Elin Ersson fixar valsegern åt Sverigedemokraterna

Vid det här laget har tiotusentals människor sett den: den 21- åriga asylaktivisten Elin Erssons livestreamade protestaktion i måndags ombord på ett Turkish Airlinesplan mot utvisningen av en 52-årig afghan, dömd för misshandel.

En aktion där allt som kunde gå åt h-e också gick åt h-e. Elin Erssons misslyckande ger vänsterns naivitet och brist på ansvar ett ansikte och slår tillbaka mot dem själva på ett sätt som de inte räknat med. Sverigedemokraterna kan däremot känna sig nöjda med vänsterns manifesterade dumhet.

Precis allting gick fel. Elin Ersson var, trots sitt goda vänsternit, felinformerad och trodde att den 26-årige afghan som hennes hjärta blöder för, Ismail Khawari, befann sig ombord, och att det var hans utvisning hon skulle förhindra. Huruvida hennes hjärta blödde i samma omfattning för den brottsdömde 52-åringen ska vara osagt.

Ismail Khawari, den 26-årige afghan vars utvisning Elin Ersson trodde att hon skulle förhindra. Khawari fanns ombord på ett annat plan och är tillbaka i Kabul.

Elin Erssons barnsligt rundkindade ansikte med de ymnigt flödande tårarna och för stora glasögonen har hyllats av en isolerad maktelit, bland annat Advokatsamfundets juridik- och demokratiföraktande generalsekreterare Anne Ramberg – men fått rakt motsatt verkan och slår tillbaka mot asylaktivisters och hela vänsterns naivitet och brist på ansvar.

Det kan vara en nyhet för vissa, men demokratiskt stiftade lagar är till för att följas, även av vänstern.

Elin Erssons aktion och reaktionerna på den väcker internationell uppmärksamhet. Omvärlden älskar att få bevis för ”die dumme Schweden”. ”How a Swedish student’s protest against forced deportation could backfire” är rubriken på en artikel av Ross Clark i ansedda brittiska The Spectator, som jag har översatt och publicerar här.

How a Swedish student’s protest against forced deportation could backfire

”Om Sverigedemokraterna, ett invandringskritiskt parti, vinner Sveriges allmänna val den 9 september är det inte tack vare Vladimir Putin, hur mycket många svenskar än fruktar att han försöker påverka dem med propaganda via internet. Det kommer att bli Elin Ersson som fixar segern åt dem, tillsammans med polis och myndigheter på Landvetters flygplats i Göteborg. Fröken Ersson filmade sig själv och vägrade sätta sig ner på ett turkiskt flygplan innan en avvisad asylsökande, som skulle utvisas till Afghanistan, hade tagits av planet. Och det blev han mycket riktigt.

Studenter har gjort sådana här saker i årtionden, naturligtvis – om än utan fördelarna med live-streaming i sociala medier, men varför gjorde flygplatsens myndigheter det så lätt för fröken Ersson? Nu talas det om att hon kan åtalas, även fängslas – men det är osannolikt och skulle inte tjäna till något annat än att framkalla sympati.

Å andra sidan kunde hon enkelt ha avlägsnats från planet genom att lyftas av av ett par vakter eller poliser som lyft henne i armarna och gjort det möjligt för planet att lyfta som planerat.

Genom att inte vidta den åtgärden och tillmötesgå hennes krav har myndigheterna på Landvetters flygplats skickat ut ett högljutt ”Välkommen!” till andra aktivister. Om det är så här enkelt för en rundkindad student i sociala medier att få en asylsökande ut från ett plan, hur lockande måste det inte vara för andra att bege sig till närmaste svenska flygplats och genomföra sin egen stå upp-protest?

Är du arg för att dina Ikea-hyllor gick sönder efter tre månader? Inga problem – bara live-streama dig själv på ett plan som står på startbanan vid Landvetters flygplats, och du får dina pengar tillbaka utan problem. Mer bekymmersamt; vilket budskap sänder detta till terrorister och kidnappare om säkerhetskontroll på flygplatsen?

Du kan beundra fröken Erssons skamlöshet. Men den lätthet med vilken hon lyckades genomföra aktionen går, misstänker jag, inte så bra ihop med en hög andel svenska väljare som känner lättnad över att det åtminstone såg ut som om en mer restriktiv hållning äntligen skulle tillämpas vad gäller migration.

Sveriges naivitet med att rulla ut röda mattan för alla och envar har resulterat i 400 000 asylansökningar de senaste fem åren – en på var 25:e svensk.

Först sent omsider har den socialdemokratiskt ledda regeringen insett att det inte är lätt för ett litet land att integrera sådana volymer av migranter, särskilt inte med ett stort överskott av män. 2016 gav Sverige uppehållstillstånd till 151 031 utlänningar. Den absoluta majoriteten var män.

Okontrollerad invandring har resulterat i vad många svenskar ser som ett sammanbrott för lag och ordning – vilket bland annat omfattar 35 granatattacker under 2016, något helt nytt i Skandinavien.

