Pingsten 1928 står tiden stilla. Det är en underbar pingst

Pingst är hänryckningens tid. Esaias Tegnér myntade begreppet i en dikt från 1820. Det är inte lätt att vara hänryckt under en coronapandemi, men jag vill bjuda mina läsare på hänryckning som utspelade sig för nästan 100 år sedan. 1928 låg världen öppen mellan två världskrig, och nästan allting var möjligt.

Pingsten 1928: mormor och morfar och deras vänner på utflykt till Laforsen, Hälsingland. Notera resegrammofonen!

Pingsten 1928 firar min mormor (1896-1950) och morfar (1893-1941) och deras vänner, liksom tusentals andra på en klassisk festplats, Laforsen i Hälsingland. Bilden här ovanför förevigar deras pingstfirande för 92 år sedan.

Morfar har fått igång motorn på T-Forden, 1925 års modell, på gårdsplanen i Ljusdal.

”Kom nu, nu åker vi!” ropar han lite otåligt till mormor. In i det sista vill hon se till att de fyra barnen har det bra tillsammans med barnflickan och att nödvändig packning är på plats. Barnen får inte följa med. Pingstfirandet vid Laforsen är för vuxna. Tusentals besökare kommer till festplatsen vid pingst varje år och firar vårens och sommarens ankomst efter en lång vinter.

På mormors och morfars gård står T-Fordarna uppradade.

På gården där mormor och morfar bor står flera T-Fordar uppradade. Morfar är nämligen bilförsäljare, och den amerikanska nyheten automobil är en succé som många vill köpa. T-Forden omskapar världen. Den ger människor en frihet som de inte ens i sin vildaste fantasi har kunnat föreställa sig.

Människor som i hela sitt liv har varit hänvisade till att ta sig fram till fots, cykla eller nyttja häst och vagn får plötsligt sin värld vidgad på ett ofattbart sätt genom den nya automobilen. Nu finns ett helt land för dem att upptäcka och utforska, efter att de och deras förfäder enbart har varit begränsade till hembyn eller på sin höjd grannbyn. Vid ungefär samma tid får allt fler hushåll tillgång till elektricitet. Framstegsoptimism råder. Plötsligt är allting möjligt!

T-Ford av 1925 års modell.

Morfar har insett att automobilen innebär inget mindre än en revolution. Mellan 1908 och 1927 tillverkar Henry Ford totalt 15 miljoner T-Fordar på sin fabrik i Michigan. Alla möjligheter ligger öppna för den som vågar satsa – även i Sverige. Morfar är affärsman, och han förstår att automobilen erbjuder enorma möjligheter även för honom i en tid när ett liv som bonde är den vanliga vägen till försörjning. Han fångar tillfället i flykten, öppnar en bilaffär i Ljusdal och blir Hälsinglands förste bilförsäljare.

T-Forden såldes i 50 000 exemplar i Sverige. Under några år surfar morfars bilaffärer på en våg av framgång, och han och mormor kan unna sig livets goda. Mormor tar körkort 1925 för att kunna åka med morfar ner till Stockholm och hämta nya bilar. På körkortsfotot poserar hon i stilriktig läderhuva.

Mormors körkortsfoto från 1925.

Nu är de på väg att fira pingst tillsammans med sina vänner vid Laforsen, södra Norrlands högsta vattenfall vid den här tiden med en fallhöjd på 22 meter. En 9 000 år gammal stenåldersboplats har funnits på den här mytomspunna platsen. Pingstfirandet vid det dramatiska vattenfallet med den makalösa utsikten har blivit en allt populärare samlingspunkt för både tillresta och boende i trakten. På 1930-talet byggs en dansbana i närheten av fallet, och hit kom ungdomar i stora skaror från byarna och dansade tills solen gick upp. Festerna pågick fram till krigsutbrottet 1939. Huruvida mormor och morfar svängde sina lurviga på dansbanan ska jag låta vara osagt. Den enda dokumentation jag har är bilden från 1928.

Laforsen innan den reglerades 1953.

