Podd: Rätten till sin kropp. Tre berättelser.

1. Sökandet efter ett bortadopterat barn.

Det är tidigt 1950-tal. Hon är några och 20 år gammal. Hennes föräldrar har gett henne det ståtliga namnet Helena Eleonora, men hon kallas aldrig något annat än Lillan. Hon är förlovad men har varit otrogen, och nu är hon gravid.

Hon vet inte vem som är far till barnet, om det är fästmannen eller den andre mannen. Hon bestämmer sig för att adoptera bort sitt barn. Beslutet ska komma att prägla hela hennes liv.

2. Personalens hämnd.

1960-tal i Östersund. Kvinnan i sängen bredvid min stönar av smärta. Vi delar rum på kvinnokliniken, hon och jag. Jag ska föda mitt första barn, hon är en av de få som vid den här tiden har beviljats abort av medicinska skäl. När hennes smärtor blir outhärdliga rullas hennes säng ut – i korridoren. Där får hon ligga, i allas åsyn, och utan smärtlindring föda fram sitt döda foster. Senare ska jag förstå att det är personalens hämnd. Att avbryta ett havandeskap anses omoraliskt och förkastligt.

3. Om man har kontakter löser sig det mesta.

Huvudpersonerna bakom skapandet av grundskolan var Stellan Arvidson (1902-1997) och Britta Stenholm (1916-2002). De möts i 1946 års skolkommission och blir passionerat förälskade i varandra. Men båda är gifta på var sitt håll, och det ska dröja flera år innan de kan leva öppet med varandra. Tidigt i förhållandet med Stellan Arvidson blir Britta Stenholm gravid. Hon har inga lagliga skäl att beviljas abort, men om man har kontakter löser sig det mesta. Tack vare personliga kontakter får Britta Stenholm hjälp med två aborter på S:t Eriks sjukhus i Stockholm.

 

MUSIK I PROGRAMMET

1 och 2. Arvo Pärt.

Für Alina. 1976.

Nejc Lavrencic – piano.

 

3. Sergej Prokofjev (1891-1953).

Fragment ur The Dance of the Knights ur baletten Romeo och Julia (1936).

The Orchestra of the Royal Opera House, Covent Garden, London.

Dirigent Mark Ermler.

 

4. Erik Satie (1866-1925).

Gymnopedie N:o 2. 1888.

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s