Socialdemokraternas smutsiga historia

Youtube stoppade Sverigedemokraternas film om socialdemokraternas smutsiga förflutna – men ändrade sig efter massiva protester.

Här är den, filmen om socialdemokraternas ”människosyn”. Se filmen! Det ingår i allmänbildningen.

Så här svarar Farshad Shadloo, Googles kommunikationsansvarige i Sverige, i ett mail till SVT, om varför man tog bort långfilmen:

”YouTubes riktlinjer förbjuder klipp som innehåller nakenhet och våld. Men vi gör undantag för material som har nyhetsvärde eller innehåller historiskt material. När ett klipp tas bort från vår plattform ger vi våra användare möjlighet att överklaga beslutet. Om klippet tagits bort på felaktiga grunder agerar vi snabbt för att återställa det.” 

Den SD-ägda tidningen Samtiden publicerade filmen om socialdemokraterna på Youtube den 1 augusti. Men dagen därpå togs den bort – vilket väckte stor, berättigad upprördhet och ledde till en het debatt i sociala medier.

Filmen är givetvis det sista socialdemokraterna hade önskat sig i valrörelsen. Desperationen i partiet är uppenbar. Partisekreterare Lena Rådström Baastads omedelbara kommentar belyser partiets svaga och direkt ohederliga argumentation:

”Det är ingen hemlighet att det fanns starka antisemitiska strömningar och tankar om ras i Sverige på 30-talet. Men att SD, ett rasistiskt parti i dagens samhälle, försöker legitimera sin politik genom att lyfta detta är absurt.”

Hon fortsätter alltså med samma taktik som socialdemokraterna ständigt har använt mot SD, att anklaga dem för att vara ett ”rasistiskt och nazistiskt parti”. Det här klippet visar ett av alla de tillfällen, en partiledardebatt i SVT, när statsminister Stefan Löfven (s) smutskastar SD med det ”argumentet”:

En inte särskilt kvalificerad gissning är att det var just de här anklagelserna som fick Sverigedemokraterna att göra filmen.

Att det fanns starka antisemitiska strömningar och tankar om ras i Sverige på 30-talet stämmer. Det stämmer också att socialdemokraterna inte var ensamma om de här strömningarna och tankarna. Samtliga stora partier i riksdagen, i synnerhet centerpartiets föregångare Bondeförbundet, influerades starkt av nazismen på 1920-40-talen.

Bondeförbundet var i särklass när det gällde judefientlighet, rasbiologi och främlingshat. Ungdomsförbundets tidning SLU-bladet skrev i en typisk kommentar 1938:

”Den svenska bondeklassen älskar heller inte judarna över hövan… en utrensningsaktion mot icke önskvärda element kan snart vara på tiden.”

Bondeförbundet tog i sitt partiprogram ställning för vad som i dag ses som ett rasistiskt tänkande. I partiets grundprogram från 1933 heter det:

”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling. Ett energiskt arbete måste bedrivas för folkhälsans höjande och vårt folk skyddas mot degenererande inflytelser.”

Samtliga riksdagspartier som fanns före 1980-talet, med undantag för kommunisterna, inte bara hyste nazistiska och rasistiska åsikter utan omsatte dem också i sin politik. Även kristdemokraterna, som ju vill vara snälla och fromma människor, har ett nazistiskt förflutet.

Det logiska vore naturligtvis att alla partier som delar ett smutsigt förflutet stiger fram och erkänner det, ber om tillgift – och slutar anklaga andra partier, som Sverigedemokraterna, för att vara ”rasistiska och nazistiska”.

Det här pratar jag om i två podd-dokumentärer som jag gjorde tidigare i år i samma ämne. Du kan lyssna på dem här.

7 reaktioner till “Socialdemokraternas smutsiga historia

  1. En intressant film! Det utlovas en del 2 i eftertexterna. Kanske den ska handla om våra skattemiljarder som Palme skänkte till Sydafrikas, Kubas och Zimbabwes diktaturer? Eller om volvobilarna till Nordkorea? Eller om interneringslägren under Erlander? Eller om statskyrkan och skolan formad efter östtysk modell? Eller om judehatet i utrikesförvaltningen? Eller om Palme, Fälldin, Geijer och deras minderåriga tjejer? En riktig cliff-hanger således.

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s