Fö rnästan tre år sedan, i november 2015, reagerade regeringen på den växande vreden mot den okontrollerade invandringen, tuffare åtgärder vidtogs med avsikt att asylansökningar och utvisningar av nekade asylsökande skulle snabbas på (men det återstår en stor eftersläpning vad gäller ansökningar).

Och då kommer fröken Ersson fram och kastar grus i maskineriet genom att vägra sätta sig ner på ett plan.

”Jag försöker ändra mitt lands regler, jag gillar dem inte” bräkte hon. ”Det är inte rätt att sända människor till helvetet.”

Hennes framtida möjligheter kommer sannolikt att utesluta en PR-funktion för den afghanska regeringen – det sista du vill ha när du försöker återuppbygga ditt land efter 40 års krig och oro är en sociala medier-stjärna som framställer landet som underjorden.

Vad gäller Sveriges framtid är Sverigedemokraterna de enda vinnare jag kan se i det här, eftersom de har lovat att strama åt invandringen och redan närmar sig socialdemokraternas opinionssiffror med endast en liten marginal. Kanske kommer de, om de får en maktposition, att belöna fröken Ersson med ett fredspris.”

Ross Clark

Åklagare James von Reis leder brottsutredningen mot Elin Ersson. Enligt luftfartslagen måste en passagerare åtlyda det kaptenen säger, annars riskerar man att dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Professor Jordan Peterson, författare till boken ”12 livsregler. Ett motgift mot kaos”.

Som av en händelse läser jag just nu den kanadensiska psykologiprofessorn Jordan Petersons bok ”12 livsregler. Ett motgift mot kaos”, som fått ett stort internationellt genombrott.

Jag kommer inom kort att inleda en serie på Twitter med dagliga citat ur boken, ”Dagens Jordan”. Detta eftersom det Jordan Peterson skriver präglas av stor klokhet och livsvisdom som vi alla törstar efter och behöver.

Den femte av de tolv livsreglerna handlar om barnuppfostran, ”Låt inte dina barn göra något som får dig att tycka illa om dem”.

Jordan Peterson skriver – och det är svårt att inte tänka på Elin Ersson och den uppfostran hon eventuellt har fått av sina föräldrar och som format henne till asylaktivist med orubblig tro på att hon står över lagen, att hon har rätt att bryta mot lagar och regler när och hur hon själv vill.

”Föräldrar har ett ansvar att agera företrädare för världen – medlidsamma företrädare, omtänksamma företrädare – men ändå företrädare. Denna skyldighet tränger undan ansvaret som garanterar glädje, fostrar kreativitet och förstärker självkänslan.

Det är föräldrarnas huvudsakliga uppgift att få sina barn att bli socialt önskvärda. Det ger barnet möjligheter, självaktning och trygghet. Det är till och med ännu viktigare än att fostra individuell identitet. Den där heliga graalen kan trots allt bara sökas efter att en hög grad av social sofistikation har etablerats.”

TIPS:

Läs Kapten Bos (flygkapten i USA) intressanta kommentar till den här krönikan!

”Att fröken Elin’s prepubertala egotripp ger SD några tiotusental väljare till är väl ingen tvekan. Ju mer eliten gör bort sig (och i den räknar sig ju uppenbarligen Elin, eftersom hon tror att hon kan göra precis vad hon vill utan konsekvenser) ju bättre för oss Sverigevänner!

Så kom igen Dan Eliasson, skyll din och din myndighets inkompetens på dom enskilda brandmän som har ett fruktansvärt slit och riskerar sina liv ute i skogarna….

Och alla politiskt tillsatta skrivbordsgeneraler, satsa miljoner av försvarsmaktens pengar på Pridefestivaler! Kulor och krut, glöm det….

Så fortsätt bara med detta och så mycket mycket mer! (Riksclownen själv, Löfven, tycks ni dock ha låst in i nåt skåp på Sveavägen)

Men min kommentar är denna:

Som flygkapten i USA kan jag säga direkt vad som hänt på mitt plan i den här situationen.
Inom några minuter hade jag haft beväpnad polis ombord som snabbt och lätt hade lyft ut den här lilla fjollan och flygningen hade gått på tid.
MED den utvisade ombord….

Luftfartslagarna är internationella och varför kaptenen på den här Turkish flygningen gjorde en annan bedömning vet jag inte, men det kanske framkommer med tiden.

Naturligtvis kommer Elin inte att bestraffas av svenskt rättsväsende. Tvärtom, hon får säkert en pratshow på nån TV-kanal som tack från etablissemanget, men hon har faktiskt begått ett allvarligt brott. Det spelar nämligen ingen roll varför en passagerare vägrar lyda besättningens instruktioner. Om det är ett fyllo, ett psykfall, en terrorist eller en politisk demonstration är detsamma.

Som Julia säger, det här var en organiserad aktion, långt bortom vad lilla gumman själv kunnat organisera. Dom som står bakom ett brott, begår också ett brott, även det borde utredas och straff utmätas.

