgivare för att få honom sparkad från jobbet. Så långt är Expressen beredd att gå för att tysta invandringskritiker och andra regimkritiker.

I Annika Hamruds karaktärsmord på mig i Expressen 2015 offentliggjordes till och med min sjukdomshistoria. Vilka andra totalitära maktsystem påminner det om?

Jag tvivlar inte på att Thomas Mattsson av flera skäl kan ha vissa svårigheter med att se sig själv i spegeln. Hans försvar av Expressens hetskampanjer mot oliktänkande privatpersoner är rent vämjeligt.

”Expressens historiska uppdrag och ständiga värdegrund är ju att med tryck- och yttrandefrihet som verktyg och vapen bygga och försvara ett öppet och demokratiskt samhälle; detta är ett ”ärende” – som Expressens första chefredaktör Ivar Harrie kallade vår värdegrund – som ankommer alla etablerade journalistiska medier, från public service till kommersiella medieföretag, och därför var det totala friandet viktiga.”

Expressens så kallade värdegrund stinker.

12 reaktioner till “Thomas Mattsson och skadeglädjen

 1. Mattson har helt rätt i att man inte kan vinna ett yttrandefrihetsmål mot Överheten. Motsvarande gäller förstås arbetsrättsmål, vilket exemplifierats av tandteknikern på Gotland. Sverige är ett ont land med ett uttryckligen medvetet politiserat rättssystem. Det allvarliga problem som illustreras av att dessa herrar begår misstaget att stämma överheten är att tron på det svenska samhällets förträfflighet ännu lever i folkdjupet. Var var dessa herrar och deras naiva likasinnade när mannen som bedrev ett turisthem på Gotland justitiemördades av facket på åttiotalet? Om de hade varit vakna då och sett sosseriets bockfot titta fram, hade de kanske aldrig ens röstat fram de politiker som sedermera fortsatt nedmonteringen av rättsstaten och det personliga ansvaret, och de hade definitivt inte trott att de hade något slags rätt att hämta i domstol. Mattsson biter sig likväl i tummen, eftersom dessa martyrer i det långa loppet stärker vår sak och försvagar hans.

  Gillad av 1 person

 2. Ännu en gång kan man konstatera att alltför många svenskar är korkade. Man fortsätter att köpa dessa fullständigt grisiga kvällstidningar, samtidigt som man fortsätter att rösta på 7 -klövern….. Och sen tror man att något ska förändras….. Jo,jo…..

  Gillad av 1 person

 3. Konspirationsteorier säger svensken. En sällskapsklubb som dom ska ha rätt till möten och sitta och prata vid sidan om. Många är dom naiva kommentarerna om Matssons arbetsgivare jag har läst. Men varför ska en liten klubb prata med vår blivande statsminister. En klubb sommjobbar för öppna gränser så kallade globalister. Men börjar man Googla om dom så får man fram massa fakta förlåt konspirationsteorier att EU är deras verk. Undrar varför Wallenberg släppte Scania. En svensk stolthet Volvo kinesiskt. Mineraler svenska marker. Undersöks av utländska bolag. Rasist som jag är enligt Matsson känner väldigt många invandrare från fattiga länder. Vi har haft många diskussioner om det varför är dom fattiga för dom har hur stora naturtillgångar som helst men kommer inte folket till del. Alla säger likadant globalistiska företag tar pengarn kommer inte landet till del. Nu börjar det bli dags för ägarna till nästa steg världsherraväldet det globalistiska multikulti samhället staten. Producera i billigaste land sug ur hela vår jord. Slavsamhället fattigsamhället. Sen är det kört. Som Lars Bern skriver blev demokratin en parantes.

  EN RIKTIGT GOD JUL. På dig Julia tack för att du orkar. 🎄🎄🎄🎄

  Gillad av 3 personer

 4. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Jag Olof Lundqvist en av de som via Bisnode för kommentarer på Disques kontrollerades. Då gällde det min ekonomiska situation. Bisnode ett privat kreditinstitut ska inte ägna sig åt obehörig verksamhet. Fick sedan ett besked och en ursäkt för det inträffade. Att svenska staten ger sitt tillstånd till olika bolag som saknar integritet är MYCKET anmärkningsvärt. Att Tomas Mattsson inte är en vän av demokrati bör alla inse. Han tjänar endast mammon för de som städslat honom för uppgiften. Att ge sig på enskilda medborgare är ett hån mot yttrandefriheten i ett demokratiskt samhälle och de här individerna lär få sona sitt brott i framtiden. Vi är många dissidenter nu och vi kommer rill slut att segra. LEVE DET FRIA ORDET. Vi kommer att kämpa vidare oavsett vad en blaska till publikation som Expressen och dess chefredaktör anser. Ett Sverige utan fejkade nyheter ät nog vad nyhetskonsumenterna vill ha.

  Gillad av 3 personer

 5. Det går inte att överklaga ett friande domslut i ett tryckfrihetsmål. Jag grävde i lagtexterna i samband med att domen föll i början av året. Det finns flera aspekter på detta, bland annat hur juryn sätt samman. Jim Olsson var helt klart körd redan innan målet inleddes. Bland annat detta redogjorde jag för i #Expressen och sveriges vidrigaste man vann mot pensionären.
  Jag kan också rekommendera juristen (och Medborgerlig samlings partiledare) Ilan Sadés bok Frommare kan ingen vara (och hans kapitel i antologin Haveriet : Den humanitära stormaktens fall) där man får en bra och lättförståelig redovisning av hur retkumvåldtagen man lätt kan bli av det svenska rättssystemet.

  Gillad av 5 personer

 6. Utifrån psykologins perspektiv kallas medias formuleringar mot deras opponenter för ‘psykologisk projektion’. Dvs man anklagar andra för vad man själva är och sysslar med. Hävdar media ensamrätt?

  Gillad av 5 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s