Genom bygden slingrar sig Ljusnan som en glittrande pulsåder, från källorna högt uppe i Härjedalsfjällen ända ned mot Hälsingekusten och utloppet i Bottenhavet. Älven är livsnerven, själva förutsättningen för en intensiv folkvandring hit och den rika kultur som har utvecklats i Färilabygden i Hälsingland. Man måste gå tusen år tillbaka i tiden för att förstå vad älven har betytt för människorna och deras möjligheter att slå sig ned och försörja sig. Färila som församling och socken bildades år 1608.

Ljusnan har stigar och vägar på båda sidor om älven. Den löper parallellt med en mycket gammal pilgrimsled, där människor har vallfärdat i nästan tusen år till Nidarosdomen, den stora katedralen i Trondheim, som började byggas omkring år 1070. Längs Ljusnan sträcker sig också Jamtvägen, en gammal handelsväg från Jämtland, Härjedalen och Norge ner mot Mellansverige, använd av bönderna när de dragna av hästspann fraktade varor att sälja på marknaderna längre söderut.

Nidarosdomen i Trondheim.

Men allt det där tänker nog inte mormor och morfar på när de är på väg till Laforsen. De vill bara ha en trevlig pingst på en erkänt vacker plats tillsammans med sina vänner. De slår sig ner i en skogsbacke och dukar upp sin förning. Morfar riggar upp resegrammofonen, en stor teknisk innovation som han är mycket stolt över, och som jag har minnen av från min barndom. Flera 78-varvsskivor har han tagit med. Han vevar upp grammofonen, svär över myrorna (i en skogsbacke finns det alltid myror), lägger på en 78-varvare på grammofonen och lutar sig bekvämt tillbaka, stilfullt klädd i mörk kostym och den svarta skärmmössa som varje förare av automobil förväntades bära.

Mot bakgrund av Laforsens dån klingar Sven-Olof Sandbergs röst i skogsbacken i 1928 års stora hitlåt, Jules Sylvains ”Vintergatan” med text skriven av Sandberg:

”Stjärnorna glimma i midvinternatt,

och som en sagornas silverne skatt

snön blänker vit över skogar och fjärd

i en trollbunden, sovande värld.

Och i en gnistrande, silvervit skrud

skogarnas granar ha klätt sig till brud.

Världen är tyst, den har lagt sig till ro

Under stjärnornas tindrande bro.

Refräng: När vintergatans stjärnehär i snön kristaller strör,

Var liten stjärna är mig kär, jag vet ej själv varför.

Din vemodsfyllda och tysta prakt fängslar mig

med en sällsam makt, när i en frostig vinternatt

ditt silver stilla du strör.

Om jag inte ser fel står det punsch på utflyktsmenyn. Kanske också kaffe och mormors erkänt goda hembakade kanelbullar. Sällskapet njuter av utflykten, deras prat och skratt ljuder i skogsbacken. Det är en underbar pingst. Ett sånt där tillfälle när man bara vill stoppa tiden och låta allting vara just så fulländat som det är. Freden efter första världskriget har varat i tio år, ingen kan föreställa sig att ett nytt världskrig ska bryta ut eller att andra tragedier ska grumla deras lycka.

Det gyllene 20-talet, med en enorm utveckling av tekniska framsteg och stigande välstånd, känns som om det ska vara i evighet. Man trodde att man levde i en ny värld med ständig utveckling och tillväxt. Mormor och morfar kom båda från enkla förhållanden, födda i jordbrukarhem djupt inne i Järvsös finnskogar. Ändå har de lyckats skapa sig ett gott liv som framgångsrika entreprenörer och egna företagare.

Runt knuten väntar den stora börskraschen året därpå, 1929, Kreugerkraschen 1932 och det som kallas ”den stora depressionen”. Alltsammans slår hårt mot svensk ekonomi. Morfars bilaffär i Ljusdal kommer att gå i konkurs.

Men om allt detta vet det lyckliga gänget i skogsbacken vid Laforsen ingenting. Pingsten 1928 står tiden stilla. Punschen håller rätt temperatur, och det är fortfarande lyckligt 1920-tal. Det är verkligen en underbar pingst.


Uppskattade du den här artikeln? Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Jag skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Ditt stöd behövs för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete. Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!