Jussi Björling, the One and Only

Jag vill bara meddela mina kära läsare och lyssnare att jag inte kommer att synas till här på bloggen på ett tag. Jag arbetar nämligen med en musikdokumentär om Sveriges nationalikon, Jussi Björling (1911-1960).

The One and Only.

Den världsberömde sångaren och den mångfacetterade människan.

Det är ett arbete som tar sin tid. Både grundlig research, det känsliga manusskrivandet och inte minst musikvalet ur hans enorma produktion, det tekniska arbetet med mera.

Jag har länge velat göra ett musikprogram om Jussi Björling som porträtterar honom även som människa, under de klichéartade bilderna. Men saker och ting har kommit emellan, som saker och ting brukar göra.

Som smakprov och tack för lyssnarnas tålamod lägger jag in två framföranden som båda är signifikativa för Jussi Björlings karriär.

Han hade två sidor. Den ena var världstenoren, som rörde sig mellan Europas stora operascener och Metropolitanoperan i New York. Den 24 november 1938 gjorde han debut på Metropolitan i rollen som Rodolphe i Giacomo Puccinis (1858-1924) ”Bohème”. Med knän som skakar av nervositet sjunger han arian här nedanför, den välkända ”Che gelida manina”, med dess skräckinjagande höga c på slutet. Publikens jubel vill aldrig ta slut. En världstenor är född. Han är 27 år gammal.

Inspelningen på YouTube är gjord samma år, 1938.

Den andra sidan av Jussi Björling är den svenske storsångaren som besjöng sitt älskade fosterland som ingen annan har gjort, varken förr eller senare.

En av de många lovsångerna till Sverige är den välkända och älskade ”Land du välsignade”, med text av Elisabet Björklund (1889-1946) och tonsatt av Ragnar Althén (1883-1961). Inspelningen är från 1937, med en blott 26-årig Jussi Björling vid mikrofonen.

Jag arbetar vidare. Att få ägna sin tid åt Jussi Björling är ett sant privilegium.


 

Jag bloggar och gör podcasts ideéllt, som ett slags egenterapi, för att om möjligt förstå vår samtid.

Alla kan läsa och lyssna gratis på min blogg och YouTubekanal.

Om du ändå vill stödja mig med en gåva är jag givetvis mycket tacksam.

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!