Men det kommer naturligtvis aldrig att hända…..

På ett vidare plan så illustrerar det här också det oerhörda logistiska problem en kommande Sverigevänlig regering har att brottas med:

För att vända utvecklingen mot avgrunden måste riket inte bara stänga sina gränser utan starta en återvandringsprocess i massiv skala. Hundratusentals utlänningar måste återbördas till sina hemländer inom en ganska kort period.

Det är en gigantisk logistisk process som SD, i alla fall än så länge, inte vill prata om.”

Kapten Bo

10 reaktioner till “Elin Ersson fixar valsegern åt Sverigedemokraterna

 1. I Finland inträffade en liknande händelse i tisdags, säker inspirerat av den svenska händelse. En person, Aino Pennanen, knuten till det gröna partiet vägrade sätta sig i ett avgående Finnairflyg då en utvisningsdömd person fanns i planet med eskort. Polis tillkallades och lyfte bort Pennanen från planet som kunde avgå på utsatt tid.

  Gillad av 1 person

 2. Ja, men det är en gigantisk skillnad i synen på brott och brottslighet i USA gentemot Sverige. Visst borde väl Elin bara lyfts av planet av vakter och/ eller polis, men i ”stupid Sweden” händer inget sådant. SD vinner givetvis en massa röster tack vare Elins aktion, och hon bör tackas med ett tackkort och en stor kartong choklad!

  Gillad av 2 personer

 3. Tack för inlägget. Som boende i USA sedan många år kan jag intyga att polisen här är inget att leka med. Den lilla fjollan som du säger hade blivit arresterad på nolltid. Och förmodligen hade hon fått ett kännbart fängelsestraff.

  Gillad av 1 person

 4. Att fröken Elin’s prepubertala egotripp ger SD några tiotusental väljare till är väl ingen tvekan. Ju mer eliten gör bort sig (och i den räknar sig ju uppenbarligen Elin, eftersom hon tror att hon kan göra precis vad hon vill utan konsekvenser) ju bättre för oss Sverigevänner!

  Så kom igen Dan Eliasson, skyll din och din myndighets inkompetens på dom enskilda brandmän som har ett fruktansvärt slit och riskerar sina liv ute i skogarna….

  Och alla politiskt tillsatta skrivbordsgeneraler, satsa miljoner av försvarsmaktens pengar på Pridefestivaler! Kulor och krut, glöm det….

  Så fortsätt bara med detta och så mycket mycket mer! (Riksclownen själv, Löfven, tycks ni dock ha låst in i nåt skåp på Sveavägen)

  Men min kommentar är denna:

  Som flygkapten i USA kan jag säga direkt vad som hänt på mitt plan i den här situationen.
  Inom några minuter hade jag haft beväpnad polis ombord som snabbt och lätt hade lyft ut den här lilla fjollan och flygningen hade gått på tid.
  MED den utvisade ombord….

  Luftfartslagarna är internationella och varför kaptenen på den här Turkish flygningen gjorde en annan bedömning vet jag inte, men det kanske framkommer med tiden.

  Naturligtvis kommer Elin inte att bestraffas av svenskt rättsväsende. Tvärtom, hon får säkert en pratshow på nån TV-kanal som tack från etablissemanget, men hon har faktiskt begått ett allvarligt brott. Det spelar nämligen ingen roll varför en passagerare vägrar lyda besättningens instruktioner. Om det är ett fyllo, ett psykfall, en terrorist eller en politisk demonstration är detsamma.

  Som Julia säger, det här var en organiserad aktion, långt bortom vad lilla gumman själv kunnat organisera. Dom som står bakom ett brott, begår också ett brott, även det borde utredas och straff utmätas.

  Men det kommer naturligtvis aldrig att hända…..

  På ett vidare plan så illustrerar det här också det oerhörda logistiska problem en kommande Sverigevänlig regering har att brottas med:

  För att vända utvecklingen mot avgrunden måste riket inte bara stänga sina gränser utan starta en återvandringsprocess i massiv skala. Hundratusentals utlänningar måste återbördas till sina hemländer inom en ganska kort period.

  Det är en gigantisk logistisk process som SD, i alla fall än så länge, inte vill prata om.

  Kapten Bo

  Gillad av 4 personer

 5. Jag har inte bott i Sverige på trettio år men jag gråter ofta över denna lilla plats på jorden som slits isär och trampas ned. Tack Julia för att du skriver och skriver. (Jag läser också Jordan B. Petersons bok och lyssnar ofta på hans podcasts) Sunt förnuft är guld värt.

  Gillad av 3 personer

 6. Proud feminist progressive countries are often dangerous.
  Och
  Sveriges nuvarande politik innefattar stora utmaningar .
  Det är mina amatörmässiga slutsatser men vad vet en medelmåtta ? Jag kan dock varken förstå eller jubla åt hur det verkar vara. Jag är faktiskt rädd.

  Gillad av 4 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s