Göran Greiders hemlighet

Han är med överallt. Bland de 90 paneldeltagarna i Sveriges Radios söndagsprogram ”Godmorgon Världen” de senaste 30 veckorna har han varit oftast förekommande. Han är med så ofta att han har blivit ett skämt.

Vad är Göran Greiders hemlighet?

Nyheter i dag och Ledarsidorna redovisar en undersökning av vilka gäster radions Godmorgon Världen bjuder in till sin panel för att diskutera aktuella politiska frågor på söndagsförmiddagarna.

Kartläggningen bekräftar vad lyssnare med uppmärksamma öron länge har noterat. Det råder en kompakt övervikt av socialistiska, socialdemokratiska eller liberala paneldeltagare i Godmorgon Världen. Sjuttiotre av de 90 paneldeltagarna i programmet de senaste 30 veckorna hör hemma i det socialistiska eller liberala lägret. Vanligast är att två av tre inbjudna står för socialistiska eller liberala åsikter, medan på sin höjd en enda deltagare kan kallas borgerlig. Det tycker redaktionen på Godmorgon Världen är opartiskt och objektivt.

Den socialistiska tidningen Flamman, med en upplaga på 3 200 exemplar, har medverkat fem gånger under perioden med vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler eller chefredaktör Tor Gasslander.

Den syndikalistiska lilleputtidningen Arbetaren, med en upplaga på 2 200 exemplar, har medverkat tre gånger – lika många gånger som Expressen.

”Vid en närmare granskning av paneldeltagarnas politiska hemvist visar det sig att nio av tio representerar regeringsunderlaget i form av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Endast en paneldeltagare av tio representerar oppositionen i form av Moderaterna, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna” skriver Johan Westerholm på Ledarsidorna.

Den senaste panelsammansättningen, söndagen den 3 november, är typisk: Toivo Jokkala, syndikalistiska Arbetaren, Anders Lindberg, socialdemokratiska Aftonbladet och Anna Dahlberg, liberala Expressen. Två socialister och en liberal. Ingen konservativ.

Den flitigaste gästen i panelen har – inte oväntat – varit Göran Greider, 59, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten och krönikör i tidskriften ETC (oberoende vänster). Han har varit inbjuden till Godmorgon Världens panel hela sex gånger, alltså en gång var femte vecka.

Nu ska man inte tro att Göran Greiders närvaro begränsar sig till Godmorgon Världen. Han dyker alltsomoftast också upp i radions P1 Morgon och Studio Ett, i SVT:s Rapport, Aktuellt, Agenda och Opinion Live, i tv4:s och andra morgonsoffor, och han har tävlat i SVT:s program På spåret tillsammans med Zinat Pirzadeh under säsong 19 (2008/09). De blev sist i sin grupp.

Kort sagt, han är överallt. Det finns knappt en Greiderfri dag i svenska media. Han och den ljugande kriminologen Jerzy Sarnecki har stått överst på alla radions och SVT:s ringlistor i åratal. De båda har hörts så ofta att de kan misstänkas ha klippkort till programmen. Men där Sarneckis popularitet tycks ha avtagit på senare tid lyser Göran Greiders stjärna fortfarande.

Teckning: Steget Efter.

Ingen kan föreställa sig hur han hinner bo både i Årsta och den lilla byn Hagen i Dala-Floda i Dalarna. Rimligen befinner han sig ombord på ett tåg mellan Stockholm och Dalarna ganska ofta, och han säger att livets mening är att elda i kaminer. Hur skulle han hinna med det? Det är mer troligt att han förvaras i rekvisitaförrådet på SVT och lätt kan plockas fram vid behov. Liksom någon av hans rutiga skogsarbetarskjortor, som i kombination med det vildvuxna håret ger honom den rätta folkliga och arbetarklassiga framtoningen.

Rutig skogsarbetarskjorta. Folkligt.

