”Det allra största ansvaret för katastrofen har journalisterna”

Jonas W E Andersson.

Jonas W E Andersson är manusförfattare till serien ”Söders Hjältar”, krönikör på Samtiden, före detta lektor på Konstfack, grafisk designer och mycket annat.

I sitt senaste inlägg på Facebook skriver han:

”Hade vi haft en frisk journalistkår så hade förfallet inom myndigheter och förvaltningar aldrig kunnat hända. Naiva politikers destruktiva visioner om att “avskaffa Sverige”, hade aldrig kunnat verkställas. Massmigrationen från Mellanöstern och Afrika hade aldrig blivit verklighet.”

”Jag skulle tro att den gamla insuttna, privilegierade, räddhågsna, politiskt korrekta, välavlönade, feministiska, vänstersympatiserande och helt igenom urusla svenska journalistkåren länge och på allvar har trott att det är de själva – just i egenskap av sina priviligierade och tidigare statusfyllda yrkestitlar – som bestämmer vilket “narrativ” som återger verkligheten.

Ja, helt enkelt vilken verklighet som ska gälla. Och inte.

Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter.

Kanske kan det delvis förklara den skamlöshet med vilken till exempel publicister som Peter Wolodarski och hans propagandamaskin DN använder begreppet “vi”, i meningen vi alla, alltså hela samhället (inte “vi” som i “vi här på DN”). När katastrofala analyser, fake news och farliga lögner har spridits av DN och journalisterna, och senare uppdagats, så är det “vi alla” som gjort fel (inte DN specifikt). Politiker gillar också att på samma sätt skylla ifrån sig och undandra sig ansvar (sannolikt har de alla gått samma PR- och mediaträningskurser).

Hursomhelst bör vi tacka gudarna för internet. Vi befinner oss just nu i en ficka innan politiker och etablerad media stänger ner det informationsflöde och den publicering som inte gynnar deras “narrativ”. Låt oss göra det bästa av det.

Lägg gärna märke till det bisarra i det faktum att vi idag pratar om politiker, media och journalister som en enhet som tillsammans står mot folket och medborgarna.

I Sverige hände det stegvis och utdraget över ett par, tre decennier. Det som tidigare gällde, att journalisterna granskade makten åt folket, ersattes slutligen med att den politiska makten och journalisterna gick samman och tillsammans började granska medborgarna.

Jag återkommer därför till det som jag länge hävdat, att det allra största ansvaret för den katastrof som Sverige nu står inför, ligger hos den svenska journalistkåren och de etablerade mediahusen. Ett demokratiskt samhälle kan inte fungera utan en frisk, kritisk och granskande journalistkår. Det visste vi redan innan, men Sverige blir idag en illustration över detta faktum.

Hade vi haft en frisk journalistkår så hade förfallet inom myndigheter och förvaltningar aldrig kunnat hända. Naiva politikers destruktiva visioner om att “avskaffa Sverige”, hade aldrig kunnat verkställas. Massmigrationen från Mellanöstern och Afrika hade aldrig blivit verklighet. Islamiseringen hade aldrig kunnat genomföras. Välfärdsstaten Sverige hade kunnat fortleva. Svenska folket hade inte blivit förda bakom ljuset. Sanningen hade avslöjats.

Men det har vi inte. Istället har vi en genomkorrumperad och ideologiskt extrem och folkföraktande journalistkår som samarbetar med politikerna.

En dag kommer ansvar att utkrävas. Verkligheten vinner alltid.

14 reaktioner till “”Det allra största ansvaret för katastrofen har journalisterna”

 1. ..och svensken får ingen upprättelse för vad journalister och politiker orsakat dem. Vi måste kräva ansvar av dem som medvetet fört folket bakom ljuset och förstört det de hade ansvar att förvalta. Det finns ingen nåd för vad dessa ideologiskt blinda PK-ister åstadkommit. De är nog lite sjuka i 💀👎

  Gilla

 2. Sverige har blivit bakvänt när vi importerar folk som inte accepterar villkoren för välfärdssamhället.

  Vårt recept för att skapa välfärd kan exporteras, men det kräver uppoffringar hos mottagaren. Både män och kvinnor måste arbeta och bidra till det gemensamma. Familjerna skall inte ha för många barn. Alla skall skaffa sig en god utbildning efter förmåga. Alla skall betala skatt för det gemensamma. Samhället skall underlätta för etablering av företag genom investeringar i infrastruktur och utbildade människor. Det om något borde våra journalister kunna vårda och bygga sina agendor kring, istället gör de allt bakvänt.

  Gillad av 2 personer

 3. Tino S hade om jag uppfattade det rätt, någon teori eller undran över den allians som verkade finnas mellan regeringen och de flesta media. Är det presstödet eller vem styr vem som gäller. Jag tror Tino uttalande sig om vita lögner angående tillståndet i Sverige, Sorry.

  Gillad av 1 person

 4. Angående diktatur krönika är inte allt en definitionsfråga? Det kanske vi redan har på sätt och vis?

  Gilla

 5. Jag minns då söndagen var stora ‘tidningsdagen’, vi inhandlade DN, SVD, Sydsvenskan och läste med behållning både redaktionella artiklar och krönikor. När vi bodde i Danmark, var det Berlingske, Politiken och Jyllandsposten som fanns på bordet.

  Det fanns någotsånär klara ideologiska och politiska skillnader i det publicerade materialet.
  Hur vi i dag har hamnat i ett pseudohelvete av likriktade journalister med samma monotona värdegrund, med tyngdpunkten långt från gemene man/kvinnas vardag, kan inte jag svara på.
  Från att vara granskande av makten, har media gått mot att bli fostrande i de rätta åsikterna.

  Jag har inte nämnt varken TV eller radio, då jag inte äger sådana apparater.

  Gillad av 2 personer

 6. Exakt så. En folkföraktande maktelit som som seglar under falsk flagg som ”journalister” och ”tredje statsmakten” är den värsta avarten av lands- och folkförrädare och lägsta formen av liv.

  Gillad av 2 personer

 7. En sak jag kom att tänka på. Stefan har ju vid ett flertal tillfällen spridit bilden av att asylinvandring är lönsam. Och han har faktiskt delvis rätt i det, om man får uppehållstillstånd eller driver flyktigförläggning .

  Gillad av 1 person

 8. Ja situationen är onekligen konstig. Kom att tänka på ett intressant klipp,länk nedan.

  Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s