När den 44-årige småbarnsfadern Tommy Lundén i Ludvika var på väg hem efter att ha ätit julbord med arbetskamraterna en decemberkväll 2011 sparkades han oprovocerat ihjäl av ett gäng invandrare. Den 22-årige kongolesen Erick Mushitu Mwinkeu och den 18-årige somaliern Liban Isse Muse åtalades, och Mwinkeu dömdes 2012 till tre års fängelse och tio års utvisning, medan Liban Isse Muse friades helt av Falu tingsrätt. Ironiskt nog skedde dödsmisshandeln utanför Dala-Demokratens lokalredaktion i Ludvika.

Kongolesen Erick Mushitu Mwinkeu, dömd för dödsmisshandeln av småbarnspappan Tommy Lundin i Ludvika 2011.

Fyra dagar senare skrev Göran Greider en ledare i Dala-Demokraten. Han var bedrövad. Små barn blev faderlösa efter dödsmisshandeln. En kvinna förlorade sin man. Men det var inte att en barnfamilj hade förlorat sin make och far i totalt meningslöst våld som Göran Greider var bedrövad över. Inte med en rad uttryckte han något slags reaktion på mordet på Tommy Lundén. Nej, det som bekymrade honom var att människor reagerade och uttryckte sin rättmätiga sorg och vrede över ett vidrigt brott. Greider skrev:

”Men på nätets alla dånande folkdomstolar har domen redan fallit: Allt är invandringspolitikens fel. I halvt febrigt tillstånd tröskade jag mig igår genom litet av de värsta inläggen – och gick sedan och la mig bedrövad. Det finns människor som ur mord och våldsdåd hämtar energi till enbart hat, hat, hat – som om de ville hålla en våldsspiral vid liv så länge som möjligt.”

Ledaren var osmakligt nog illustrerad med en bild av fänriken Mattias Flink, som vid en alkoholpsykos 1994 sköt ihjäl sju personer och skadade tre vid Dalregementet i Falun. Svenskar kan också mörda, ville Göran Greider framhålla.

”Ludvika, Ludvika. Orten befinner sig i chocktillstånd, efter helgens våld. Imorgon, torsdag, ska det hållas en ljusmanifestation mot våldet. Det är vad som just nu kan göras.”

Det finns i samhället ”en allt mer tilltagande fixering vid brott och straff”, skrev Göran Greider. Det var alltså ”fixeringen” som var problemet, inte den dramatiskt ökande våldsbrottslighet som alldeles för ofta drabbar fullkomligt oskyldiga människor. Alla kommentarer till Greiders ledare raderades. Jag skrev om det då, 2011. I mitt tycke visade Göran Greider upp en omänsklig reaktion inför en oerhört tragisk händelse.

Göran Greider kan prata om allt, även sitt sockerberoende.

Vad är Göran Greiders hemlighet? Jag tror att den är mycket enkel: han är ordinkontinent. Han är uppfylld av en oöverskådlig massa ord som tränger sig på och väller ur honom.

Antagligen lider han inte själv av sin mundiarré, och för radio- och tv-producenter är han rena drömmen. Göran Greider levererar. Han låter käften gå. Han har åsikter om allt från sockerberoende till politik, och han formulerar dem med en ständig ordbubblande svada. Det är därför han är så frekvent inbjuden till public service.

Med honom i studion blir det inte en tyst sekund. Och tystnad är vad programproducenter fruktar mest av allt. Vad han säger är inte så viktigt, bara ordinkontinensen får flöda. Han är som en hushållsmaskin som står och slamrar i ett hörn. Alla har vant sig vid ljudet, ingen tänker längre på vad det är som låter.

Dessutom stämmer Göran Greiders vänsteråsikter perfekt som handen i handsken med åsikterna hos de journalister som ständigt bjuder in honom till radio- och tv-sändningar. Han säger precis vad de vill höra. Efter alla dessa år har de en fulländad symbios.

Själv önskar jag mig en Greiderfri zon någonstans. Jag har hört att det är fler som har samma önskan. Min önskan var het 2011, och under de gångna åtta åren har den inte avtagit.

Tvärtom.

Någon gång måste det komma något slags avloppssystem där Göran Greiders svada kan avledas. Om inte annat så av hänsyn till miljön.


Uppskattade du den här artikeln? Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Jag skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Ditt stöd behövs för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete. Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!